Вчені розповіли, що погубило цивілізацію майя

    133

    Дослідники з Кембриджського університету і Університету Флориди розробили метод вимірювання ізотопів води, Який допоміг розкрити таємницю політичного і економічного краху цивілізації майя, пише RG.

    Як повідомляється на сайті Кембриджського університету, метод виявився таким же точним, як якщо б у лабораторії аналізували звичайну рідку воду. Вчені відібрали зразки осадових відкладень в озері Чічанканаб на півострові Юкатан в Мексиці. Вони датуються 800-1000 рр. н.е.

    У лабораторії вивчили ізотопи водню. Автори дослідження пояснили, що в процесі висихання молекули води вбудовуються в кристалічну структуру осадових відкладень. Тому можна точно розрахувати, який рівень води був в озері в різні періоди часу і який був клімат.

    Встановлено, що в досліджуваний період кількість опадів щорічно було менше за середньорічну норму на 41-54 відсотка, причому в піки посухи показник досягав і 70 відсотків. Відносний рівень вологості був на 2-7 відсотків нижче, ніж у наш час.

    Це підтверджує гіпотезу про те, що кліматичні зміни призвели до краху високорозвиненої цивілізації майя. Засуха знищувала посіви кукурудзи та інших сільгоспкультур. Вважається, що в IX столітті в центральному регіоні майя сталася велика політична криза. Саме тоді міста були залишені, а династії правителів припинили існування.

    Втім, майя все-таки вижили, а постклассический період тривав до XVI століття. Однак це була вже не та цивілізація – вона була позбавлена політичної та економічної системи, на яких в класичний період базувалося могутність цього народу.