Жителі скандинавських країн міцно «підсіли» на нову скандинавську дієту.
Її принципи сформулювали в 2004-му на симпозіумі регіональних шеф-кухарів, а розробкою Нової скандинавської дієти (далі НСД) займалися вчені Університету Копенгагена.
На двох групах добровольців вони апробували, наскільки НСД ефективна. Через 6 місяців втрата ваги у тих, хто сидів на цій дієті, склала 3,15 кілограма, а також знизився кров’яний тиск.
* Скандинави наполягають на вживанні виключно локальних і сезонних овочів і фруктів: яблука, смородина, капуста, ріпа і навіть картопля.
* На столі повинні бути цільнозернові продукти: житній і ячмінний хліб, каша з вівсяних пластівців, різотто з бурого рису і зеленої гречки.
* Молоко і сир слід купувати тільки у фермерів. Переважно нежирне і козяче.
* НСД передбачає зменшення споживання м’яса, а то, що залишається, має купуватися найвищої якості. Бажано, щоб це була свинина. До дозволеним продуктів відносяться яйця і дичину.
* Скандинави відмовилися від оливкового масла, зробивши вибір на користь ріпакової олії холодного віджиму.
* Дієта вікінгів дотримується гасла: менше м’яса – більше риби, причому виловленої в природних водоймах. Також на тарілці повинні бути водорості.