“Поїхали далі”: з’явилися нові деталі втечі Януковича до Росії

    517

    У 2014 році тодішній президент України Віктор Янукович під час втечі до Росії закликав співробітників управління державної служби охорони їхати з ним.

    Про це на допиті в суді щодо державної зради Януковича на умовах анонімності заявив один з колишніх співробітників ДСО. Аудіотрансляцію із засідання на своєму YouTube-каналі веде Генеральна прокуратура України.

    “Ми приїхали в місто Ялта, заїхали в санаторій або будинок відпочинку, або базу відпочинку, яка найімовірніше належала Російській Федерації… Це було о 17-18 годині 23 числа (лютого. – Ред.). Близько 22:00 23 числа від тодішнього керівника служби безпеки президента України (Костянтина. – Ред.) Кобзаря прийшла команда, що терміново збираємося. Ми терміново зібралися та тим же складом виїхали в напрямку Севастополя”, – сказав він.

    За словами свідка, поблизу Севастополя держохорона Януковича заїхала на територію військової частини РФ у Козачій Бухті.

    “Нас там зустрічали росіяни. Ми вийшли на плацу й деякий час чекали, потім підійшов наш глава служби безпеки Кобзар і сказав, щоб зібралися в групу, тому що скоро підійде Янукович і скаже пару слів”, – додав екс-співробітник ДСО.

    “Ми зібралися, підійшов Янукович і запропонував нам, якщо у когось є бажання, їхати з ним далі, а хто хоче залишитися – може залишитися. Куди далі – не сказав, місто або країну не називав. Я і ще кілька співробітників вирішили залишитися, також Кобзар зазначив Януковичу, що потрібно написати відмову від державної охорони, наскільки я знаю, він це зробив”, – зазначив він.

    Колишній охоронець Януковича додав, що ті, хто вирішив їхати далі з Януковичем, здали озброєння та спецзасоби. Він також перерахував прізвища тих, хто втік разом з екс-президентом.

    “Іванцов Дмитро, Мерлічь Віталій, Аппа, Головинець, Тимчук, Рубан Віктор, Бернадський і Кобзар. Мені невідомо, де вони зараз перебувають”, – підсумував свідок.



    • інші новини