Космічне сміття викликало перебої з електрикою на китайській орбітальній станції

    100

    Китай має намір посилити заходи щодо захисту астронавтів від космічного сміття. Таке рішення було ухвалено після того, як раніше цього року орбітальна станція «Тяньгун» зіткнулася із частковою втратою енергії через вплив космічного сміття. Про це пише портал Space із посиланням на китайські державні ЗМІ.

    Цього року члени екіпажу місії «Шеньчжоу-17» провели два виходи у відкритий космос для проведення робіт, останній із яких відбувся 1 березня. Тоді ж китайські ЗМІ писали, що на станції сталося незначне порушення енергопостачання, причиною якого стало зіткнення із космічним сміттям.

    На прес-конференції, яку Китайське агентство пілотованих космічних польотів (CMSA) провело цього тижня, представники відомства повідомили, що обидва виходи у відкритий космос пройшли успішно. Також було сказано, що надалі агентство має намір докласти більших зусиль для захисту орбітальної станції та астронавтів від космічного сміття.

    “Базовий модуль “Тяньхе” космічної станції зіткнувся з частковою втратою енергопостачання через вплив космічного сміття на силові кабелі сонячного крила”, – розповів заступник голови CMSA Лінь Сіцан (Lin Xiqiang). Він не уточнив, якої природи були уламки, що пошкодили силові кабелі. Це могли бути мікрометеороїди або дрібні уламки будь-якого космічного апарату.

    “Китай розширив свої можливості щодо точного прогнозування орбіт космічної станції та невеликих низькоорбітальних об’єктів, оптимізував процедури попередження та запобігання космічних зіткнень, а також знизив рівень помилкових спрацьовувань систем оповіщення на 30%”, – йдеться в повідомленні китайського інформагенства.

    Майбутні заходи включають проведення ретельного обстеження «Тяньгун» із зовнішнього боку з використанням камери високої чіткості, розміщеної на роботизованому маніпуляторі станції. Перевіряти обшивку станції продовжать астронавти місії «Шеньчжоу-18», запуск якої у космос заплановано на 25 квітня. Їм також належить встановити посилений захист від космічного сміття для кабелів, що проходять зовні, і критично важливого обладнання.