Чому пам’ятник Хмельницькому повернули задом до Москви

    127

    Коли біля пам’ятника з’явилася будівельна техніка, поміж городян почалися плітки. Невже знімають? Може, Богдан вже не в пошані? Потім звідкілясь виринуло – пам’ятника розвертають, щоби гетьман став спиною до Росії. Спершу це здавалося дійсно пліткою. Але виявилося – таки правда, пише Експрес.

    На сайті міської ради Чернігова навіть з’явилось офіційне повідомлення. “У ході реконструкції фігуру Хмельницького розвернуть обличчям до центральної площі міста і П’ятницької церкви, – йдеться у повідомленні. – Саме такою була ідея автора цього пам’ятника – відомого чернігівського архітектора Андрія Карнабеда. Він усе життя мріяв, що в незалежній Україні гетьмана все-таки розвернуть обличчям до церкви і спиною до
    Москви”.

    Задумане таки здійснили. Навколо постаменту робітники вирили грунт, оголивши фундамент. А опісля за допомогою автокрана пам’ятник відірвали від постаменту й таки розвернули на 180 градусів. Тепер гетьман стоїть лицем до центральної площі, а
    спиною – до скверу. І – до Росії. Що ж – історична справедливість взяла вгору. Цікаво, у скільки обійшлася скарбниці міста така”справедливість”? Заходжу на сайт системи “PROZORRO”, де зазначений цей вид робіт. Вказано й вартість – 687 тисяч гривень! Тут враховано і розворот пам’ятника, і капітальний ремонт постаменту та фундаменту, які розхиталися за 60 років.

    “Якщо бути точним, то з цієї великої суми власне на розворот пам’ятника пішло приблизно 14500 гривень, – пояснює Наталя Чусь, прес-секретар Чернігівської міськради. – Тепер він композиційно дивиться у бік центральної площі. Саме так його бачив у задумі Андрій Карнабед. Але тоді, у 1950-і роки, місцева радянська влада повернула пам’ятник обличчям до обкому партії. А архітектор бачив його навпаки — лицем до площі та спиною до Москви. Про це він сам розповідав мені, коли ще був живий”.

    Отож, справу зроблено — гетьман виконав команду “кругом!” Але тепер цей приклад чернігівців можуть підхопити й інші міста з пам’ятниками знаковим постатям в історії України. Якщо діяти за подібною логікою, то треба розвертати пам’ятник Хмельницькому й у Києві. Адже нині він теж вказує рукою на Москву — як на вірний шлях. Та й князь Володимир у столиці стоїть на високому постаменті, дивлячись на північний схід.

    Сергій БОВКУН