Пентагон дозволив SpaceX запуск багаторазових ракет для військових місій

    192

    Центр космічних і ракетних систем протягом останніх п’яти років працював над дозволом запусків багаторазових ракет.

    Пентагон дозволив SpaceX вперше відправити на орбіту супутник національної безпеки на борту повторно використовуваної ракети Falcon 9, запуск якої має відбутися в четвер, 17 червня.

    Космічні сили США (United States Space Force) минулого року змінили контракти на наступні два запуски супутників GPS III SV05, щоб дозволити їх повторне використання. За оцінками військових, це дозволить заощадити Центру космічних і ракетних систем (Space and Missile Systems Center) близько 64 мільйонів доларів.

    Ракета, яка виведе на орбіту супутник GPS III SV05, запустила супутник GPS III SV04 в листопаді минулого року. Ракети Falcon 9 компанії є частково багаторазовими, оскільки SpaceX регулярно повертає на Землю прискорювачі – найбільшу і найдорожчу частину ракети – а потім запускає знову.

    На сьогодні Пентагон уклав зі SpaceX п’ять з шести контрактів на запуск супутників GPS III, при цьому місія GPS III SV02 – єдина, запущена конкурентом United Launch Alliance – спільним підприємством Boeing і Lockheed Martin з виробництва ракет. Ці п’ять контрактів на запуск оцінені в 469,8 мільйона доларів і спочатку не включали можливість для SpaceX повторно використовувати свої ракети Falcon 9.

    Космічні сили США зажадали, щоб SpaceX використовувала той же прискорювач для запуску SV05, який запустив супутник SV04. Але при цьому Центр космічних і ракетних систем «не має інших обмежень» і не проти, якщо в майбутньому будуть повторно використовуватися ракети з невійськових місії.

    Центр космічних і ракетних систем протягом останніх п’яти років працював над дозволом запусків багаторазових ракет, пред’являючи нові вимоги. Він зазначив, що центр розглянув понад 440 змін прискорювача і виконав понад 380 етапів перевірки перед запуском.