Як і кого в Україні штрафуватимуть за мову: Ткаченко пояснив норми закону

    1999

    українська мова

    Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко наголосив, що штрафи за порушення закону не стосуються громадян і не можуть застосовуватися до відвідувачів чи клієнтів.

    Про це він заявив у відеозверненні у Facebook.

    “Якщо говорити про штрафи, то йдеться саме про суб’єкти господарювання і тільки у разі, якщо їхні працівники відмовляться спілкуватися українською. Але важливо зрозуміти, що штрафи не самоціль. Накладати їх просто так ніхто не може. Тільки за умови фіксації випадків порушень та винесення спершу попередження, яке має бути виправлено впродовж року. Але не факт, що порушення підтвердиться і штраф застосують, бо кожен випадок розглядатиметься окремо”, – наголосив міністр.

    За його словами, мета цих змін – упровадити культуру спілкування в Україні державною мовою. “Йдеться про повагу один до одного, а також до держави. Як громадяни в побуті ви маєте право продовжувати спілкуватися тією мовою, яка вам більш зручна. Тільки тепер, зайшовши до закладу, обов’язково чутимете саме “Вітаю”! Плекаймо мову та повагу один до одного”, – закликав Ткаченко.