Дивовижні створіння Мадагаскару

4837

10 серпня 1500 року португальський мореплавець Діегу Діаш відкрив острів Мадагаскар. Взагалі-то він плив до Індії, але потрапив в сильний шторм і відхилився від курсу, так що відкриття вийшло випадково. Мадагаскар донині залишається одним з найзагадковіших островів на планеті, де живуть унікальні тварини.

Приблизно 160-165 мільйонів років тому острів Мадагаскар відокремився від Африканського континенту, а потім і від Індії – близько 65-70 мільйонів років тому. Мадагаскар – одне з найбільш багатих тваринами видами тропічних місць на землі. Завдяки унікальним природним умовам тут живуть і розвиваються види, які вже давно вимерли в усіх інших частинах світу.

2
У період з 1999 по 2010 рік фахівці з Міжнародного фонду дикої природи (WWF) виявили на Мадагаскарі 615 нових видів тварин. Однак деяка частина фауни острова знаходиться під загрозою вимирання в зв’язку з вирубкою лісів, браконьєрством, незаконною торгівлею рідкісними тваринами і іншими факторами. До таких тварин відноситься мишачий лемур, який був виявлений на острові в 2000 році. Довжина його тіла становить в середньому 9 см, що робить його самим крихітним приматом в світі. Ці лемури довжиною (від голови до кінчика хвоста) щонайбільше 27 см.

3
Територія Мадагаскару PK32-Ranobe, яка відображена на цьому знімку, є місцем проживання різних біологічних видів і при цьому майже повністю оточена шахтами, в яких проводяться активні гірничовидобувні роботи. Всесвітній фонд дикої природи в даний час відстоює розширення меж території, що охороняється, щоб включити до її складу більше ключових місць існування видів. Переговори з гірничодобувними компаніями не приносять очікуваних результатів: щороку стає все більше територій компанії, які видобувають корисні копалини, якими такий багатий піщаний ґрунт Мадагаскару, а величезна кількість лісу вирубується для отримання деревини, з якої потім роблять деревне вугілля.

4
Цей яскравий хамелеон відноситься до виду Furcifer timoni, який був виявлений у віддалених тропічних лісах на півночі Мадагаскару в 2009 році. Як чоловічі, так і жіночі особини в процесі мутації придбали яскраве забарвлення, що нагадує макіяж в стилі «глем-рок». Вчені кажуть, що відкриття цього виду хамелеонів стало для них великим сюрпризом, оскільки цей район неодноразово ретельно оглядали на предмет нових видів рептилій протягом багатьох років.

5
Жаба Boophis bottae – одне з 69 земноводних, виявлених за останні 11 років на території Мадагаскару. Різноманітність амфібій, що мешкають на Мадагаскарі, просто вражаюча і грає важливу роль для всієї планети. Число земноводних скорочується як у всьому світі, так і на Мадагаскарі. Після проведеного недавно дослідження ДНК фахівці висловили припущення про те, що на Мадагаскарі руйнування звичного середовища проживання впливає на більшу кількість видів, ніж вважалося раніше.

6
У 1992 році науці були відомі всього два види карликових мишачих лемурів. З того часу кількість зросла до п’ятнадцяти, включаючи вид Microcebus berthae, який ви бачите на фото. Значну різноманітність можна виявити і в межах одного виду. Вчені обстежили 70 особин карликових лемурів з різним забарвленням шерстки, що живуть в різних куточках острова, після чого прийшли до висновку, що всі вони належать до одного і того ж виду.

7
Ця самка хамелеона виду Furcifer timoni демонструє нам своє яскраве насичене забарвлення в стилі «глем-рок». З 1999 року було відкрито 11 нових видів хамелеонів.

8
Самець жаби виду Boophis lilianae запліднює самку серед зелені в національному парку Раномафана в Мадагаскарі. Цей вид був вперше описаний в 2008 році.

9
Цей вид хамелеонів (Calumma tarzan), що мешкає в східній і центральній частинах Мадагаскару, був відкритий вченими і вперше описаний в 2010 році. Названий він був на честь села, яке знаходиться недалеко від місця проживання цього хамелеона, а також на честь знаменитого Тарзана, персонажа роману Едгара Райса Берроуза. «Ми називаємо цей вид на честь літературного персонажа Тарзана в надії, що завдяки цьому відомому імені громадськість зверне увагу на дійсно зникаючий вид і на територію його проживання».

10
Хамелеон виду Furcifer timoni демонструє голову, на якій красується велика нерівна яскраво-червона пляма і невеликі блакитні вкраплення. Тварину вдалося сфотографувати в тропічних лісах масиву Монтань д’Абр на півночі Мадагаскару.

11
Тропічна жаба виду Gephyromantis tschenki була виявлена ​​і вперше описана в 2001 році. Її можна побачити в природних заповідниках острова, в тому числі в регіоні Раномафана і національному парку Мадагаскару Befotaka-Midongy.

12
Нескладно здогадатися, чому до недавнього часу цей вид переховувався від пильного ока вчених. Гекон виду Uroplatus pietschmanni, шкіра якого нагадує деревну кору, а хвіст – сухий лист, був виявлений вченими в 2003 році в східних тропічних лісах Мадагаскару. Улюбленими місцями проживання 13-сантиметрового плазуна є товсті гілки, кора пробкових дерев і рослини з широким листям, і завдяки своєму відмінному природному камуфляжу він залишається практично непомітним.

13
Мадагаскарські рифи в районі Туліара в довжину сягають понад 27 км, а в ширину більше 3 км. В цілому система численних рифів від Туліара до Моромбе створює майже безперервний мілководний бар’єр довжиною 400 км. Це найбільша рифова система в західній частині Індійського океану. І хоча ці рифи досить великі, величезний вплив на их мають людські і природні чинники, такі як надмірний вилов риби і надмірні опади.

14
Плямиста мадагаскарська райдужна рибка виду Bedotia marojejy, що мешкає в річках острова, вперше була виявлена ​​в 2000 році. Сьогодні цьому виду загрожує втрата ареалу проживання. Тільки за період з 1999 по 2010 рік вчені Всесвітнього фонду дикої природи виявили на острові 17 нових видів риб.