Топ-10 найдивовижніших творінь природи на території України (фото)

69539

0

Здавалося б, сучасну людину важко здивувати. Та творіння рук людських ніколи не зможуть зрівнятися із силою природи. Нам не збагнути її замислів і законів, ми можемо лише захоплюватись її дивами. Пустелі посеред зелених ландшафтів, унікальні системи озер, країни гір та таємничі підземні царства… Усі ці дива знаходяться поруч, у нашій Україні. І ви просто зобов’язані побачити їх на власні очі, якщо хоч колись називали себе мандрівником. А ще для того, щоб знати свою землю, розуміти її унікальність і відчувати її красу.

Олешківські піски

wpid-oleshk-vs-k-p-ski_i_11

Найбільша пустеля Європи знаходиться в Україні. 200 гектарів гарячого піщаного моря, оточеного берегами лісів. Це диво природи колись було зеленим степом, який з часом перетворився на пустелю. Пустеля складається з 7 так званих арен, між якими є озера та дерева. Дивовижно, та посеред піщаного масиву на глибині 300-400 метрів знаходиться прісне підземне озеро. Інколи тут можна побачити навіть невеликі “торнадо”. Влітку пісок нагрівається до 75 градусів за цельсієм.
Читати більше

Дністровський каньйон

фото: olko
фото: olko

Це найбільший в Україні та один із найбільших в Європі каньонів. На його території можна побачити близько сотні пам’яток живої та неживої природи світового значення. Це 200-літні дубові ліси, водоспади, печери, скельні храми та фортечні руїни… Неймовірно, та кам’яні береги Дністровського каньйону, що подекуди здіймаються на висоту 250 м, досі складають залишки порід палеозойської ери – часу появи на землі перших дерев та хребетних тварин.
Читати більше

Чорногора

фото: velo-stalker.if.ua
фото: velo-stalker.if.ua

Найвищий хребет Українських Карпат, що об’єднує шість вершин понад 2000 метрів (Говерла, Петрос, Ребра, Гутин-Томнатик, Бребенескул та Піп Іван). Чорногора лежить між Чорною Тисою та Чорним Черемошем (річки), а її схили вкривають карпатські праліси. Її альпійські рельєфи з льодяниковими формами утворюють високі узгір’я, полонини та гірські озера, що перлинами виблискують між ними. Чорногора – це ціла природна система. Унікальна і дивовижно красива.

Шацькі озера

bg

Шацький природний парк налічує 24 унікальних озера, що розливаються на території одного з найбільших болотно-озерно-лісових комплексів в Європі – Полісся. Шацькі озера потопають у зелених просторах хвойних лісів. Це єдиний водний комплекс, тож озера, не маючи чітких меж, з’єднуються між собою протоками і каналами. Водойми багаті на рибу, лікувальні грязі, мають чисту, надзвичайно прозору воду і піщані береги. Найглибше із них – Світязь – визнане одним із 7 природних чудес України.
Читати більше

Озеро Синевир

ozero-sunevyr-vud-zverxy

Синевир справедливо називають найкрасивішим озером нашої країни. Морське око Карпат, що дрімає у нетрях прадавніх лісів. Cеред Карпатських гір на висоті 989 метрів над рівнем моря. Його зіниця – зелений острів, що виглядає невеликим клаптиком суші посеред води. Утворився Синевир близько десятка тисяч років тому унаслідок потужного зсуву гірських порід від землетрусу. Спокійний і непорушний, він ніколи, навіть у час найбільших паводків, не виводить свої води із берегів.
Читати більше

Урицькі скелі

фото: "Сегодня"
фото: “Сегодня”

Це пам’ятка природи національного значення, яка не має аналогів у Європі. Височенні скелі (до 50м) стоять просто посеред лісу (Львівщина). Важко уявити, та їх вік складає 55 млн. років. Ерозійні останці масивних пісковиків внаслідок тектонічних рухів землі перейшли у майже вертикальне положення, утворивши собою дивовижної форми скелі. Кам`яне царство, де рік за роком вода, вітер і сонце виточували цілу систему гротів – таємничих печер і ходів.

Коясье озеро

фото Сергій Анашкевич

Залежно від часу доби рожеве Кояське озеро, що у Криму, змінює відтінок води від оранжево-червоного до ніжно-рожевого. На цьому кольоровому плесі можна побачити дивовижні нарости з кристалів – невеликі соляні «айсберги» утворюються, коли відступає вода і оголює прибережні камені. Кояське озеро у Криму колись було частиною Чорного моря, тепер воно відділене частиною суші. Рожевий колір вода має завдяки мікроскопічним водоростям Dunaliella Salina, які виробляють бета-каротин.

Буковинські водоспади

kovber

У гірській лісовій ущелині вздовж течії річки Смугарів на Буковині лягли срібними доріжками Смугарські водоспади. Залежно від пори року вони змінюють свої голоси, перетворюючись із тихих струмочків на голосні потоки. Найвищий і найкрасивіший з них – Великий Гук – пускає свої води із висоти 19 метрів. Найнижчий, названий Воротами – простягнувся на 3, 5 метри. Така система водоспадів (завдовжки 2 км) різної потужності й висоти є унікальним явищем для Українських Карпат.

Базальтові стовпи

фото: rafinovana
фото: rafinovana

Базальтові стовпи Івано-Долинського родовища – творіння древнього вулкана, що діяв тут 650 мільйонів років тому . Ці камені утворилися в результаті селективного плавлення ультраосновної речовини мантії Землі. У час їх «народження» температура порід сягала 1300°С, пізніше магма застигла і на поверхні утворилися вражаючих форм стовпи. Чіткі і рівні багатогранники, розташовані в ряд на дві сотні метрів. Кам`яні велетні сягають 30 метрів у висоту.

Оптимістична печера

Peshhery-Ternopolya-peshhera-Verteba

Виявляється, найдовша у світі гіпсова печера знаходиться на Тернопільщині. Це горизонтальний лабіринт довжиною більше 240 км. Дзеркала підземних озер та дивовижні за формою і кольорами кристали. А ще «снігові кучугури» – скупчення на дні ходів прозорих голчастих кристаликів гіпсу, які назвали “печерним снігом”. Здається, час тут зупинився. Адже температура повітря в Оптимістичній печері не змінюється ніколи – вона не залежить від зміни пір року на поверхні.
Читати більше

підготувала Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти