Найбільший павук у світі, павук-птахоїд (9 фото)

19021

Людей, яким подобаються павуки, у світі не так вже багато, хоча останнім часом ці страшні волохаті створення стали користуватися на Заході популярністю в якості домашніх «улюбленців». Але все ж у більшої частини людства вид павука як і раніше викликає тремтіння/відразу/страх і подібні не дуже приємні відчуття, причому інтенсивність їх безпосередньо залежить від розміру побаченої істоти.

У цій статті ми розповімо вам про найбільшого представника павукоподібних – це павук-птахоїд. Отже, зустрічайте, Терафоза Блонда – найбільший павук у світі!

Можливо, більш звичною назвою для багатьох буде птахоїд-Голіаф або гігантський павук-птахоїд, тому Терафоза Блонда – ім’я, поширене в основному в наукових колах, але суть від цього не змінюється – під усіма цими іменами криється найбільший павук у світі.

Отже, уявіть павука розміром з велику тарілку, з великим тілом і довгими товстими лапами, суцільно покритими червоно-коричневими волосками …

Представляючи собі таке видовище, а вже тим більше – бачачи його наяву, прямо перед собою, мимоволі дивуєшся – як можна завести таку «домашню тварину» замість більш звичної, лагідної і приємної на вигляд і на дотик кішки або собаки. Але останнім часом кількість таких ексцентричних господарів-пауколюбов невпинно зростає …

У середньому, гігантські птахоїди виростають до 25 сантиметрів (з витягнутими лапами), при цьому довжина тільця складає близько 10 сантиметрів.

Найбільший екземпляр був знайдений в Ріо Каврі у Венесуелі під час науково-дослідної експедиції Пабло Сан Мартіна в квітні 1965 року. Розмах ніг виявленого птахоїда-голіафа становив 28 сантиметрів, а вага – близько 170 грамів.

Вперше вид Терафоза Блонда був описаний відомим французьким ученим-ентомологом Латрейлем в 1804 році. Тоді ж було з’ясовано, що в його харчовий раціон птахоїда входять жаби, ящірки, миші і навіть невеликі змії.

Найбільший павук у світі мешкає, в основному, в Північній Бразилії, Гайяні, Сурінамі та Венесуелі. Мешкання його представляє собою глибоку нору, вхід в яку щільно закритий товстим шаром павутини.

Хоча птахоїд-Голіаф і вважається найбільшим павуком у світі, є все-таки один вид, що перевершує його за розмахом кінцівок, але значно поступався за розмірами тіла – Heteropoda maxima, розмах ніг якого досягає 30 сантиметрів. Найбільший екземпляр був виявлений в 2001 році в Лаосі, в одній з печер провінції Кхаммуан.



• не пропусти