Справжнє диво природи: гірське плато Еннеді в серці пустелі Сахара

930

Гірське плато Еннеді – одне з чудес природи. Воно розташоване в самому серці пустелі Сахара , і добратися сюди дуже проблематично. Причиною тому – як відсутність розроблених туристичних маршрутів, так і процвітаючий серед місцевого населення бандитизм укупі з політичними заворушеннями і убогістю. Раніше потрапити до гірської гряди Еннеді можна було лише приєднавшись до кочуючого каравану, зараз сміливці успішно доїжджають в цей оазис на джипах-позашляховиках.

Мандрівників, яким вдалося подолати всі труднощі, природа нагороджує сповна. На плато Еннеді можна побачити унікальні природні утворення – скелі з пісковика, висота яких сягає 120 м! Крім того, тут можна відшукати й інші геологічні пам’ятки: унікальні природні арки, а також живописні балансуючі камені. На скелях збереглося безліч петрогліфів із зображенням людей і тварин, які жили в цій місцевості тисячі років тому.

Як і личить справжньому оазису, на плато є кілька озер, загублених серед скель, які захищають водойми від палючого сонця. Найбільш популярне озеро – Guelta d’Archei: сюди приходять втомлені подорожні, а також тягнуться нескінченні низки верблюдів. До речі, в озері живе безліч крокодилів: на відміну від своїх нільських п’ятиметрових побратимів, вони не володіють такими значними розмірами (тварини виростають близько 2м в довжину). Місцеві жителі з повагою ставляться до водних мешканцям, оскільки існує повір’я, що вбивство хоч одного крокодила неминуче спричинить за собою пересихання озера.

До речі, знамениті «арки» на плато Еннеді довгий час були «ласим шматочком» для скелелазів усього світу, проте підкорити їх нікому не вдавалося. Лише в 2010 році підійнятися на найвищу арку вдалося групі альпіністів під керівництвом Марка Сіннотт.

Справжнє диво природи: гірське плато Еннеді в серці пустелі Сахара (1)

Справжнє диво природи: гірське плато Еннеді в серці пустелі Сахара (2)

Справжнє диво природи: гірське плато Еннеді в серці пустелі Сахара (3)

Справжнє диво природи: гірське плато Еннеді в серці пустелі Сахара (4)

Справжнє диво природи: гірське плато Еннеді в серці пустелі Сахара (5)

Справжнє диво природи: гірське плато Еннеді в серці пустелі Сахара (6)