Унікальний дендропарк «Софіївка» – неповторне творіння любові, природи і мистецтва, Умань (фото, відео)

17912

Здається, колись давно саме тут мешкали грецькі боги і герої міфів, тут відтворені сюжети відомих «Іліади» і «Одіссеї»… В античних колонах, старовинних фонтанах, порослих мохом кам’яних скульптурах живе образ міфічного, таємничого, вічного. Запрошуємо у мандрівку дивовижним садом екзотичних рослин і античних статуй, дзвінких струмків і водоспадів, романтичних алей і фонтанів. Запрошуємо у «Софіївку».

автор: Крипиченков Олександр
автор: Крипиченков Олександр

На честь коханої Софії

Один із найкрасивіших дендрологічних парків Європи, що розкинувся у старовинному містечку Умань, носить красиве жіноче ім`я. За легендою, юну гречанка, куплена на ринку Стамбулу, привезли в Україну як бранку. Згодом Софія зачарує своїм шармом не одного знатного чоловіка. Її вроду оспівуватимуть прозаїки і поети, а сучасники назвуть першою красунею Європи.

Парк «Софіївка» створювався як весільний подарунок відомого магната Станіслава Потоцького своїй нареченій – тій самій Софії. (Кажуть, будівництво парку коштувало графу астрономічної суми в 15 млн злотих.) Було це наприкінці XVIII століття.

Зі всього світу сюди почали звозити екзотичні рослини. Штучні басейни, ставки, водоспади та навіть підземна річка наповнили своїми водами раніше вкриту ярами землю. Спеціально створені скелі і гроти стали природною окрасою території. Цілих 6 років чаклували руки майстрів, поки не перетворили пустині простори на сад дивовижної краси.

Українська Еллада

Сьогодні тут росте понад 3000 видів дерев і кущів. Є свої озера, водоспади, джерела і фонтани. Парк «Софіївка» неможливо описати кількома реченнями. Це ціла жива країна. Тут розкинувся широкий Англійський парк, поряд з партерним амфітеатром і оранжереєю. Тут є свої Єлисейські поля, численні острівки на ставках з мостами, алеї, колони і статуї… Загалом дендропарк займає площу близько 170 гектарів.

Уманський дендрологічний парк називають Елладою в мініатюрі. Здавна усе тут нагадувало про Грецію – батьківщину прекрасної Софії. У XVІІІ столітті парк задумували як ілюстрацію до найвідоміших поем Гомера. Тож можна побувати у гротах Каліпсо, Діани чи Венери, побачити озеро Ітака та терасу Муз, статуї грецьких богів. А підземна річка парку веде у похмуре царство Аїда. Кажуть, Софія сама любила плавати нею у човні, при чому рухалася тільки у зворотному напрямі: від смерті до життя.

Чарівний парк

«Софіївка» названа одним із Семи чудес України і вважається справжнім шедевром світового садово-паркового мистецтва кінця ХVІІІ — першої половини ХІХ століть. На честь цього творіння природи свого часу навіть було названо планету – «Софіївка».

За словами відвідувачів, дендропарк має багато чарівних місць (у всіх значеннях цього слова): не лише вражаючих красою, а й здатних виконувати бажання. Попросити чого завгодно можна біля гроту Щастя чи Великого водоспаду, а великі кам`яні вежі біля центрального входу благословляють шукачів взаємного кохання. До речі, їх прикрашає вінець, такий самий, як у храмі давньоримської богині Вести в італійському містечку Тіволі. Кожен куточок парку має свою історію.

Неповторна «Софіївка» з висоти пташиного польоту


Відео знято нашими партнерами зі Студії Falcon (http://www.falcon.org.ua/)

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Місце знаходження:
Черкаська область, місто Умань, вул. Київська, 12-а

GPS:
48.7612698° 30.2352599°

Контакти:
Сайт: sofiyivka.org.ua
Телефон: +38 04744 363 19.

Поради бувалого мандрівника:
Дістатись до «Софіївки» нескладно: з київських вокзалів регулярно відправляються маршрутки у цьому напрямі. Сезон у дендропарку екскурсій триває із травня по жовтень, тож поспішайте!

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти