15 вражаючих руїн цивілізації Майя (15 фото)

8122

15 вражаючих руїн цивілізації Майя

Цивілізація майя була однією з найбільших доколумбових цивілізацій. Її масштаби простягалися на весь північний регіон Центральної Америки, включаючи території сучасних держав – Гватемали, Белізу, Сальвадору, Мексики і південно-західних околиць Гондурасу.

Урбанізації і масштабного будівництва більшість міст-держав майя досягли в класичний період з 250 до 900 року нашої ери. Найбільш помітними пам’ятниками цього періоду є стародавні храми, які були побудовані майже в кожному великому місті. З невідомих досі причин більшість центрів майя занепали протягом кількох наступних століть. А до моменту прибуття конкістадорів цивілізація майя була вже в глибокій кризі. Є кілька версій можливої причини загибелі цивілізації, серед яких виснаження грунту, втрата водних джерел і ерозія, землетруси, хвороби, а також ймовірні військові вторгнення інших високорозвинених культур. Деякі міста майя мають високу історичну та культурну цінність і включені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Особливий туристичний інтерес сьогодні представляє стародавня архітектура, втілена в кам’яній скульптурі, барельєфах і стилізованих релігійних розписах на стінах будинків. Так само збереглися масивні палаци, древні храми і піраміди.

Ми вже розповідали Вам про вражаючі руїни Імперії Інків, сьогодні Ви зможете ознайомитися з найцікавішими давніми містами цивілізації майя.

Стародавні міста майя – ФОТО

1. Тікаль, Гватемала.

tikal

Руїни Тікаль знаходяться на території однойменного національного парку. І це, мабуть, один з найбільших археологічних об’єктів цивілізації майя в Центральній Америці. Саме це місце надихнуло , а потім знайшло відображення у фільмі Мела Гібсона «Апокаліпсис». Поїздка в Тікаль у фінансовому плані досить дороге задоволення, порівняно з іншими напрямками до руїн цивілізації Майя. Але піраміди, кам’яні королівські палаци, картини і фрески варті того, щоб їх побачити. У 1979 році національний парк Тікаль був оголошений об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. До речі, будьте обережні, в густих лісах, що оточують парк, водяться хижі ягуари.

2. Чичен-Іца, Мексика.

chichen-itsa

Велике доколумбове місто Чичен-Іца розташоване в мексиканському штаті Юкатан. Це велике зруйноване місто, судячи з усього, було одним з Толланов – місце шанування міфологічного божества Кетцалькоатля (пернатий змій). Про це свідчать зображення, знайдені на стадіоні для гри в м’яч. Чичен-Іца відома великою різноманітністю архітектурних стилів. Це місто було привабливим для мешканців, оскільки тут було два глибоких сеноти, що забезпечували населення водою цілий рік. Один з таких природних колодязів – Священний сенот – місце жертвоприношень і паломництва древніх Майя. Чичен-Іца дуже популярна серед туристів, щорічно її відвідують понад 1,2 мільйона чоловік.

3. Паленке, Мексика.

palenke

Це місто процвітало на півдні Мексики в 7 столітті до нашої ери. Після занепаду місто було надовго заховане у джунглях, перш ніж знову відкрите і перетворене на знамените місце археологічних розкопок. Паленке розташовано на річці Усумасінта в 130 км на південь від Сьюдад-дель-Кармен. Воно значно менше Тікаля, але може похвалитися своєю архітектурою, збереженими скульптурами і барельєфами древніх майя. Численні ієрогліфічні написи на пам’ятниках дозволили експертам відновити велику частину історії Паленке. Ці ж експерти і археологи стверджують, що зараз розкопано і вивчено лише 10% території древнього міста. Інша частина знаходиться поблизу, але прихована під землею, в заростях густих джунглів.

4. Калакмул, Мексика.

kalakmul

Стародавні руїни міста Калакмул приховані в джунглях мексиканського штату Кампече. Це одне з найбільших міст майя. На території близько 20 квадратних кілометрів виявлено більше 6500 будівель. Найбільші піраміди досягають висоти 50 метрів і ширини підстави в 140 метрів. У класичний період спостерігалася епоха світанку Калакмулі. У цей час воно перебувало у жорсткому суперництві з Тікаль, це протистояння можна порівняти із з’ясуванням політичних амбіцій двох наддержав. Отримавши назву Зміїне Королівство, Калакмул поширило свій активний вплив в радіусі кількох сотень кілометрів. Про це свідчать характерні кам’яні емблеми із зображенням зміїної голови, знайдені в невеликих селах майя.

5. Ушмаль, Мексика.

ushmal

Руїни майя Ушмаль знаходяться в 62 кілометрах від Меріда, адміністративного центру штату Юкатан. Руїни славляться своїми розмірами та оздобленням будівель. Але про них мало що відомо, оскільки значних археологічних досліджень тут не проводилося. Ушмаль був заснований в 500 роках нашої ери. Більшість збережених будівель відноситься до 800 – 900 років, піраміди і різні споруди можна спостерігати в майже первозданному вигляді. Переважаючий тут архітектурний стиль Пуук відрізняється різноманіттям прикрас на фасадах будівель.

6. Ламанай, Беліз.

lamanai

Руїни розташовані на березі лагуни в окрузі Оріндж-Уолк в північно-центральній частині Белізу. У перекладі з мови майя назва міста, що має трьох тисячолітню історію, означає «втоплений крокодил».На відміну від інших міст майя Ламанай був ще заселений, коли в 16 столітті сюди вторглися іспанські конкістадори. Під час розкопок проведених в 1970-х роках у центрі уваги були три значні структури: Храм Маски, Храм Ягуара та Високий храм. Щоб опинитися серед цих руїн, розташованих глибоко в джунглях, необхідно приєднатися до організованої водної екскурсії з міста Оріндж-Уолк. Тут існує невеликий музей, який демонструє древні артефакти і розповідає про історію Майя.

7. Шунантуніч, Беліз.

xunantunich

Назва цієї стародавньої археологічної пам’ятки в перекладі означає «Кам’яна жінка». Вона пов’язана з історією белізців, згідно з якою, в цих місцях нібито з 1892 року періодично з’являється привид жінки.Привид в білому одязі з полум’яно-червоними очима піднімається сходами на вершину головного храму і розчиняється у стіні. Розташовані руїни в районі села San Jose Succotz на заході країни. У цьому селі потрібно скористатися невеликим поромом, щоб переправитися через річку Мопан. Діставшись до руїн, не відмовте собі в можливості піднятися на вершину Шунантунічського палацу – величезної піраміди, з якої відкривається приголомшливий вид на долину річки.

8. Тулум, Мексика.

tulum

Місто-фортеця Тулум, яка служила портом для міста Коба, розташована на східному узбережжі півострова Юкатан. Тулум був побудований в 1200 роках, в часи, коли цивілізація майя вже перебувала в занепаді. Тому йому не вистачає певної елегантності і витонченості в архітектурі, характерної для класичного періоду розвитку. Але унікальне місце розташування на березі Карибського моря, близькість численних пляжів і мексиканських курортів, зробило портове місто Тулум дуже популярним серед туристів.

9. Коба, Мексика.

koba

Велике місто стародавніх майя, яке служило домом для 50 тисяч жителів на піку свого розвитку, розташоване в 90 кілометрах на схід Чичен-Іци, приблизно в 40 км на захід від Карибського моря і в 44 кілометрах на північний схід Тулума. Всі напрямки сьогодні пов’язані між собою сучасними зручними автодорогами. Більшість об’єктів були побудовані в період між 500 і 900 роками. У місті є кілька високих пірамід. Найвища піраміда Ель-Кастільо, що відноситься до групи будівель Нохоч-Мул, досягає висоти 42 метрів. На вершину храму, де розташований невеликий вівтар, який був місцем жертвоприношень, ведуть 120 сходинок, по яких бажаючі можуть здійснити сходження.

10. Алтун-Ха, Беліз.

altun-ha

Церемоніальний і торговий центр майя Алтун-Ха знаходиться в 50 кілометрах від міста Беліз. Ця область, дистанційна всього на 10 кілометрів від Карибського узбережжя, відома своїм багатим тваринним світом.Типові мешканці тутешніх лісів це броненосці, тапіри, агути, лисиці, тайри і білохвості олені. Крім вражаючої дикої природи Алтун-Ха відомий артефактами, знайденими тут археологами з Королівського музею Онтаріо . Серед них величезна нефритова статуя, яка зображує голову бога сонця Кініч Ахау. Ця знахідка вважається сьогодні національним надбанням Белізу.

11. Караколь, Беліз.

karakol

Великий центр археологічних розкопок Караколь розташований в 40 кілометрах на південь від Шунантуніч в окрузі Кайо. Руїни простягаються на висоті 500 метрів над рівнем моря на плато Вака. Караколь в даний час відомий як один з самих найважливіших політичних центрів цивілізації Майя в класичний період. У свій час Караколь простягався на площі більше 200 квадратних кілометрів. Це більша частина території сучасного Белізу – найбільшого міста в країні. Ще більш дивно, що нинішня кількість жителів Белізу становить лише половину своїх давніх попередників.

12. Яшчілан, Мексика.

jashchilan

Приголомшливі руїни майя розташовані на березі річки Усумасінта в південно-східному мексиканському штаті Чіапас. Яшчілан був свого часу потужним містом-державою, і становив своєрідну конкуренцію таким містам як Паленке і Тікаль. Яшчілан відомий великою кількістю добре збережених кам’яних декорованих елементів, які прикрашають дверні та віконні прорізи головного храму. На них, а так само на різних статуях присутні ієрогліфічні тексти, що розповідають про правлячу династію та історію міста. Імена деяких правителів звучали загрозливо: Місячний Череп і Птах Ягуар панували в Яшчілані в п’ятому столітті.

13. Кіріґуа, Гватемала.

kirigua

У департаменті Ісабаль на південному сході Гватемали є трикілометрова зона археологічних розкопок Кіріґуа. У класичний період розвитку цивілізації майя це древнє місто перебувало на перетині кількох важливих торгівельних шляхів. Цікавою пам’яткою цього місця є Акрополь, будівництво якого почалося в 550 році. Археологічний парк Кіріґуа відомий високими кам’яними монументами. Враховуючи, що місто розташоване на місці трансформного геологічного розлому і в давнину було схильне до землетрусів і повеней, його варто відвідати, щоб побачити збережені пам’ятки і оцінити містобудівні навики древніх майя.

14. Копан, Гондурас.

kopan

Археологічний пам’ятник цивілізації майя Копан розташований в західній частині Гондурасу на кордоні з Гватемалою. Це відносно невелике місто відоме серією добре збережених архітектурних артефактів. Деякі стелі, скульптурні прикраси та барельєфи відносяться до числа найкращих пам’яток мистецтва давньої Мезоамерики. Деякі кам’яні споруди Копана датуються 9 століттям до нашої ери. Найвищий храм досягає висоти 30 метрів. Зародження міста припадає на 5 вік, в цей час тут проживало близько 20 тисяч жителів.

15. Кахаль Печ, Беліз.

kahal-pech

Руїни Кахаль Печ розташовані недалеко від міста Сан-Ігнасіо в районі Кайо на стратегічній височині біля злиття річок Макао і Мопан. Основне будівництво відносять до класичного періоду, але деякі свідчення говорять про безперервне проживання в цих місцях ще з 1200 років до нашої ери. Місто являє собою зосередження на невеликій території 34 кам’яних структур, розташованих навколо центрального акрополя. Найвищий храм становить близько 25 метрів у висоту. Кахаль Печ, як і багато інших міст, був покинутий в 9-му столітті нашої ери з невідомих причин.

Це лише невелика частина цієї величезної історико-культурної спадщини, яку залишила після себе загадкова цивілізація. Всього ж в північному регіоні Центральної Америки було виявлено більше 400 великих археологічних пам’яток, і понад 4000 дрібних, але не менш цікавих стародавніх поселень, що відносяться до народів і культур цивілізації майя, яка існувала більше 2500 років.



• не пропусти