Симбіоз лісу і творіння людини: монастирський комплекс Та-Прохм (6 фото)

389

Грандіозний монастирський комплекс Та-Прохм (Ta Prohm) , розташований в Камбоджі , буквально зрісся з навколишнім його тропічним лісом: крізь напівзруйновані споруди до неба прориваються величезні дерева, висота яких іноді перевершує 40 метрів. Такий унікальний культурний пам’ятник з’явився не в результаті розорення – у свій час храм був навмисне залишений його мешканцями на милість джунглям.

Про мотиви такого щедрого дару історія замовчує. Відомо лише, що монастирський комплекс був побудований в XII столітті за наказом короля кхмерської імперії Джаявармана VII і цю споруду він присвятив своїй матері.

Монастирський комплекс Та-Прохм був одночасно буддійським храмом і університетом. Він являє собою лабіринт із проходів, галерей, будівель, загальною площею близько одного квадратного кілометра. Будівельні блоки виготовлялися з пісковика. Ніякого цементуючого матеріалу при кладці не використовувалось, завдяки чому і став можливий такий симбіоз лісу і людської споруди. До справжнього моменту дерева настільки міцно зрослися з спорудою, що деякі фрагменти комплексу Та-Прохм без них би просто розсипалися.

У монастирському комплексі вже довгий час ведуться реставраційні роботи, але вони носять вельми специфічний характер: кам’яні будівлі відновлюються, але тільки в тому випадку, якщо це не шкодить деревам.

З ім’ям цього величного комплексу пов’язаний і один курйозний випадок: камбоджійці називають Та-Прохм “Храмом Анджеліни Джолі” . Справа в тому, що саме тут проходили зйомки деяких сцен фантастичного бойовика «Лара Крофт: Розкрадачка гробниць».

Історія про величезний монастирський комплекс, «подарованому» древніми кхмерами джунглям може викликати в сучасної людини подив. Втім, нащадки цього народу – люди не менш специфічні.

Симбіоз лісу і творіння людини: монастирський комплекс Та-Прохм (1)

Симбіоз лісу і творіння людини: монастирський комплекс Та-Прохм (2)

Симбіоз лісу і творіння людини: монастирський комплекс Та-Прохм (3)

Симбіоз лісу і творіння людини: монастирський комплекс Та-Прохм (4)

Симбіоз лісу і творіння людини: монастирський комплекс Та-Прохм (5)

Симбіоз лісу і творіння людини: монастирський комплекс Та-Прохм (6)



• не пропусти