Ще одну величезну тріщину в Антарктиді зняли за допомогою дрона (відео)

473

Місяць тому повідомлялось про те, що вчені НАСА зафіксували величезну 100-кілометрову тріщину в льодах Антарктиди. Тріщина утворилася в льодовику Ларсен С і через неї з настанням літа в південній півкулі льодовик Ларсена перетвориться в гігантський айсберг площею близько 6500 квадратних кілометрів.

Нову гігантську тріщину, на цей раз на шельфовому льодовику Бранта, зняли за допомогою дрона британські дослідники. Тріщина загрожує існуванню британської дослідницької станції.

Антарктичне управління Великобританії (British Antarctic survey) змушене тимчасово закрити і перемістити на інше місце свою дослідницьку станцію Галлей-6 (Halley VI Research Station), розташовану на північно-західному краю Крижаного континенту.

Станції загрожує новоутворена гігантська тріщина, до якої всього 20 кілометрів. Протяжність самої тріщини досягла 40 кілометрів. Її вдалося зняти на відео за допомогою дрона.

Станція Галлей-6, названа на честь астронома Едмонда Галлея, працює з кінця лютого 2012 року. Розташована на шельфовому льодовику Бранта (Brunt Ice Shelf), який з’єднаний з материком, але плаває в морі Уедделла.

Загроза не в тому, що полярники ось-ось проваляться крізь лід. Вони можуть виявитися на айсбергу. А він відколеться, якщо нинішня тріщина з’єднається з раніше утвореним розломом, який знаходиться з іншого боку станції.

Антарктичне управління має намір найближчим часом перетягнути станцію тракторами на інше – більш безпечне – місце. Таке можливо – 8 її житлових і наукових модулів встановлені на сани.



• не пропусти