10 дивовижних речей, які відбудуться з кожним, хто почне більше читати

8101

0

Журналістка, письменниця і блогер Енні Мюллер написала справжню сповідь книгомана.

– Я хочу зізнатися. Я залежна. Це відбувається майже протягом всього мого життя. З тих пір як я була дитиною. Мені варто було б просити про допомогу. Але я не буду.

Я просто повернуся в книжковий магазин. Повернуся до бібліотеки. Повернуся до моєї нескінченної черги електронних книг. Повернуся до моїх переповнених полиць.

Вони знають мене. Вони люблять мене. Тут є все, що мені потрібно. Чому я повинна зупинитися?
І чому б вам не почати? Коли ви читаєте більше, життя змінюється. Ось, як це відбувається.

1. Ви знайдете безпечний спосіб втекти від невдач, стресів і нудьги власного життя.

Немає необхідності звертатися до пігулок або алкоголю. Економте свої гроші. Купуйте книги або почніть завантажувати кілька електронних книг з тисяч, що знаходяться у вільному доступі. Зануртеся в історію. Загубіться в іншому світі. Переселіться зі своєї голови в голову персонажа.

Це швидко. Це економно. Це мобільно: ваш особистий шлях евакуації, коли світ стає непід’ємно важким.
І хто буде дивитися на вас зверхньо за просте читання книг? Я нікому не скажу, що відбувається насправді. Обіцяю.

anigif_enhanced-7500-1414173648-30

2. Ви зрозумієте, що у вас є сім’я.

Гаразд, я знаю. У вас є батьки і, можливо, брати і сестри, а ще ціла юрба тіточок і дядечків, бабусь і дідусів.
А може, й ні.
Можливо ви відчували себе самотнім у цьому світі. Покинутим.
Чи ви дійсно є таким, або просто відчуваєте, що абсолютно не вписуєтеся у власну сім’ю, – ви можете стати завзятим читачем і знайти нових родичів.
Це всесвітня, повністю відкрита і дійсно прекрасна сім’я.

Це сімейство читачів. Книголюбів. Літературних наркоманів. Бібліофілів. Стань одним з нас, і ти знайдеш споріднені душі в кожному куточку земної кулі. Звичайно, у нас є сигнал на кшталт таємного сімейного рукостискання. Просто дістань книжку і почни читати. Це все, що потрібно.

Ми побачимо тебе.
Ми дізнаємося.
Ми будемо поруч завжди, коли тобі це буде потрібно.

harry-potter-sorcerers-stone-book-reading

3. Ви станете частиною позачасової глобальної розмови.

Книги – це спосіб, за допомогою якого минуле спілкується з нами. До того ж це спосіб спілкування між культурами, країнами, соціальними класами і групами.
Книги дозволяють нам увійти в інші життя і світи ненав’язливо, але при цьому з повним зануренням.
Так, це приголомшливо.

Ви ніколи не хотіли бути кимось іншим, піти кудись ще, пережити щось, що ви не могли випробувати у власному житті?
Все це є в книгах. Ви все ще чекаєте?

4. Ви навчитеся говорити красиво.

Читання є найбільш безболісним способом поповнити свій словниковий запас, поліпшити правопис і розширити граматичні компетенції.

Читайте більше, і ви зможете самовдоволено хихотіти, коли ваші друзі будуть допускати помилки в статусах соцмереж. Ви зможете виправляти їх. Ви станете Граматичним Тираном, як завжди мріяли.

5. Ви полюбите черги, зупинки і зали очікування.

Це може стати переломним моментом у вашому житті, справді. Замість того, щоб нетерпляче переступати з ноги на ногу, пихкати і зітхати або висловлювати ваш гнів і невдоволення будь-яким соціально прийнятним способом, можна просто … читати.
Ви всього лише дістаєте цікаву книгу з кишені або сумки, і у вас з’являється розвага, спілкування та інтелектуальна стимуляція – все в одному флаконі.

Моя подруга каже, що читання дає їй «здатність бути щасливою в будь-який час, в будь-якому місці, навіть коли очікування триває нестерпно довго».
Це суперсила, якої потребує кожен.

6. Ви станете більш приємною людиною

rs_500x244-140408113642-Uncle_Fester_Reading

Можливо, вам не дуже-то й хочеться ставати більш приємним, але ваші близькі точно будуть не проти.
Можливо, ви ніколи не були жертвою расизму, насильства чи злиднів. Можливо, ви не знаєте, як це – страждати від нерозділеного кохання. Можливо, вам легше критикувати, ніж співчувати.
Читання не змінить це повністю (мій «критикометр» все ще в доброму стані, і це після десятиліть постійного читання), але воно допоможе вам задуматися, перш ніж засуджувати.
І співчувати не замислюючись.

Тому, що, коли ви переживаєте інші життя через книги, ви починаєте бачити інші життя у світі навколо вас. Життя, про які ви нічого не знали раніше.
У вас з’являється трохи більше розуміння. Трохи більше інтересу. Трохи менше «ми проти них» і набагато більше «ми всі разом».

7. Ви багато дізнаєтеся.

Навіть якщо ви читаєте фантастику, ви можете дізнатися досить багато про культурний вплив, відносини, історію, страхи, людську психологію, наслідки війни, способах, за допомогою яких роботи захоплять світ, і хитрощі, завдяки яким супергерої примудряються зберігти свої плащі в чистоті.
Це все дуже корисна інформація.

Хочете дізнатися більше? Читайте науково-популярну літературу. Біографії, історію, книги про сучасні події. Жартую, книги про сучасні події можете пропустити. Замість них читайте історичну літературу – так ви дізнаєтеся про сучасність набагато більше.

Філософія. Психологія. Мемуари. Книги «зроби сам». Якщо ви цікавитеся чим-небудь, ви можете знайти книгу про це. Або цілий розділ книг.
А якщо не знайдете, – може, вам варто її написати?

8. Ви зрозумієте, що були дурнішими, ніж думали.

У той час, коли ви ще не були залежні від читання, ви вважали, що мислили досить неупереджено, правда?
Ну ж бо, зізнайтеся. Я не буду сміятися.
Ви думали, що знаєте багато чого, маєте широкі погляди на життя і досить точне уявлення про те, як влаштований світ.
Потім ви почали читати.

9170_3b36_400

Можливо, перші книги не так вже й змінили ситуацію. Вони, ймовірно, безпечно зберігали вас в зоні комфорту. А потім один з членів вашої нової читаючої сім’ї порадив вам щось.
«Ти повинен це прочитати, – сказав він. – Це чудово. Справді».
Ви так і зробили.

І раптом ви зрозуміли: те, що вам здавалося таким знайомим, по-справжньому відомим, в чому ви були на 200% впевнені, насправді зовсім не так. І тоді ви відчули, як починає тріскатися ваш мозок.
І коли в тріщини потрапило світло, ви побачили справжній стан вашого розуму: тьмяного, запорошеного, переповненого величезною кількістю припущень.

Ви продовжували читати, і тріщин ставало все більше. Одне за іншим ці припущення випаровувались. Світла ставало більше. Повітря очищувалось.
Ви почали заселяти свій розум різноманітними речами: зображеннями, бесідами, ідеями, даними. Поезією. Фрагментами життя, які ви пережили через книги. Емоціями, що не належали вам, але які ви відчували, як свої. Реальними речами з реального світу замість сміття припущень і очікувань.

9. Ви відкриєте в собі здатність творити.

Коли ви наповните свій розум свіжим матеріалом з усіх цих книг, почне відбуватися щось чудове.
Ваш розум прокинеться.
Насправді, творчість – це вміння створювати зв’язки. Всі ті люди, чиєю винахідливістю ми захоплюємося, займаються саме створенням зв’язків. У них є широка база даних, і вони не турбуються про роздільне зберіганні інформації. Вони дозволяють поезії просочуватися в науку. Вони дозволяють вірі та історії працювати разом.

Вони розуміють, що категорії можуть накладатися одна на іншу. Ми звикли вішати ярлики на речі: це дає нам ілюзію розуміння, але нерідко вона контрпродуктивна.

Читання допомагає зірвати ярлики.
Читання допомагає вам заповнити розум будь-якою кількістю джерел і дозволити всім прекрасним речам змішатися і породити щось нове.

10. Ви розвинете уяву і перестанете боятися бути дивним.

Коли ви читаєте книгу, яка є продуктом чиєїсь уяви, ви починаєте більше довіряти власній і використовувати її.
Яка прекрасна ідея – використовувати мозок у всьому його божевільному, приголомшливому потенціалі.
Читання допоможе вам у цьому. Якщо ви вважаєте себе дивним, просто почніть читати що-небудь з області сюрреалізму або наукової фантастики (або сюрреалістичної фантастики), і скоро ви відчуєте себе цілком нормальною людиною в світі.

so-many-books-gif

Звичайно, ви захочете читати більше. І ви будете робити це. І тоді ваша власна фантазія змішає прочитане з реальним життям, додасть його в вашу унікальну колекцію інформації, досвіду та освіти. Хто знає, до чого це призведе?

Хіба ви не хочете дізнатися?
Тож чому ви ще не відкрили книгу?



• не пропусти