Як забути про роботу під час відпустки: 6 порад для трудоголіків

777

Під час трудових буднів хочеться відпочити, а тільки-но приходить відпустка, повноцінно розслабитися не виходить. У результаті ви не зможете набратися сил для роботи, а це вже впливає на подальшу продуктивність. Senior project manager компанії EPAM Anywhere підготував кілька порад для тих, хто не може забути про роботу під час відпустки, але хоче навчитися відпочивати.

Порада №1. Завершіть поточні завдання

Якщо у вас залишаться незавершені справи, ви постійно будете про них думати, хочете ви цього чи не хочете. Краще закрити всі завдання, а вже потім йти у відпустку. Якщо мова йде про великий проєкт, то завершіть той етап роботи, на якому ви та ваша команда зараз знаходитеся.

Порада №2. Делегуйте обов’язки на період відпустки

Найважче відпочивати тим, хто займає важливу посаду та має контролювати роботу команди у режимі нон-стоп. Краще на час відпустки знайти собі заміну або передати частину завдань відповідальним колегам. Таким чином ви не будете перейматися про стан робочих справ та будете впевнені в тому, що ваша відсутність жодним чином не нашкодить бізнесу.

Порада №3. Переведіть у режим «mute» усі робочі канали комунікації

Не відповідати на запитання колег важко, якщо ви вже отримали чи прочитали повідомлення. Особливо це складно зробити співробітникам, що працюють дистанційно, бо інших каналів спілкування по роботі у них немає. А оскільки зараз є багато можливостей для віддаленої роботи (наприклад, у anywhere.epam.com), то й подібні проблеми виникають у значної кількості людей. Щоб у вас не з’явилося потреби або бажання зайнятися робочими справами під час відпустки, переведіть усі робочі контакти у месенджерах у режим «Не сповіщати». 

Порада №4. Не займайтеся домашніми справами, якщо проводите відпустку вдома

У багатьох під час відпустки виникає бажання зробити генеральне прибирання. Проте це не найкращий спосіб відпочити, особливо, якщо ви насправді не хочете цього робити. Якщо ви залишилися вдома на час відпустки (а це дуже ймовірно, зважаючи на ситуацію у світі), займайтеся дійсно приємними для вас речами: читайте книжки, дивіться серіали, гуляйте на вулиці.

Порада №5. Не намагайтеся встигнути все, якщо їдете в інше місто

Якщо відвідуєте нове для вас місто, не читайте путівники та не складайте величезний список місць, які треба побачити. Побачити основні туристичні точки – вже непогано, але не намагайтеся відвідати всі визначні місця. Гуляйте у зручному для вас темпі, і з мандрівки ви привезете більше вражень, аніж якщо будете поспіхом бігати від локації до локації.

Порада №6. Спробуйте зробити щось нове

Отримати нові враження – найкращий спосіб перезавантажитися. І зовсім неважливо, що ви робитимете. Головне, щоб це було чимось новим і цікавим для вас. Не обов’язково стрибати з парашутом – ви можете:

  • влаштувати челендж і щодня куштувати нову страву;
  • записатися на майстер-клас з гончарного мистецтва;
  • вперше сісти за кермо мотоцикла.

Працювати – важливо, але відпочивати – ще важливіше. Тому не нехтуйте цими порадами та як слід розслабляйтеся, щоб після відпустки почати плідну працю з новими силами.