Що робити вдома на карантині: 10 корисних ідей

2030

А, пам’ятаєте, як ви жалілися, що не можете почати щось нове через брак часу? Зараз багатьох українців розпустили з роботи по домівках, на карантин. Хтось працює поки що віддалено, хтось зовсім відпочиває.

Але, оскільки Міністерство Охорони Здоров’я рекомендує сидіти вдома, а всі заклади зачинені — більшість вільного часу ми всі будемо проводити саме вдома. Що робити вдома на карантині? Можна дивитися серіали, спати, відпочивати, а ще, можна зайнятися чимось корисним. Чим саме? Ось вам кілька ідей:

1. Курси на Prometheus: англійська, медійна грамотність, підприємництво

Це онлайн-платформа (prometheus.org.ua), де можна слухати корисні курси безкоштовно, та ще й отримати по закінченню сертифікат. До слова, там з 18 березня можна послухати курс про коронавірус: без паніки та міфів, все що треба знати. Крім цього, є курси з підприємництва, історії, медійної грамотності та багато інших. Останній — теж допоможе навчитися фільтрувати інформацію про вірус та перевіряти її на правдивість.

2. Корисні відео на YouTube

Так, YouTube не тільки для смішних відео з котиками та музичних кліпів. Там є багато цікавих курсів, лекцій, блогів. Можна вчити англійську, вчитися малювати, що завгодно. Один із прикладів — курс Brand Father на сторінці Fedoriv Vlog. Андрій Федорів публікує раніше платний курс у вільний доступ. За його словами — щоби люди використали час в карантині для власного розвитку. Особливо, цей курс буде корисним підприємцям та маркетологам.

Ось ще декілька корисних каналів, на які ми підписані та постійно переглядаємо нові відео:

3. А що з підготовкою до літа?

Можна використати карантин, як відмовку: “Ну я ж не можу піти в спортзал, всі вони зачинені”. А можна почати займатися вдома. Як саме? У допомогу приходять сотні блогерів в соціальних мережах та на YouTube. Відео, картинки, рекомендації — є інструкції, з якими впорається навіть початківець. Крім гарної зовнішності отримаєте ще й зміцнений імунітет, що теж цінно у нинішній ситуації з розповсюдженням вірусу.

4. Впроваджувати корисні звички

Хочу налагодити раціон, але ж цей графік не дозволяє”, “Хочу налаштувати режим сну, але…”. Саме час забути про всі “але” і приділити час собі. Можна почати рахувати калорії, щоби зрозуміти, чого не вистачає організму. Можна навчитися спати по 7-8 годин. Тепер це питання не браку часу, а лише вашої сили волі, організованості, та вашого бажання.

5. Навчитися готувати щось нове

Традиційні страви, які готують українці з року в рік — це звісно добре. Власні сімейні рецепти теж у кожного є. Такі страви готуються швидше, бо на пам’ять знаєш, що для них треба купити і зробити. Але, зараз є нагода поповнити свої знання в кулінарії та почати готувати щось нове. У вільному доступі в інтернеті є безліч оригінальних рецептів. Навіть коли вдома базові продукти — можна знайти їм цікаве застосування.

6. Творчість: малювати, писати, майструвати

Стрес, хвилювання, тривога — від усього цього допоможе відволіктися творчість. Почніть малювати, змайструйте щось із дерева чи напишіть розповідь про свої переживання. Чи не найкращий спосіб зняти напругу, замість перечитування усіх нових та гортання стрічки в фейсбуці.

7. Розібратися зі своїми фінансами

Фінансова грамотність — важлива для кожної дорослої людини, але не всі дорослі її опанували. Якщо ніяк не доходили руки сісти та підрахувати свої витрати, то зараз є така можливість і ще більша потреба. Адже не всім в карантині виплатять компенсацію з роботи. Заведіть фінансовий щоденних чи таблицю на гугл-диску, запишіть свої джерела заробітку, витрати, заощадження, плани. До слова, курсів та корисної інформації про управління фінансами — в мережі також вистачає.

8. Кіно, серіали, книги

Так, це все було у вашому житті і до карантину. Але, зараз є більше часу подивитися новинки кіно, до яких все не доходили руки. А ще, пройтися по своєму списку літератури.

9. Турбота про здоров’я

Щоби не хвилюватися та не покладатися у всьому на державні лікарні — розвивайте свої знання у цій сфері. Як надавати невідкладну допомогу, як протидіяти розповсюдженню вірусу, як зміцнювати імунітет. Також, потурбуйтеся про своє ментальне здоров’я: відпишіться в сторінок у соцмережах та розсилок, які розповсюджують хибні новини і сіють паніку. Слідкуйте за офіційними та надійними джерелами інформації.

10. Час на переосмислення

Зрештою, темп життя різко сповільнився, а значить замість постійного поглинання новин — можна зупинитися та переосмислити власне життя, прислухатися до себе. Адже, поки всі ми сидимо вдома, кожному мріється про щось своє. Головне, по закінченню карантину — не забути про ці першочергові мрії, та почати їх втілювати.

Зосередитись на цих мріях і думках про плани після карантину — все ж краще, ніж безрезультатно панікувати й зациклюватися на негативних думках. Згодні?

Добірки фільмів, серіалів, книжок, рецептів — ви можете знайти у нас на сайті.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти