Відомі бренди, які виготовляють свою продукцію із переробленого сміття

2423

Проблема утилізації відходів поширилась усім світом. Все тому, що товари для повсякденного використання мають надто короткий термін придатності. Не дивно, що світові бренди беруть активну участь у вирішенні цієї ситуації і невпинно розробляють програми з утилізації пластику, старих речей, сміття і навіть меблів.

На що ж перетворюються відходи? Давайте довідаємось.

1. IKEA виготовляє меблі з переробленої сировини

IKEA не припиняє шукати способи піклуватися про навколишнє середовище. Екокухня Kungsbacka – перша повноцінна кухонна зона, створена із переробленої сировини. IKEA використовує перероблену деревину і пластик, отриманий з пляшок. Матеріали абсолютно безпечні, при цьому не страждає ні дизайн, ні якість меблів. Служити така кухня буде стільки ж, скільки і виконана зі звичайної деревини.

2. H & M випустив лінію одягу з пластикових відходів берегової лінії

https://www.instagram.com/p/BSN6swZgAkp/?utm_source=ig_web_copy_link

H & M був одним з перших великих брендів, який запустив ініціативу збору непотрібного одягу по всьому світу. Компанія не тільки займається переробкою старих речей на утеплювач, серветки, килимові покриття, м’які іграшки або встилки для взуття, а й створила декілька ліній одягу, прикрас і домашнього текстилю повністю з перероблених матеріалів.

3. Одяг, який вважають непридатним, Uniqlo трансформує у тверде паливо

На виготовлення твердого палива йде приблизно 20% всього одягу, який здали на утилізацію. Таке паливо використовується в промислових цілях, наприклад при виробництві паперу.

4. Adidas створює кросівки зі сміття і рибальських сіток

https://www.instagram.com/p/BUz9NO-lhlk/?utm_source=ig_web_copy_link

Бренд Adidas активно веде кампанію по переробці непридатних речей. Основна ідея полягає в тому, що одяг і взуття більше не будуть розглядатися як відходи після закінчення терміну їх служби, а стануть джерелом цінних ресурсів для нових товарів. У всіх магазинах Adidas є спеціальні кошики для старого одягу і взуття.

На одну пару кросівок, в тому числі на шнурки і устилки, в середньому йде близько 11 пластикових пляшок.

5. У Греції пластикові відходи перетворюють на міські меблі

https://www.instagram.com/p/BuyIj_YFuuj/?utm_source=ig_web_copy_link

У Салоніках залучають жителів міста здавати пластик для перетворення його на меблі для міста. У лабораторії, заснованій роттердамською студією The New Raw, відсортований пластик за допомогою 3D-друку перетворюється на стильні вуличні дивани. Крім того, жителі міста самі можуть обрати колір і дизайн, а також місце, де вони хотіли б бачити ці інсталяції.

6. У Берліні з кавової гущі роблять склянки для кави

https://www.instagram.com/p/BgdgMppDUC7/?utm_source=ig_web_copy_link

Берлінський стартап Kaffeeform, стурбований кількістю викинутої на смітник кавової гущі, вирішив виготовляти з перероблених кавових відходів багаторазові чашки і склянки.

Виробники з’єднують кавові відходи з натуральними клеями і шматочками деревини і з цього матеріалу відливають кавові чашки.

7. Бельгійська студія Jens Praet перетворює подрібнений в шредері папір на офісні меблі

https://www.instagram.com/p/BDMTRAiyG38/?utm_source=ig_web_copy_link

Паперові відходи подрібнюють і змішують зі смолою, після чого поміщають під прес. Міцність таких меблів можна порівняти із міцністю звичайних меблів з дерева.

Щодня у великому офісі викидають 3-5 кг подрібненого паперу. Цього вистачить, щоб виготовити цілий стілець.

8. Nike створив футбольну форму з пластикових пляшок для збірної Польщі

Спортивний бренд Nike пішов ще далі в боротьбі за здоров’я планети і виготовив форму для польської футбольної збірної зі 100% вторинної сировини. Форма вийшла легшою і міцнішою за звичайну. Один комплект спорядження виготовляється з 13 перероблених пластикових пляшок: 8 йде на футболку і 5 – на шорти.



• не пропусти