today-is-a-good-day

7 міфів про здоров’я та медицину, з якими пора розпрощатися

4255

Перекис водню не рятує від мікробів, а манту можна мочити.

За роки розвитку медицини люди дізналися чимало лайфхаків, які допомагають попередити або ефективно протистояти всіляким захворюванням. Мити руки перед їжею, глибоко дихати в стресових ситуаціях, спати не менше восьми годин на добу, пити достатню кількість рідини – цей список можна продовжувати довго. Однак не всі популярні рекомендації однаково корисні.

Ось сім міфів, з якими пора розпрощатися.

1. Пробу Манту не можна мочити

Це одна з найбільш популярних помилок. Вважається, начебто вода, що потрапила на шкіру, може вплинути на реакцію організму, через що плямка від уколу збільшиться в розмірах і дасть привід запідозрити туберкульоз. Однак це не так.

Ін’єкція туберкуліну вводиться в глибокі шари шкіри. Проникнути туди, а значить, і вплинути на реакцію вода не може. Саме тому в рекомендаціях експертів (Tuberculin Skin Testingнемає ніяких обмежень щодо купання після манту. Медики просять лише по можливості не терти і не дряпати місце уколу.

2. Ранки і подряпини потрібно обробляти перекисом водню

Вважається, що перекис дезінфікує і прискорює загоєння. Насправді ж тривідсотковий розчин перекису водню (Н2О2), який часто зустрічається в домашніх аптечках першої допомоги, з точки зору обробки ран практично не потрібен.

Доказів того, що перекис ефективний як загоюючий засіб, вчені не знайшли (Dermal wound healing is subject to redox control). Що стосується знезаражувальних властивостей, то дослідження ще ведуться. Однак уже є дані (Mechanisms of delayed wound healing by commonly used antiseptics), що перекис (як, до речі, і йод) з антисептичної точки зору не кращий вибір. Справа в тому, що багато мікроорганізмів містять ферменти, що швидко відключають дію Н2О2 , тому зменшення числа бактерій носить лише короткочасний характер.

Втім, зовсім списувати перекис з рахунків не варто: він ефективний для механічного очищення ран. Приблизно так само, як і чиста проточна вода.

3. Противірусні препарати рятують від застуди

На жаль ні. Противірусних засобів, які могли б запобігти або полегшити перебіг ГРВІ та застуди, на сьогоднішній день не існує (Antivirals for the common cold). Ефективність обмеженого числа препаратів підтверджена лише при грипі типу А. Вони полегшують симптоматику і скорочують термін хвороби приблизно на добу, що, погодьтеся, не так вже й багато. Однак респіраторні інфекції їм не по зубам.

Крім того, противірусні таблетки можуть бути небезпечні для здоров’я, і це теж треба враховувати.

4. Зір псується від читання при тьмяному світлі

Очам читання в напівтемряві не дуже подобається – це факт. При поганому освітленні доводиться напружувати очні м’язи і пильніше вдивлятися в текст. Через це частота моргань стає нижче, а слизова оболонка – сухішою. В результаті очі швидше втомлюються. Читати при поганому освітленні справді незручно. Але це не призводить (Reading in Dim Light) до будь-яких необоротних наслідків для зорової системи.

5. Перед тренуванням потрібна розтяжка

Якщо ви збираєтеся пробігти стометрівку швидше Усейна Болта або прямо сьогодні підняти рекордну для себе вагу, то додатково підготувати м’язи до екстремальних навантажень не буде зайвим.

Але за великим рахунком розтяжка марна. Вона не має значного впливу (To stretch or not to stretch: the role of stretching in injury prevention and performanceні на інтенсивність больових відчуттів після тренування, ні на запобігання травм. А в деяких випадках, якщо розтяжка надмірно інтенсивна, вона ще й погіршує м’язову силу і загальний результат занять.

Все вищеописане стосується виключно розтяжки, а не розминки перед тренуванням в цілому. Попередній розігрів для м’язів все-таки бажаний. Тільки додатково тягнути їх ну зовсім необов’язково.

6. У свіжих фруктах міститься більше поживних речовин, ніж в заморожених

Заморожені фрукти та овочі мають рівно ті ж корисні властивості, що і свіжі. Причина полягає в тому, що їх заморожують відразу після збору врожаю, коли поживна цінність зелені найбільш висока. А деякі заморожені плоди: наприклад, кукурудза, чорниця і стручкова квасоля – навіть перевершують свіжі з точки зору змісту вітамінів (Vitamin Retention in Eight Fruits and Vegetables: A Comparison of Refrigerated and Frozen Storage).

У будь-якому випадку заморожені фрукти та овочі корисніші того «свіжачка», який полежав на прилавку або в коморі хоча б день-два: тепло і відносна вологість повітря сприяють втраті поживної цінності.

  • Зелений горошок втрачає близько половини вітаміну С протягом 24-48 годин після збору.

7. Продукти з високим вмістом холестерину шкідливі

Взагалі-то холестерин не шкідливий, а, навпаки, життєво необхідний. Він забезпечує стабільність клітинних мембран всіх живих організмів на Землі. А крім того, бере участь у виробленні вітаміну D під дією сонячних променів, а також у виробництві стероїдних гормонів, включаючи кортизол, прогестерон, естрогени і тестостерон. Популярне видання Huffington Post свого часу опублікувало велику статтю про те, наскільки незаслужено демонізований холестерин. Допитливі можуть ознайомитися з нею тут.

Коротка витримка (не тільки зі статті, а й з інших наукових досліджень): холестерин, який міститься в їжі, не збирається руйнувати ваше здоров’я і не робить ні найменшого впливу на стан серцево-судинної системи.

Коли медики говорять про підвищений холестерин, вони не мають на увазі кількість цієї речовини, отриману з продуктів харчування. Мова йде виключно про холестерин, циркулюючий в крові, уточнює популярний американський медичний ресурс WebMD (The Dangers of High Cholesterol).

Порушення обміну холестерину в організмі – ось основне зло. І щоб не допустити його, рівень холестерину в крові рекомендується контролювати. Робиться це не шляхом якихось харчових обмежень, а профілактичними методами: за допомогою регулярних аналізів крові і консультацій з вашим терапевтом.



• не пропусти