7 рецептів українських страв, які варто приготувати у квітні

7754

Українська традиційна кухня, як і будь-яка інша — формувалась, в залежності від сезонності, місцевих та завезених овочів та фруктів, які ми вирощували. Взимку готували їжу із запасів коренеплодів, додаючи м’ясо, горіхи, мариновані овочі й молочні продукти. А в середині весни вже з’являлась свіжа зелень, та частково використовувались запаси, що лишились з зими. Так, у квітні страви готували зазвичай зі звичайної капусти (а згодом і цвітної), редиски, ревеню, шпинату. А також з петрушкою, щавлем та іншими квітневими продуктами. До кожного з них — ми підготували 7 рецептів українських страв, які варто приготувати протягом місяця.

1. Салат з редисом та сиром

Що треба? На 300 г редису візьміть 150 г зернистого домашнього сиру, 1 великий огірок (або 2 середніх), близько 100 г салатної зелені (можна взяти шпинат, листя салату чи капусту). Для заправки змішайте лимонний сік із вдвічі більшою кількістю олії, сіль і спеції за смаком. Підійде чорний перець, сушений часник чи базилік.

Приготування:

Зелень промийте під холодною водою та покладіть на рушник, щоб просушити. Редис і огірок помийте, витріть і наріжте тонкими кільцями. Сік лимону, олію і спеції збийте у однорідну заправку.

У велику миску покладіть зелень та овочі, сир — перемішайте все. Налийте заправку та перемішайте ще раз.

Замість лимонної можна використати часникову заправку: просто перетерти зубчик свіжого часнику з олією. Або зі сметани, перетертої з часником та свіжим кропом.

2. Пиріг з ревенем

Що треба? На 400 г ревеню візьміть 1 яйце, 250 г борошна та 200 г цукру, 150 г вершкового масла та дрібку солі. Також в начинку можна взяти 1 яблуко і сік 1/3 лимону.

Приготування:

Ревінь та яблуко треба очистити, засипати 100 г цукру та полити лимонним соком. Тим часом почати приготування тіста: борошно перетерти руками з цукром та вершковим маслом. Додати 1 яйце та замішати тісто, прибрати його у холодильник.

Плиту увімкніть розігріватись до 180 градусів, з ревеню та яблук злийте сік, подрібніть компоненти кубиками.

Візьміть форму для пирога, покрийте тонким шаром вершкового масла. Покрийте дно форми 2/3 частиною тіста. Далі покладіть шар начинки. Тісто, що залишилось, можна порубати на крихти та посипати ним пиріг, або ж сформувати у тонкі смужки та розкласти їх навхрест.

Випікайте пиріг з ревенем протягом 30 хвилин та ще гарячим посипте цукром або цукровою пудрою.

3. Омлет зі шпинатом

До свіжого шпинату додаються тільки продукти, які є звичними для нас. На 100 г шпинату візьміть 4 яйця, 3 ст.л борошна і 2 ст.л сметани, сіль і спеції. А також 100 домашнього сиру й окремо ще 2 ст.л сметани та 1 зубчик часнику для заправки, 1 ст.л олії для смаження.

Приготування:

Яйця збийте із сіллю та спеціями, сметану з борошном перемішайте та введіть до яєць. Розігрійте пательню, налийте олію та вилийте туди яєчну суміш. Зверху рівномірно посипте сиром та додайте промитий і розрізаний на 2-3 частини шпинат.

Готуйте на слабкому вогні, щоб омлет не підгорів, але повністю приготувався з одного боку. Викладіть його на тарілки та полийте сметаною, перетертою з часником.

4. Салат з капустою та яйцем

Молода білокачанна капуста чудово підходить для салатів. На половинку невеликого качана треба: 4 яйця, 2 огірки, 1 гілочку кропу. А також 3 ст.л нежирної сметани, сіль і спеції за смаком.

Приготування:

Яйця треба відварити протягом 10 хвилин, зачекати, поки вони охолонуть. Потім почистити та порізати кільцями. Огірок помити й також нарізати кільцями. Крім нашаткувати та змішати зі сметаною і спеціями. Капусту дрібно нашаткувати ножем і пом’яти трохи руками, щоб вона трохи пустила сік. Змішати капусту з огірком та яйцем, полити заправкою зі сметани та ще раз перемішати.

Можна змінювати цей нескладний салат, додавати до нього редиску або відварене куряче м’ясо. Замість сметани — заправляти страву олією та лимонним соком.

5. Салат з цвітної капусти

З цвітної капусти можна приготувати багато страв: пироги, супи, запіканки та найпростіше — салати. А оскільки на дворі весна та організм потребує вітамінів — краще обрати найпростіший варіант.

На 1 маленький качан цвітної капусти нам треба: 2 ст.л кунжуту, 3 ст.л олії та 1 ст.л лимонного соку, сіль і спеції за смаком. А також 1 морква середня і 2 помідори.

Приготування:

Капусту треба промити гарячою водою і розібрати на дрібні шматочки. Моркву очистити та натерти на тертці, змішати з капустою. Олію перетерти з лимонним соком, сіллю і спеціями, залити цією заправкою капусту з морквою та залишити на 15 хвилин.

Тим часом розріжте помідори на 2 частини та нашаткуйте смужками. А кунжут слід підсмажити на сухій пательні до золотистого кольору. Потім змішайте усі ці компоненти салату разом і страва готова.

6. Суп зі щавлем та яйцем

Якщо говорити про щавель, то українці зразу ж згадають зелений борщ: зі сметаною, картоплею, яйцем. Пропонуємо його варіацію: простий суп зі щавлем. Для нього треба: 1 пучок щавлю, 4 картоплини, 5 ст.л сметани густої, 5 яєць. Зелена цибуля — декілька стеблин, сіль, спеції та 1 ст.л борошна.

Приготування:

Яйця відварити, остудити та почистити. Нарізати кільцями та відставити. Поставити на вогонь воду, посолити та поперчити. Картоплю очистити, нарізати дрібними кубиками та покласти у воду. Через 10 хвилин додати до картоплі нарізаний і нашаткований щавель. Також додаємо подрібнену цибулю, спеції за смаком. Сметану перетріть з борошном та введіть у суп. В кінці приготування додайте порізані яйця, а через 5 хвилин зніміть з вогню. Можна готувати й більшу порцію — на другий день суп також дуже смачний.

7. Оладки з петрушки

Одночасно незвичайний, але простий рецепт з петрушкою. На 1 пучок свіжої зелені треба 3 яйця, половина стакана кефіру, стакан борошна, сіль і спеції за смаком.

Приготування:

Найпростіший спосіб — приготувати все у блендері. Спочатку перебити яйця, потім додати трохи подрібнену петрушку і збивати, поки суміш не стане зеленого кольору. Додати сметану, сіль і спеції та ще раз ретельно перебити. В кінці вмішати борошно. Розігріти пательню, змастити трохи олією і смажити як звичайні оладки. Подавати можна зі сметаною або свіжими огірками й помідорами.

А з яких продуктів ви найчастіше готуєте страви у квітні?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua