Готуй українське: 7 способів приготувати смачну тушковану капусту

9937

Тушкована капуста — популярна страва у багатьох країнах, в тому числі й в Україні. В період, коли не вистачає свіжих овочів, чи під час посту вона взагалі незамінна. В нас капусту готують не лише сиру, але й квашену, або змішують їх пополам. Додають до страви різні види м’яса, сухофрукти, горіхи, гриби та різноманітні овочі. Заправляють олією, томатною пастою або сметаною.

Тушкована капуста може бути самостійною стравою або додаватись до м’яса, картоплі. Слугувати начинкою у пирогах і пиріжках, запіканках. Подаватись як в гарячою, так і холодною. Ми зробили добірку 7 різних рецептів тушкованої капусти, серед яких можна знайти той, що більше до смаку:

1. Простий рецепт “Для лінивих”

Нам треба: 500 г капусти, 2 цибулини, 70 г томатної пасти, олія, спеції за смаком.

Як приготувати?

Нашаткувати капусту якомога дрібніше. Цибулю очистити і порізати півкільцями. Розігріти пательню, налити декілька ложок олії і обсмажити цибулю. Як почне з’являтись легкий золотистий колір — додавайте томатну пасту і 1 склянку гарячої води. Зверху всипте капусту і доведіть суміш до кипіння. Як закипить — приправте спеціями, зменшіть вогонь і тушкуйте ще хвилин 30, поки капуста не стане м’якою. На другий день страва стане ще смачнішою, тож можете сміливо готувати більшу порцію.

2. З грибами і квасолею

Нам треба: 600 г капусти, 300 г шампіньйонів, 200 г консервованої квасолі (можна в томаті), 1 цибулина, спеції за смаком.

Як приготувати?

Капусту дрібно нашаткувати, гриби очистити і порізати на 3-4 частини. Цибулю очистити і подрібнити кубиками.

Розігріти пательню з ложкою олії, покласти цибулю та гриби і готувати декілька хвилин, поки гриби не пустять сік. Додати капусту, залити все склянкою гарячої води і домішати спеції за смаком. Накрити кришкою і тушкувати на середньому вогні близько 20 хвилин. В кінці можна додати свіжу зелень.

3. З чорносливом

Нам треба: 500 г капусти, 1 маленька цибулина, 50 г чорносливу, 40 г томатної пасти, 1 ст.л цукру, сік половини лимону. Також знадобляться спеції, олія для смажіння, вода.

Як приготувати?

Очистити і подрібнити капусту і цибулю. Промити і нарізати чорнослив. Розігріти пательню та влити трохи олії.

Спочатку смажити цибулю, потім домішати капусту. Через 2 хвилини влити склянку окропу і додати спеції. Тушкувати під кришкою 10 хвилин, всипати цукор і томатну пасту. Через 5 хвилин всипати чорнослив, довести до смаку і готувати до повного випаровування води.

4. З курагою і горіхами

Нам треба: 500 г капусти, по 1 моркві і цибулині, 1 склянка кураги, півсклянки волоського горіха, 2 ст.л томатної пасти і 1 ч.л цукру. Олія для смаження, та спеції за смаком.

Як приготувати?

Очистити всі овочі. Моркву натерти на тертці, цибулю нарізати кільцями, капусту — дрібно нашаткувати.

У розігрітій пательні з олією смажте спочатку цибулю, потім моркву, через кілька хвилин додайте капусту. Накрийте кришкою і тушкуйте кілька хвилин, перемішайте і влийте півсклянки окропу. Доведіть до смаку сіллю а тушкуйте ще 15 хвилин.

Тим часом готуємо інші компоненти: курагу треба промити і просушити, горіхи очистити (за бажання можна окремо підсмажити). Пропустіть горіхи і курагу через м’ясорубку чи подрібніть за допомогою кухонного комбайну.

У окремій пательні слід обсмажити в олії томатну пасту, курагу з горіхами. Додати цукор і проварити 1 хвилину. Ввести соус до капусти, перемішати і тушкувати до повного приготування.

5. Зі сметаною

Тушкована капуста зі сметаною, як альтернатива томатній заправці. Нам треба: 500 г капусти, 1 цибулина та 2 середні моркви. Пачка сметани (350 мл), олія для смаження та спеції за смаком.

Як приготувати?

Капусту дрібно нашаткувати, пом’яти руками, щоб вона пустила сік. Посолити та відставити в сторону. Цибулю та моркву очистити та подрібнити. Моркву на тертці, а цибулю нарізати кубиками.

На розігрітій пательні з олією смажимо цибулю, потім додаємо моркву, слідом і капусту. Через 2 хвилини наливаємо півсклянки води і тушкуємо 10 хвилин. Далі вмішуємо сметану, приправляємо спеціями і готуємо до повного розм’якшення капусти.

6. Квашена капуста з картоплею

Любителі ситних страв можуть додати у рецепт м’ясо, квасолю, рис, гриби чи інші овочі. Ми ж пропонуємо простий і в той же час смачний рецепт з картоплею. Для нього треба: 300 г квашеної капусти, 2 ч.л куркуми, 1 цибулина, 10 картоплин середніх. Також знадобляться спеції, олія, вода.

Як приготувати?

Картоплю слід очистити та нарізати дрібними кубиками. Цибулю очистити та нарізати тонкими кільцями. Смажити цибулю до золотистого кольору в пательні з олією. Потім додати квашену капусту. Капусту треба попередньо промити водою і відтиснути руками від рідини. Так вона буде не надто кислою.

Додайте до капусти картоплю, куркуму та інші спеції за смаком і підсмажте 1-2 хвилини. Потім влийте склянку окропу, накрийте кришкою і тушкуйте близько 15 хвилин. Смакує страва як гарячою, так і холодною. А за бажання можна змінити рецепт: додавши 100 квашеної капусти і 300 свіжої.

7. З болгарським перцем

І на останок, такий же простий рецепт, смаку якому додає червоний перець. Нам треба: 500 г капусти, по 1 штуці цибулі, моркви та болгарського перцю. Маленький пучок петрушки та кропу. Також знадобляться олія, спеції, вода.

Як приготувати?

Нашаткувати дрібно капусту. Моркву очистити та натерти на тертці. Цибулю очистити і нарізати тонкими кільцями. З перцю зрізати шапочку, очистити його від насіння та нарізати довгуватими шматочками.

Нашатковану капусту залити окропом, посолити і накрити кришкою. Залишити на 10 хвилин, щоб попарилась.

В казанку треба розігріти олію, обсмажити цибулю, потім моркву. Далі додати перець і тушкувати кілька хвилин. Капусту процідити від води і покласти до інших овочів. Перемішати і готувати близько 20 хвилин на слабкому вогні.

Зелень промити і подрібнити, вмішати в капусту і готувати, помішуючи, ще 5 хвилин. Смакує страва як гарячою, так і холодною. Особливо, підходить така капуста, як начинка у випічку.

Більше рецептів українських страв — шукайте у нас на сайті.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти