7 незвичайних рецептів гарячих напоїв зі смаком Різдва

3993

Українські господині на Різдво зазвичай велику увагу приділяють стравам на столі. Однак, різноманіття напоїв зводиться до узвару, газованої води й кави/чаю до десерту. Та що, якщо ми вам розкажемо про гарячі різдвяні напої, які готують у країнах Європи?

В кожній країні є власний традиційний напій, рецептів якого безліч! У Скандинавських країнах — глег, в країнах Великої Британії — пунш та грог, у багатьох інших — різноманітні варіації гарячого какао.

Сьогодні ділимось добіркою гарячих напоїв, щоб цьогоріч ви змогли здивувати своїх гостей на Різдво.

Глег

фото Depositphotos

Один з найпопулярніших гарячих різдвяних напоїв в Естонії, Швеції, Фінляндії та Норвегії. Він дещо схожий до глінтвейну, але відрізняється наявністю у складі горіхів та родзинок.

Що треба?

1 пляшка червоного сухого вина, 100 г коричневого цукру, 50 г родзинок, 2 палички кориці (або 1-2 ч. ложки меленої), цедра апельсина, 50 г подрібненого мигдалю, 60 г горілки або коньяку.

Як готувати?

Вилийте вино в каструлю, додайте туди спеції, родзинки та цедру. Підігрійте їх на вогні, однак не доводьте до кипіння. Коли вино підігрілось, дайте туди цукор і дочекайтесь повного розчинення. Тримайте каструлю на маленькому вогні ще приблизно 20 хвилин, а після цього залиште настоюватись. Коли глег остигне, налийте до нього 60 г горілки або коньяку і підігрійте до потрібної температури.

Порада: глег можна готувати й без алкоголю, використовуючи замість вина сік винограду або смородини.

Гарячий імбирний пунш

фото Depositphotos

Класичний рецепт цього пуншу дійшов до нас ще з часів відкриття Індії англійськими моряками. Звісно, за час свого існування в Європі рецепти змінювались, тож зараз їх близько тисячі. Ділимось з вами одним із них.

Що треба?

300 мл води, 1 скл. цукру, 1 скл. порізаного імбиру, 500 мл соку лайма, 150 мл апельсинового соку

Як готувати?

Змішайте воду з цукром, імбиром і доведіть до кипіння. Зменште вогонь і варіть сироп протягом 15 хв, ретельно перемішуючи. Після цього залишіть сироп настоятись ще на 20 хв, тоді процідіть крізь сито і залиште в холодильнику на декілька годин. Потім змішайте сік лайма з апельсиновим соком і поставте на вогонь, поступово додаючи імбирний сироп.

Порада: подавайте гарячим в бокалі для пуншу зі шматочками фруктів та анісом.

Грог

фото Depositphotos

Англійці – палкі шанувальники чаю, тож навіть різдвяний напій не обійшовся без цього ароматного компонента.

Що треба?

1 л міцного чорного чаю, 3 склянки грушевого соку, 3 склянки смородинового соку, 2 скл. цукру, 2 палички кориці, 4 гвоздики, ½ ч. ложки мускатного горіха, 1 суцвіття анісу.

Як готувати?

Чай змішайте з соками й доведіть їх до кипіння. Коли каструля закипить, додайте туди цукру і зачекайте доки він розчиниться. Після цього додайте спеції й залиште на 10-15 хв настоятись. Перед вживанням процідіть напій через сито і додайте в грог ягоди, сухофрукти або нарізані яблука до смаку.

Порада: подавайте грог замість вина до вечері з м’ясними стравами чи стейком. Напій не лише зігріє, а й додасть родзинки улюбленим стравам.

Бананове какао з лікером

фото Depositphotos

Звичайне какао все частіше набридає, якщо його пити занадто часто. Якщо вам захотілось чогось нового, але не менш смачного, то бананове какао саме для вас.

Що треба?

500 мл молока, 3 ст. ложки води, 2 ч. ложки цукру, 150 г шоколадного морозива, 2 банани, 100 г лікеру

Як готувати?

Збийте міксером тепле молоко з бананом. Воду та цукор змішайте й підігрійте на вогні, поступово додаючи лікер. Морозиво підігріте і збийте міксером. Сироп, що вийшов, залийте на дно склянки, зверху полийте гарячою молочно-банановою сумішшю. Залийте усе розтопленим морозиво.

Порада: не перемішуйте частини напою разом. Пити потрібно поступово: спершу морозиво, тоді коктейль з банана і молока, а тоді лікерний кінець.

Ожиновий ґоґоль-моґоль

фото Depositphotos

Якщо бабусин класичний ґоґоль-моґоль вам не до смаку, ми підготували для вас теплий ожиновий напій, у якому відчуєте смак справжнього Різдва.

Що треба?

200 мл молока, 100 мл вершків, 1 яйце, 30 г меду, 50 г ожини (або інших ягід), 40 г цукру.

Як готувати?

Відокремте жовток від білка. Ожину покладіть у ситце і перетріть до рідкої консистенції. Покладіть ожину на водяну баню, згодом додайте туди мед і жовток. Коли суміш достатньо нагріється влийте туди вершки та молоко. Витримайте суміш на водяній бані протягом 10 хв, ретельно перемішуючи.

Порада: подавайте напій гарячим разом з печивом або іншими солодощами.

Слем

фото Depositphotos

Слем – це традиційний різдвяний напій у Нідерландах та Бельгії. Він відрізняється поєднанням молока з чаєм, а часто ще й з алкоголем.

Що треба на 4 порції слему?

800 мл молока, 100 мл чаю, 10 г цукру, 3 палички кориці, шафран, гвоздика, мускатний горіх, 3 ст. ложки крохмалю.

Як готувати?

Молоко з’єднайте з чаєм і поставте на повільний вогонь. Варіть суміш протягом 30 хвилин, уважно слідкуючи, щоб вона не збігла. Додайте цукор, спеції й варіть ще 10 хвилин. Відставте молоко, щоб воно остигнуло, і процідіть через сито. Після цього розчиніть крохмаль у воді й тонкою цівкою влийте його до молока. Варіть на маленькому вогні ще 5 хвилин.

Порада: напій можна посипати какао або маршмелоу.

Егг-ног із прянощами

фото Depositphotos

Найбільшої популярності напій егг-ног зазнав в Америці, хоч досі йдуть суперечки щодо його походження. За приготуванням він нагадує наш ґоґоль-моґоль, однак відрізняється кількістю яєць і додатковими інгредієнтами.

Що треба?

12 курячих яєць, 2 л молока, 800 мл вершків, 2 склянки цукру, 3 стручкові ванілі, духмяний перець, кардамон, аніс, мелений мускатний горіх.

Як готувати?

Одну склянку цукру змішайте з молоком і доведіть до кипіння. Додайте всі прянощі й варіть на маленькому вогні. Яйця збийте з рештою цукру і тонкою цівкою влийте до молока. Процідіть егг-ног крізь сито і збийте все блендером. Подавайте гарячим.

Порада: егг-ног можна пити без алкоголю, а можете додати трішки лікеру, щоб остаточно зігрітись.

Ці напої можна готувати не лише на Різдво, а й щоб зігрітись після довгих зимових прогулянок. Напишіть, який з цих напоїв припав вам до душі?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти