5 рецептів, щоб смачно завершити осінь: страви з хурмою, журавлиною, сочевицею, гарбузом та дайконом

3575

Осінь уже підходить до кінця, а це означає, а значить, пора потішити себе смачними стравами та наситити організм вітамінами до початку зими. Завдяки сезонним продуктам листопада, ви зможете не лише зміцнити імунітет, а й покращити стан шкіри та волосся, які найбільше страждають з приходом зимових холодів.

Сьогодні ми підготували добірку рецептів з листопадовими продуктами, які насичені мікроелементами та вітамінами. Також розповімо, як їх правильно приготувати, щоб вони не втратили свої корисні властивості, а навпаки – допомогли вам почуватись здоровими й красими.

1 грудня в календарі – ще не причина відмовлятися від листопадових страв. Навпаки, краще поспішити смакувати ними:

Хурма

З початком листопада прилавки заповнені хурмою. А все тому, що вона містить залізо, марганець, вітаміни A, C і P, а також дубильні речовини і бета-каротин. Сортів хурми – близько 200, тому обирайте на свій смак: солодкі чи терпкі, м’які чи тверді – й додавайте у свій раціон.

Салат з хурми, моцарели та авокадо

Що треба: 1 хурма твердого сорту, 50 г пармезану, 1 ст. ложка зернят граната, 130 г моцарели, 1 авокадо, 60 г блакитного сиру, 2 ст. ложки нежирного йогурту (або улюбленої заправки), 2 ч. ложки лимонного соку, спеції до смаку.

До йогурту додайте лимонний сік і спеції, тоді змішайте до однорідної консистенції.

Авокадо і хурму ретельно помийте і очистьте. Почистьте гранат і злегка придавіть зернятка, щоб вони пустили сік. Тоді наріжте приблизно однаковими кубиками блакитний сир, моцарелу, хурму і авокадо. Змішайте усе у мисці, додайте заправку і посипте натертою на дрібній терці моцарелою.

Журавлина

Журавлина відома своєю здатністю омолоджувати шкіру. Завдяки антиоксидантам та мікроелементам, вона добре впливає на роботу серця і підвищення імунітету. Також у журавлині багато вітамінів групи B і PP, органічних кислот, калію та заліза. Її можна вживати у свіжому вигляді, а можна засушувати і додавати у чай.

Напій із журавлини та цитрусової цедри

Що треба: 500 г журавлини, 6 ст. ложок цукру, 1 апельсин, 1 лимон, 1 грейпфрут, 3 літри води.

Помийте аельсин, лимон і грейпфрут та натріть з них цедру (це можна зробити на дрібній терці). Головне – не заходьте на білу частину, бо вона надає гіркоти. Також вичавіть з цитрусових сік. Журавлину залийте водою, додайте туди цедру та вичавлений сік і поставте на вогонь. Як почне кипіти, вкиньте у каструлю цукор і дочекайтесь поки він розчиниться. Після цього зніміть журавлину з вогню і придавіть декілька разів товкачем, щоб вона пустила більше соку. Залиште на 30 хв, щоб напій настоявся і процідіть його крізь сито. Напій готовий – можна пити в гарячому або холодному вигляді.

Сочевиця

Сочевиця – продукт, багатий на харчові волокна, нормалізує рівень холестерину, при цьому не змінюючи рівень цукру. Також у ній багато клітковини, залізу і цинку. Сочевиця є різних видів, що різняться за кольором та своїми властивостями.

Пілав з пепероні та сочевицею

Що треба: 4 морквини, 1 цибулина, 2 головки часнику, 1 склянка сочевиці, 1 склянка білого рису, 100 г ковбаси пепероні, 500 г томатної пасти, 4 склянки курячого бульйону, 2 склянки води, 3 ст. ложки олії, 2 ч. ложки соусу чилі, лавровий лист, петрушка, спеції на ваш смак.

Обсмажте на олії нарізані овочі та розчавлений часник у великій каструлі. Додайте бульйон, томатну пасту, воду, сочевицю і лавровий листок. Тоді доведіть це до кипіння і залиште на 15-20 хв на маленькому вогні, поки сочевиця не буде готова. Після цього промийте рис і додайте його у каструлю. Пепероні обсмажте на сковороді до хрусткої скоринки і додайте до рисової каші разом з соусом чилі. Подавати зі свіжою порізаною петрушкою.

Дайкон (солодка редька)

Дайкон – це гігант за кількістю корисних речовин, що він у собі містить. У ньому є вся підгрупа вітамінів B, A, PP, C і E. Також дайкон багатий мінеральними речовинами (фосфором, йодом, залізом, марганцем, міддю та ін.), пектином, клітковиною, каротином та ензимами.

Свинина з дайконом

Що треба: 600 г свинини (або іншого м’яса), 1 дайкон, 2 морквини, 2 цибулини, 5 зубчиків часнику, 1 ст. ложка меду, 3 ст. ложки вина, 7 ст. ложок соєвого соусу, 6 ст. ложок олії

Овочі натріть на терці. М’ясо наріжте кубиками й обсмажте на рослинній олії до рум’яної скоринки. Заберіть м’ясо і в цій же олії обсмажте цибулю з вичавленим часником. Додайте натерті моркву і дайкон та обсмажте протягом 5 хвилин. Додайте вино, соєвий соус, мед, спеції до смаку і тушіть поки мед не розчиниться. До овочів додайте м’ясо і, якщо хочеться підливи – пів склянки води. Після цього тушіть ще 20 хвилин на повільному вогні. Подавати можна з будь-яким гарніром.

Гарбуз

Гарбуз на 90% складається з води, та це не заважає йому дивувати нас смаком та корисними властивостями. У ньому багато вітамінів, амінокислот, мінералів та білків. До того ж, гарбуз багатий на рідкісний вітамін T, який здатний нормалізувати метаболізм і покращує роботу серцево-судинної системи.

Медова запіканка з гарбузом, яблуками та горіхами

Що треба: 600 г гарбуза, 300 г домашнього сиру, 5 ст. ложок манної крупи, 150 г волоських горіхів (або інших до смаку), 3 яблука, 3 яйця, 100 г родзинок (або інших сухофруктів), 50 г вершкового масла, 4 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки меду.

Родзинки залийте водою на 30 хв. Можна ще використовувати чорнослив, курагу. Горіхи обсмажте на сковороді та подрібніть. Гарбуз та яблука поріжте на кубики або на соломинки. Яйця збийте до пухкої піни, поступово додаючи дрібку солі та цукор. Додайте туди манки й дочекайтесь, поки вона набухне. Сир прокрутіть у м’ясорубці, щоб позбутись грудочок. Додайте його разом з медом до збитих яєць і замісіть еластичне тісто

Форму змастіть вершковим маслом і викладіть тісто. Тоді викладіть шар гарбуза та яблук, посипте родзинками та горіхами. Покрийте запіканку рештою тіста і відправте у духовку на 40 хвилин при температурі 180 градусів.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти