7 правил хюґе, які зроблять ваш дім затишнішим, а вас – щасливішими

8850

Данія входить до трійки найщасливіших країн на планеті. І справа тут не у високому рівні життя і низькому безробітті. Скандинави практикують хюґе – мистецтво радіти життю. Привнести трохи хюґе в свої будні може практично кожен житель нашої планети. І для цього зовсім не обов’язково жити у Данії: потрібно тільки знати кілька правил.

Ми вирішили з’ясовувати, що ж таке хюґе і як створити його самим.

Що таке хюґе

https://www.instagram.com/p/BdxqmXqBvfD/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

І в датській, і в норвезькій мовах є миле слово «хюґе». Воно позначає щось хороше і затишне. За останні кілька років хюґе стало визначальною рисою датської культури.

Перш за все хюґе – це комфортне і безпечне середовище, до якого хочеться повертатися. Це затишні посиденьки у колі друзів, ароматний чай, теплі пледи, випічка з корицею, какао і смачна вечеря в колі сім’ї. У багатьох хюґе асоціюється з Різдвом, коли всі одягаються в теплі светри, запалюють свічки, прикрашають будинок гірляндами і печуть імбирне печиво.

Але затишок і тепло можна відчути і в інші пори року. Для цього, наприклад, можна з’їздити всією сім’єю на пікнік, відвідати музичний фестиваль або покататися на велосипедах. Хюґе не має прив’язки до якогось певного часу. Це стан душі. Це вміння насолоджуватися простими речами.

Основні складові хюґе – це:

  • доброзичливе спілкування;
  • затишний дім;
  • спільне дозвілля;
  • смачна їжа.

Затишний дім і офіс

https://www.instagram.com/p/Bd3KdG-BSp7/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

Основними принципами хюґе є згуртованість, комфорт та вміння прощати. Організуйте собі затишне місце, де будете проводити час з друзями та сім’єю, пити чай або дивитися на зірки.

Приділяйте увагу дрібницям. Не обов’язково встановлювати в будинку камін і купувати антикварні речі. Купіть м’який плед, подушки та ковдри, пару гірлянд, свічки і гарний посуд. Головне – багато світла. Чим тепліше світло, тим більше затишку воно створить. В інтер’єрі в стилі хюґе переважають натуральні матеріали, тому доповніть обстановку свого будинку меблями і предметами декору з дерева або неглазурованої глини.

https://www.instagram.com/p/Bh7Hc2RhwXZ/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

Данці – прихильники мінімалістичного дизайну. В інтер’єрі вони воліють використовувати світлі відтінки: білий, сірий, пильно-блакитний.

Якщо ви хочете привнести в робочу атмосферу трохи хюґе, зовсім не обов’язково всім офісом робити ремонт, перефарбовувати стіни і міняти пластикові двері на дерев’яні. Спробуйте зробити офіс місцем, куди хочеться приходити, і ви відразу відчуєте себе щасливішими. Наприклад, купіть глиняний кухоль, якого приємно торкатися, заваріть смачний чай або какао, поставте на стіл рослину в керамічному горщику.

Запрошуйте в гості друзів і родичів

https://www.instagram.com/p/Bc1BfRdhFPx/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

Полюбіть гостей. Заведіть традицію грати по суботах з друзями в настільні ігри або по неділях обідати всією сім’єю. Саме у колі близьких людей ви можете розслабитися і бути собою. Відкладіть гаджети, спілкуйтеся, діліться переживаннями і радощами. Зустрічатися в кафе – не хюґе, збиратися вдома – хюґе. Накрийте стіл лляною скатертиною, запаліть свічки, спечіть пиріг або печиво.

Насолоджуйтесь процесом приготування їжі

https://www.instagram.com/p/BiZusY-B3rk/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

Домашні посиденьки стають ще затишнішими, коли на столі стоїть м’ясне рагу, а в духовці рум’яниться пиріг. Одна з обов’язкових умов хюґе – балувати себе і ненадовго відступати від принципів здорового харчування. Насолоджуйтесь самим процесом приготування їжі. Попросіть домашніх вам допомогти: це відмінний спосіб провести час разом і стати більш згуртованими.

Ведіть активний спосіб життя

https://www.instagram.com/p/Bk2w2zEhkvY/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

Хороше харчування передбачає активний спосіб життя. Сходіть всією сім’єю в похід, рушайте на пікнік або велопрогулянку. Відмінна альтернатива спортзалу – скандинавська ходьба. Знайдіть собі компанію до душі, виберіть гарне і спокійне місце. Головне, щоб рух приносив вам задоволення.

Одяг у стилі хюґе

https://www.instagram.com/p/BNnw31GBGRL/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

Одяг у стилі хюґе – це перш за все натуральні тканини і багатошаровість. Зручність виходить на передній план. Тому замінюємо човники на кросівки і лофери, коротку шкіряну куртку на тепле худі або пальто, а відверту сукню з неопрена на вільну з льону або бавовни.

https://www.instagram.com/p/Bjcf34HBanA/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

Купіть м’який шерстяний светр, великий в’язаний шарф, кардиган і широкі бавовняні штани. Одяг повинен бути комфортним і приємним на дотик.

Знайдіть заняття до душі

https://www.instagram.com/p/BfJX72phmeh/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

Життя не обмежується роботою і домашніми клопотами. Важливо мати творче заняття до душі: в’язати шкарпетки, ліпити із глини, малювати аквареллю, шити ляльок, пекти кекси або плести з бісеру.

https://www.instagram.com/p/BnBczRQlBCd/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

Отримуйте задоволення від процесу. Діліться своєю творчістю з близькими. Подаруйте мамі в’язаний плед або вишиту хрестиком картину. Надихайтеся самі і надихайте інших.

Знайдіть гармонію і почуття міри

https://www.instagram.com/p/Bfl8h2phUiy/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

Отримуйте задоволення від простих речей і насолоджуйтеся кожним моментом життя. Повільно з’їсти шматочок торта і запити його гарячою кавою з корицею – це хюґе, з’їсти цілий торт за один присід – це ненажерливітсь. Навчіться не поспішати, жити розмірено, прощати і бути вдячним. Знайдіть гармонію всередині себе: дивіться на зірки, милуйтеся природою, сходіть у похід або на пікнік.

Що не є хюґе

https://www.instagram.com/p/BnJBQkOlnGc/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

Сімейна вечеря – це хюґе, але вона перестає бути хюґе, коли ви збираєтеся в пафосному ресторані або вегетаріанському кафе. Дорогий обтягуючий синтетичний одяг, постійне зависання в соцмережах, вічна нудьга – все це теж далеко від хюґе.

https://www.instagram.com/p/BnIly53HTM-/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

Що ще не є хюґе? Будинок, який більше нагадує офіс, ніж тепле затишне гніздечко. Чорні стіни, велика кількість металу і мінімум світла. Квартира, захаращена курними килимами, заставлена ​​меблями і непотрібними статуетками.

Хоча хюґе і закликає до розміреності і спокою, це все ж не філософія нероб. Це вміння знаходити радість в простих і доступних речах.

https://www.instagram.com/p/BnQzucABF5h/?utm_source=ig_web_options_share_sheet

Ви готові внести в своє життя трохи хюґе?