7 дизайнерських хитрощів, які допоможуть зробити квартиру затишною і комфортною

37033

На жаль, вирішити всі дизайнерські проблеми за один вечір неможливо. Але якщо ви просто хочете зробити квартиру затишною і комфортною підкреслити її індивідуальність, то ці поради стануть вам у нагоді.

1. Поставте вазон у кутку

Викладачі дизайну не втомлюються повторювати, що вазон в кутку – це моветон. Така думка сформувалася через те, що якщо в квартирі з’явився порожній кут, значить ви припустилися ряду помилок у плануванні. Однак при створенні дизайн-проекту більшість взагалі забуває про кімнатні рослини. Тому якщо у вас є відповідна квітка або дерево у красивому горщику – можете сміливо поставити рослину там. Щоб вона не виглядала окремим елементом і прекрасно вписувалася в наявний інтер’єр, підбирайте великі екземпляри з широким листям. У цьому випадку рослини стануть відмінним акцентом.

«Дім» для квітки вибирайте простий, лаконічної форми, але з яскраво вираженою текстурою. Ідеальним варіантом стане текстильний кошик або глиняний горщик. Що стосується самої рослини, то ставку необхідно робити на невибагливі і високі екземпляри (близько метра).

2. Використовуйте книги

Цей варіант декору найбільше підійде для квартири бібліофіла. Якщо у вашому розпорядженні є велика кількість книг, не “замикайте» їх у шафах і тумбах, а використовуйте в декоративних цілях.

Наприклад, ваза або статуетка виглядають занадто малою на тлі стіни, поставте їх на дві-три книги. У цьому випадку вони будуть виконувати роль своєрідного п’єдесталу для скульптури. Цей самий прийом можна застосувати і в тому випадку, якщо одна лампа на тумбі виявилася нижчою від іншої. Підклавши необхідну кількість літератури, ви досягнете ідеальної симетрії.

Також книги стануть в пригоді у випадку, якщо нема чим зайняти полиці в квартирі. Ще один варіант – розміщувати їх на тумбах, комодах, стелажах. Таким чином ви зможете перетворити нудні меблі на яскравий елемент інтер’єру.

Порада: Якщо в квартирі вже є багато елементів, що кидаються в очі, і вам хочеться зробити декор більш нейтральним, зніміть із книг глянцеві обкладинки, що привертають увагу.

3. Робіть ставку на прозорі меблі

Прозорі меблі зараз знаходяться в тренді. І це не дивно, адже вони мають властивість «розчинятися» в інтер’єрі. Стіл і стільці з акрилу ідеально впишуться в інтер’єр навіть найменшої квартири, адже вони не будуть «тиснути» і перевантажувати простір. Можна почати з маленьких елементів, наприклад, прозорої лампи або полиці. Поставте на неї звичайну скляну вазу з квітами, і ви помітите, як змінилася навколишня атмосфера.

Дизайнери радять експериментувати і поєднувати в одному інтер’єрі класичні та сучасні матеріали, наприклад, скло і акрил. Найкраще такий прийом буде працювати в квартирах, оформлених в рустикальному стилі, адже дерево виступає сполучним елементом і об’єднує всі деталі в єдине ціле.

4. Виберіть «лідируючий» колір

У вас є улюблений колір? Значить прийшов час активно використовувати його в дизайні інтер’єру. За словами експертів, один і той самий відтінок буде виглядати зовсім інакше на різних поверхнях. Наприклад, на тумбочці, заштукатуреній стіні, стелі і так далі.

Якщо застосовувати єдиний колір в кожній з кімнат, то він візуально об’єднає всі приміщення в єдину композицію. Ще один цікавий прийом – фарбувати підлогу у всій квартирі в однаковий відтінок. В цьому випадку ви досягнете ідеального поєднання кольору стін і підлоги, а за необхідності можна буде швидко і легко зробити перестановку меблів.

5. Застосовуйте асиметрію

Давайте говорити відверто: рівно повісити картину над ліжком або диваном зможе будь-хто. А ось грамотно застосувати нецентроване розважування вийде не у кожного. Але спробувати все одно варто. Особливо, якщо фотографії або сувеніри виглядають занадто дрібно на тлі величезної стіни. В цьому випадку їх потрібно буде змістити з центральної осі в сторону, повісивши збоку і нижче звичайного. Така асиметрія буде виглядати набагато цікавіше і оригінальніше.

Ця ж хитрість добре спрацює по відношенню до вільної площі над полицями, приліжковим столиком, каміном. Головне – дотримуватися правила: «нижче і ближче до краю». Так ви зможете за кілька хвилин перетворити кімнату з безглуздим дизайном на стильне і яскраве приміщення.

Також зверніть увагу на той факт, що предмет, який ви виставляєте на загальний огляд, повинен мати для вас особливе значення. Звичайно, можна просто купити в магазині кілька фотографій і картин для декору, але тоді ви ризикуєте перетворити кімнату на модну галерею.

6. Ховайте техніку

У класичних інтер’єрах техніку часто ховають за картинами, в столах або шафах. Однак такий дизайнерський хід розуміють далеко не всі. Наприклад, господарі квартири, які щойно придбали ультратонкий телевізор прагнуть, навпаки, виставити його на загальний огляд, щоб друзі і знайомі могли захопитися покупкою. Однак мода на техніку змінюється дуже швидко, і те, що було в тренді вчора, може застаріти вже завтра. Незмінною залишається лише краса і актуальність класичної обстановки.

Вбити відразу двох зайців зможе так звана «медіастінка». Все, що вам буде потрібно для її створення, – це розставити всі гаджети на відкритих полицях або стелажах. Родзинкою стануть фотографії, свічники та цікаві арт-об’єкти, які будуть перебувати «по сусідству» з девайсами. Така стінка однозначно приверне увагу, незалежно від того, буде там стояти телевізор чи ні.

Ще одна корисна порада: щоб уникнути скупчення в кімнаті проводів і кабелів, купите бездротові антени і датчики. Вони передаватимуть сигнал від приймача, який ви заховаєте у закритій шафі, що знаходиться поблизу.

7. Киньте плед на ліжко або крісло

Любителі порядку навряд чи зрозуміють цей прийом, однак, як показує практика, плед, недбало кинутий на крісло або в ногах ліжка, надає кімнаті затишний і обжитий вигляд. Використовуючи такий трюк, намагайтеся не слухати внутрішній голос перфекціоніста – не намагайтеся розправити плед, зробити його ідеально рівним. Інтер’єру, в якому переважають чіткі, прямі і лаконічні лінії, не вистачає якраз-таки недбалості.

Найкраще для виконання цього завдання підійде плед, виготовлений з натуральних волокон. Колір краще вибирати насичений, щоб текстиль зміг стати акцентом в інтер’єрі. Звертайте увагу на якісні екземпляри, м’які на дотик, щоб вони прослужили вам максимально довго.