7 книг, які допоможуть розвиватись в роботі

1002

Що потрібно людині для того, або бути успішною в роботі? Розумові здібності, талант, професійна освіта, зв’язки?

Всього цього не завжди достатньо. Інколи, нам не вистачає поштовху до змін, правильних звичок і впевненості у власних силах. Навіть професійним і талановитим інколи треба вчитись з нуля. Наприклад, вчитись керувати підлеглими і формувати команду. Чи навчитись бути не просто хорошим працівником, а найкращим. Саме для цього існують книжки на тему бізнесу, менеджменту та особистого розвитку. Вони допомагають зробити так, аби ваш досвід, ваші знання та навички — почали працювати у правильному напрямку. Ми зібрали 7 таких книг, які допоможуть розвиватись в роботі у будь-якій галузі:

1. «Системне мислення. Пошук неординарних творчих рішень» (Джозеф О’Конор, Ієн Макдермотт)

Автори не просто розповідають цікаві історії — вони виклали у своїх роботі чіткі поради. Поради, які допоможуть змінити своє світосприйняття і почати рухатись у напрямку успіху. Це стосується не лише роботи, але й інших аспектів життя.

Основою всьому має стати систематичне мислення, тобто читач має навчитись відрізняти справжню мету і значення будь-яких дій. А коли вмієш думати впорядковано та логічно — це можна перетворити у правильні дії.

2. «Покажи свою роботу! 10 способів зробити так, щоб тебе помітили» (Остін Клеон)

Досить легка книга, яка направлена скоріше не на досягнення певних знань, а на мотивацію для читачів. Для тих, хто вже є професіоналом у своїй справі, але хоче, щоб про це дізнались інші. Все що треба — навчитись мислити нестандартно та не боятись заявляти про себе.

Автор дає дотепні та лаконічні поради та правила, методи. Все це досить просто використати у житті. Головне, набратись рішучості, адже без неї досить просто залишатися в тіні.

3. «Ідеальний командний гравець. Як розпізнати і розвинути три основних якості» (Патрік Ленсіоні)

Ця книжка буде корисною тим, у кого є підлеглі на роботі. Вона навчить вас вирізняти між працівниками справжніх командних гравців. Тих, у кого варто вкладати свої знання, час та гроші. Автор розповідає про три якості, за якими треба відрізняти потенційних ідеальних працівників. А також про те, як ці якості в них розвивати, мотивувати людей працювати в команді з натхненням та бути відданими своїй справі. Ленсіоні переконаний, з цими знаннями ви зможете сформувати потужну команду.

4. «7 звичок надзвичайно ефективних людей» (Стівен Кові)

Одна із найвідоміших робіт на тему особистого розвитку. На неї часто посилаються автори інших книжок, так що праця точно варта уваги. «7 звичок надзвичайно ефективних людей» продали понад 15 мільйонів примірників та переклали 38 мовами світу. А журнал Тайм назвав її однією з 25 найбільш впливових книжок бізнес тематики.

Книга має чотири розділи. В першому — автор переконує працювати з нею серйозно та налаштовує читача на добросовісну роботу. Далі — розповідає про три звички, які потрібні кожному, хто хоче стати успішним у своїй справі.

Третій розділ про те, як на основі власного успіху співпрацювати з іншими. Знову три поради, які допоможуть досягти нових вершин, підтримуючи взаємовигідний зв’язок з такими ж успішними людьми. Адже на думку автора, бути успішним наодинці — це лише половина шляху.

Останній розділ вчить відпрацьовувати описані вище навички та вдосконалювати їх. Адже розвиток потрібен успішній людині завжди.

5. «Думай і багатій» (Наполеон Гілл)

Це не художня книжка, а щось середнє між філософською літературою і основами ведення бізнесу. Автор — успішний бізнесмен, консультант відомих фірм та лектор. Він переконаний, що інформація у книзі допоможе людям не лише у роботі, а й у всіх сферах життя. Адже вона вчить реалізовувати бажання.

«Думай і багатій» рекомендують до прочитання успішні бізнесмени, підприємці, винахідники — тож її користь не підлягає сумніву. Вона вчить працювати так, щоб досягати результату. А також містить поради щодо того, як керувати власними фінансами і примножувати заощадження.

6. «Незамінний» (Сет Годін)

Індустріальний розвиток виробництв привів до того, що будь якого працівника можна легко замінити. Однакові, слухняні, працьовиті робітники виконують завдання на мінімальну плату, а на їх місце щодня приходять нові й нові. Та це стан речей на фабриках. Для сучасного бізнесу таких підхід є шкідливим і може призвести до занепаду. Адже успішна організація лише та, яка тримається на людях. А точніше, на незамінних людях.

Якщо тримати в колективі тих, кого щодня можна змінювати, чи принесуть вони щось нове і незвичне? Щось, що здатне вивести компанію на новий рівень? Певно, що ні. Найцінніші працівники це ті, які здатні на більше, ніж просто виконувати прописані функції.

Книжка буде корисною як лідерам, які прагнуть знайти кращих працівників, так і працівникам, які хочуть стати незамінними. Вона розповідає про головні якості сучасного професіонала: вміння розв’язувати нестандартні проблеми, вигадувати та впроваджувати нові речі та відходити від стандартів заради успіху.

7. «Мистецтво роботи» (Джеф Гоінс)

А ви колись думали про своє справжнє покликання? Про те, як знайти справу всього життя та реалізувати себе в ній? Автор переконаний — знати, чим ти хочеш займатись не достатньо.

Потрібно визначити, як твоя справа може принести користь людству та тобі. Лише тоді ця справа може стати покликанням.

У книзі йдеться про те, як знайти середину між своїми бажаннями та потребами людства і відшукати своє покликання. Автор це пояснює історіями, прикладами та порадами. А знайти таку справу всього життя — це дійсно рідкісний дар.

А як ви підштовхуєте себе до розвитку в роботі? Читаєте літературу для особистого розвитку чи лише працюєте над підвищенням кваліфікації?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти