Міжнародний День філософії: 8 філософських творів, щоб розібратись у собі та навколишньому світі

707

Чи часто ми ставимо собі питання, чому у світі все влаштовано так, а не інакше? Чому люди поводяться зовсім по-різному, чому по-іншому мислять та сприймають світ? На ці та безліч інших питань нам дає відповіді філософія.

Ми не перші, хто задумувався про сенс життя та й далеко не останні. На ті ж питання, що ми ставимо щодня, давали відповіді люди у різні епохи ще з часів Античності. Тож, варто почати спочатку, вірно? Саме тому ми підібрали для вас добірку праць відомих філософів, щоб допомогти вам знайти стежку до самопізнання та пізнання світу:

“Чорний лебідь. Про (не)ймовірне у реальному житті” Насім Ніколас Талеб

Книга розповідає про те, як на наше життя впливають події, яких, зазвичай передбачити неможливо. Люди, замість того, щоб давати наукові пояснення – знаходять більш прості та оманливі. Метафора “чорного лебедя” додається до кожної непередбачуваної події у світі, що змінює хід людства – відкриття Інтернету чи нападу на США 11 вересня. Люди все ж вважають таку подію закономірною, ніби вона й мала статися.

“Мати або бути?” Еріх Фромм

Еріх Фромм розмірковує над проблемою володіння та буття. Людина, яка зациклена на тому, щоб чимось володіти, зазвичай мислить вузько і постійно боїться все втратити. Натомість людина, у якої пріоритети розставлені на саморозвиток, пошук себе – вже ніколи не боятиметься. У людини з буттям завжди залишатиметься вона сама, навіть коли все інше буде втрачено.

“Завоювання щастя” Бертран Рассел

Ця книга має дещо автобіографічний характер. Автор – науковець і філософ, відомий світовій науці своїми працями. Він вирішив відверто поділитись своїми труднощами, яких йому довелось зазнати під час становлення його особистості. На основі свого досвіду Еріх розмірковує над проблемами, які властиві кожному, та не кожен може в них розібратись.

“Буття і ніщо. Досвід феноменологічної онтології” Ж.- П. Сартр

Праця Сартра “Буття і ніщо” стала фундаментальною для багатьох філософів. У ній автор зачіпає важливі питання про буття, свідомість та їхні відносини з зовнішнім світом. Прочитавши книгу, можна зрозуміти тонкощі людської свободи та сенсу життя в цілому. Автор дає відповіді на вагомі для людської свідомості питання: за якими внутрішніми законами працює світ, що таке час та як у цьому всьому діяти людині.

“Світ як воля та уявлення” Артур Шопенгауер

Артур Шопенгауер у своїй найголовнішій праці висловлює думки щодо функціонування світу та його сприйняття людиною. Він наголошує, що існує два світи: перший – такий, яким його сприймає людина, другий – такий, яким він насправді є. Вони відрізняються тим, що всі предмети та явища у світі – вони просто існують і не мають жодної мети чи розумного начала. Натомість людина за допомогою свого інтелекту сама дає речам мету й певні властивості в процесі використання.

“Етика” Барух Спіноза

Коли Спіноза вперше видав цю працю, вона була забороненою Католицькою церквою, а згодом була засуджена багатьма науковцями. У ній автор виклав свої міркування щодо існування Бога та походження буття. Також Барух зачепив тему походження емоцій і людської залежності від них. Та найголовніше, що виплило з книги – це сила думки людини, і як сама ж людина може керувати своїм життя та інтелектом.

“Порядок речей: Археологія гуманітарних наук” Мішель Фуко

Мішель Фуко дуже прискіпливо ставився до гуманітарних наук та їх джерел. Тому у своїй книзі він виклав здогади про те, як людина взагалі дійшла до вивчення біології, економіки чи лінгвістики. На думку вченого, існує така закономірність, у якій мислення людини самостійно підходить до вивчення всього, що стосується її та світу. Він навіть припустив, що для вивчення гуманітарних наук необхідно мати індивідуальний спосіб мислення, не схожий до інших.

“Свобода волі, якої не існує” Сем Гарріс

У цій книзі Сем Гарріс розповідає про те, що людина інколи не в змозі контролювати свої вчинки та бажання. Він припускає, що на людину можуть впливати гени, зовнішнє середовище та виховання. Саме вони в кінцевому результаті творять людину. Тому автор каже, що людина не повністю володіє свободою волі і через це не може повністю нести відповідальність за свої дії, оскільки інколи вони можуть бути несвідомими.

Добірка цих книжок є важливою для тих, хто намагається розібратись у собі та пізнати світ. Яка з них вас найбільше зацікавила? Напишіть у коментарях, чи доводилось вам коли-небудь вивчати філософію?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти