Ми думаємо, що повністю контролюємо своє тіло, але є функції, які нам непідвладні

38860

Людське тіло – складний і налагоджений механізм, який сам знає, яку функцію включити в потрібний момент. І є серед них такі, якими людина управляти не здатний, вони «активуються» без нашої на те згоди, і нам тільки залишається покірно виконувати команду мозку. Ми маємо на увазі захисні функції, такі як кашель, потовиділення, тремтіння, а також до кінця не вивчені явища: позіхання, мурашки та ін.

Ми зібрали 10 найважливіших і найнезвичайніших функцій нашого тіла, над якими ми не маємо влади.

Тремтіння

© gfycat.com

Людина може тремтіти не тільки коли замерзає, а й при переляку, сильного стресу або хвороби. І контролювати цей процес нікому не під силу, адже це безумовний рефлекс організму. Наприклад, коли людині холодно, мимовільні скорочення м’язів виділяють тепло і таким чином організм зігрівається. До речі, температура шкіри в результаті таких мимовільних скорочень може піднятися на 2-3 ° С.

Відзначимо, що при емоційному перенапруженні організм також може реагувати тремтінням, це своєрідна підготовка до подальшого дії – нападу, захисту або втечі.

Почервоніння шкіри

© gfycat.com

Напевно, немає у світі людини, яка ніколи не червоніла. Мимовільне почервоніння обличчя проявляється, коли людина відчуває сором, збентеження, гнів або з фізіологічних причин. Також нерідко червоніють чесні люди, коли їм доводиться брехати. А відбувається все це через збільшення припливу крові до дуже тонких капілярів, які розташовані в поверхневих шарах шкіри і в звичайному стані непомітні.

Варто відзначити, що це явище більш соціальне – людина червоніє тільки в присутності інших людей.

Бурчання у животі

© gfycat.com

Уявіть ситуацію: іспит, нервове напруження, не встиг поснідати, гучне бурчання в повній тиші. Знайомо, так? У 90% випадків характерний шум виникає через той голод. В інших випадках винні різні порушення в роботі системи шлунково-кишкового тракту. Відзначимо, що незалежно від наявності їжі в шлунку мускулатура скорочується. І якщо в шлунку немає їжі, то гази, що знаходяться в ньому, повітря і соляна кислота взаємодіють одне з одним, створюючи різні шуми, схожі на булькання і бурчання. Коли в шлунку знаходиться їжа, вона гасить звук, притискаючись до стінок.

Чхання

© gfycat.com

Чхання – це захисний рефлекс людини, завдяки якому з верхніх дихальних шляхів шляхом різкого видиху видаляються пил, слиз та інші подразники. Незважаючи на те що це безумовний, тобто вроджений рефлекс, більшість людей вміють чхання стримувати. Для цього можна просто зціпити зуби, або на 10-20 секунд широко розплющити очі, або потерти перенісся.

До речі, а ви знали, що при чханні швидкість проходження повітря назовні на рівні голосової щілини досягає 50-120 м/с?

Позіхання

© gfycat.com

Позіхання – безумовний рефлекс, загадка, яку вчені давно намагаються розгадати. Ми позіхаємо, коли втомилися, хочемо спати або коли нам просто нудно. Є кілька версій, чому наш «організм» позіхає, коли нам не вистачає кисню, коли потрібно розбурхати нервову систему (якщо нам нудно, наприклад) або коли нам стає жарко. А ще позіхання – заразливий процес. Більшість, навіть коли читають слово «позіхання» або дивляться на фото з позіхаючими людьми, неусвідомлено позіхають.

І ще: ви знали, що в 1888 році офіційно зафіксували найдовше позіхання? Згідно з Книгою рекордів Гіннеса, якийсь доктор Лі заявив про випадок, коли 15-річна дівчина безперервно позіхала протягом 5 тижнів.

Кашель

© gfycat.com

Кашель – це безумовний рефлекс, за допомогою якого організм очищує дихальні шляхи від чужорідних тіл або мокротиння. Кашель стримувати практично неможливо, і це добре, адже наше тіло таким чином намагається позбутися від диму, пилу, слизу, патогенних мікробів. Кашель можна тільки полегшити, використовуючи медикаменти або народні засоби.

До речі, рідкісний кашель – це нормальне явище. Майже кожна людина рефлекторно прочищає горло 5-6 разів на день.

Гусяча шкіра (мурашки)

© żuk-chłodnia / youtube

Мурашки на шкірі (або гусяча шкіра) утворюються через скорочення мускулатури волосяних фолікул. Коли організм відчуває холод, переляк, захоплення або в разі сексуального збудження м’язи фолікулів скорочуються і піднімають волоски на тілі організму. Цей рудиментарний рефлекс, який не підвладний людині, втратив для людей практичний сенс. Адже він виникає, щоб зігріти тіло (ми зігріваємося одягом), або в разі небезпеки (ця функція практична в тваринному світі, а нашими скуйовдженим волоссям ми навряд чи когось налякаємо).

До речі, пілоерекція – так по-науковому називають виникнення мурашок – проявляється у 50% людей в момент, коли вони слухають улюблену музику. 

Потовиділення

© gfycat.com

Виділення поту – одна з найважливіших функцій організму, яка спрацьовує при перегріванні тіла. Організм у такий спосіб виділяє вологу, яка випаровується з поверхні шкірного покриву, знижуючи тим самим температуру тіла. Також ми потіємо при фізичному навантаженні, стресі, зайвій вазі або різних захворюваннях. До речі, потовиділення в стресовій ситуації спостерігається у людей, які по життю надмірно емоційні і легко збудливі. А ви знали, що піт складається на 99% з води, а решта – це солі, органічні сполуки і кислоти?

«Відключити» виділення поту людина не може, але може його зменшити. Для цього потрібно зменшити споживання кофеїну, відмовитися від гострої та гарячої їжі та алкоголю, носити якісний одяг і користуватися косметичними засобами.

Гикавка

© gfycat.com

Гикавка – це мимовільне короткочасне порушення дихання. Вона виникає через скорочення діафрагми і міжреберних м’язів, які нагадують спонтанні вдихи з одночасним закриттям надгортанником дихальних шляхів. Вдихи при гикавці схожі на короткочасну задуху. А звук є наслідком різкого закривання голосової щілини. Цікаво, що контролювати цей процес ми не можемо, а ось імітувати гикавку цілком здатні. Ось спробуйте прямо зараз!

Гикавка найчастіше виникає через переїдання. Різко її зупинити не можна, але можна поступово звести гикавку нанівець. Для цього випийте холодної води або наберіть її в рот і, затримавши подих, ковтайте воду малесенькими ковточками.

До речі, ви знаєте, що в США жив чоловік на ім’я Чарльз Осборн, який безперервно гикав протягом 68 років? При цьому він вів звичний спосіб життя і помер у 97 років. До слова, гикавка у Осборна припинилася, коли йому було 96.

Потягування

© gfycat.com

Це одна з найбільш контрольованих функцій нашого тіла, яка тим не менш в більшості випадків виникає спонтанно. Під час потягування ми готуємо наші м’язи до фізичних навантажень. Саме тому ми так солодко потягується після сну, при цьому «будимо» м’язи, які всю ніч були нерухомі, а заодно покращуємо свій настрій.

До речі, ізраїльські вчені довели, що різке пробудження людини після сну так само негативно позначається на здоров’ї, як і хронічний недосип. Тому після пробудження давайте собі трохи часу на валяння в ліжку і не забувайте потягуватися.

Майже всі перераховані вище функції людського організму мають вкрай важливе значення для нормальної життєдіяльності. І, по правді кажучи, намагатися стримувати їх не варто: наше тіло краще від нас знає, що йому потрібно в певний момент.



• не пропусти