15 життєвих порад, які навчать як розширити світогляд

2630

Письменник Райан Холідей (Ryan Holiday) склав добірку уроків економіста і філософа Тайлера Коуена (Tyler Cowen), якого вважає своїм головним наставником. Можливо, його особистий досвід допоможе і вам змінити щось у своєму житті.

Тайлер Коуен
Спеціаліст з економіки культури, філософ, автор популярного блогу Marginal Revolution. У 2011 році увійшов до списку 100 світових мислителів за версією журналу Foreign Policy.

1. Не зациклюйтеся на стабільності

Люди все частіше приймають існуючу ситуацію, не намагаючись щось змінити. Ми менше рухаємося, рідше міняємо роботу і свою думку, живемо в одноманітному середовищі. А через це втрачаємо цікаві можливості.

Не переймайтеся так сильно через нестабільність і хаос. Іноді вони просто говорять про те, що відбувається щось цікаве. Бійтеся стабільності і самовдоволення.

2. Перетворіть інтереси на кар’єру

Багатьох все ще дивує, як можна заробляти веденням блогу і написанням постів. А для цього просто потрібно зробити так, щоб ваш інтерес приносив щось цінне іншим.

Знаходьте корисні посилання, ставте запитання, які допоможуть людям у роботі і житті. Пропонуйте несподівану точку зору, розповідайте про важливе. Давайте читачам щось цінне.

3. Читайте книги, які змінюють світогляд

Це такі твори, які вражають вас до глибини душі: в них багато нових незвичних ідей. Наприклад, роботи Хайєка, Парфіта, Платона. Знаходьте книги, які можуть змінити ваші погляди, і читайте їх з глибоким осмисленням.

4. Замислюйтесь про ціну сварки

Коли ви сперечаєтеся з близькою людиною про якусь дрібницю, подумайте, чого вам коштуватиме перемога в цій суперечці. Припустимо, ваша власна ідея подобається вам трохи більше, ви з упертістю виходите переможцем. І стаєте трішки щасливішими.

Але скільки ви втратите через те, що близька людина засмучена? Чи справді ваша думка про якусь дрібницю для вас важливіша?

5. Пам’ятайте, що дійсно в дефіциті

Як пише Коуен в своїй книзі, «в сьогоднішній глобальній економіці в дефіциті:

Якісна земля і природні ресурси;
Інтелектуальна власність, хороші ідеї про те, що потрібно робити;
Кваліфіковані працівники з унікальними навичками».

6. Враховуйте, що знання накопичуються, як складні відсотки

Цінність отриманої інформації з часом збільшується. Чим більше ви читаєте, тим легше і швидше вам дається читання. Чим частіше ви чогось вчитеся, тим простіше вам запам’ятовувати нове.

7. Не сприймайте своє життя як історію

Більшість людей описує життя як подорож або повість. Але це призводить до спрощеного розуміння подій і причинно-наслідкових зв’язків. А також до зарозумілості.

8. Під час подорожей уявляйте себе грабіжником

Наприклад, при поході до музею уявіть, що вам потрібно розвідати обстановку перед крадіжкою. Це змінить ваше сприйняття мистецтва і допоможе краще запам’ятати цікаві об’єкти.

9. Поглиблюйтесь в роботу інших людей

Спілкуючись з якоюсь людиною, намагайтеся зрозуміти суть її роботи. Це особливий навик, який мало у кого є. Для нього потрібно «вийти» з власної голови і подумати про когось іншого.

10. Читайте різноманітні книги

Вибирайте твори з абсолютно різних сфер і епох. Читайте про історію, політику, спогади відомих людей, науку. Так у вас складеться повніше уявлення про світ.

Не бійтеся кидати художні книги на середині, якщо вони вам не подобаються. Читайте так, як вам хочеться. Пропускайте місця, заглядайте в кінець, стежте за історією лише одного героя. Ви ж читаєте не для здачі іспиту, а для власного задоволення.

11. Не бійтеся співпрацювати

Не обов’язково робити все самостійно, тому, якщо є можливість, співпрацюйте. Інтелектуальні та творчі партнери допоможуть вашій справі рости і розвиватися.

12. Опишіть думку, з якою не згодні

Недостатньо просто обдумати спірне висловлювання. Напишіть про чужі погляди так, ніби вони ваші. Спробуйте пояснити мотивацію опонента або переконання батьків. Це допоможе краще зрозуміти їх.

13. Замислюйтесь, перш ніж заперечити

Зазвичай ми ставимося до власної думки занадто серйозно, висловлюємося з невиправданою упевненістю. А чужими поглядами, навпаки, нехтуємо.

Намагайтеся подолати в собі таке гордовите ставлення. Обмірковуйте будь-яку ідею. Будьте відкриті всьому новому. І, навіть коли не згодні, залишайтеся доброзичливим.

14. Не піддавайтеся емоціям

Коли мова заходить про спірні речі, намагайтеся відокремити емоції від фактів. Не давайте роздратуванню взяти над вами гору. Щиро намагайтеся зрозуміти думку іншого і розберіться в тому, що сталося.

15. Перевірте, чи відповідають ваші дії вашим переконанням

Люди люблять говорити про свої переконання, але рідко порівнюють з ними свої вчинки. Такими протиріччями в поведінці можуть скористатися маркетологи. Отже перегляньте власні дії.



• не пропусти