30 абсурдних і чесних ілюстрацій про хвороби сучасного суспільства

790435

Мистецтво створено не тільки для того, щоб милувати погляд, а й для позначення важливих ідей, пошуку себе. Таким чином, автор може достукатися до людей, звернути їх увагу на нагальні проблеми, розповісти всьому світові правду, якою б гіркою вона не була.

І сьогодні ми познайомимося з творчістю австрійського художника Герхарда Хадерера (Gerhard Haderer), який починав свою кар’єру рядовим співробітником рекламного агентства. Але коли в 1985 році 34-річному чоловікові провели складну операцію і видалили пухлину, він переглянув свої погляди на життя.

Герхард кинув прибуткову роботу і зосередився на кар’єрі художника-сатирика. Тепер його сміливі роботи не щадять нікого. Вони болісно б’ють по самолюбству кожного, хто впізнає в них себе.

І дійсно, в кожному з малюнків австрієць намагається сказати щось важливе, те, що потрібно почути кожному члену сучасного суспільства.

Напевно, в тому і сила мистецтва, що воно змушує кожного зупинитися, відвернутися від рутинних справ і замислитися. Адже поквапливе переглядання прекрасних картин або бездумне прочитання геніальної книги безглузде. Мистецтво необхідно зрозуміти, обдумати.

І над роботами Хадерера дійсно варто замислитися. Чи все добре в світі навколо нас? Скільки сенсу і цінності в нашому житті?

Однією з проблем австрієць вважає те, що ми більше орієнтуємося на красиву картинку, ніж на справжню суть речей. Але ж красива річ може виявитися дурничкою. Те ж саме стосується і людей – чоловік з непривабливою зовнішністю може виявитися справжнім подарунком долі.

Герхард Хадерер своїми творами намагається достукатися до людей. Він хоче, щоб кожен відкинув нав’язані суспільством стереотипи і став думати власною головою.



• не пропусти