6 світових хітів і цікаві історії, пов’язані з ними

590

Ніщо не береться нізвідки і не йде в нікуди – цю розхожу фразу цілком можна віднести і до створення музичних хітів. У кожного з них є своя історія, і часом вона може виявитися не менш яскравою, ніж сама пісня. В цьому огляді ми розповімо історію створення найвідоміших світових хітів.

1. «I Shot the Sheriff», Боб Марлі

Пісня вперше була виконана в 1973 Бобом Марлі спільно з вокальною групою «The Wailers («Плакальники»). Але хітом пісня стала не відразу, а лише завдяки Еріку Клептону, який створив кавер-версію в 1974 році, що стала, на подив самого Клептона, хітом номер один у Сполучених Штатах, піднявши тим самим популярність і самого Марлі.

Прості слова цієї пісні, проте, викликали безліч припущень. Вельми оригінальна версія належить його подрузі Естер Андерсон. З її слів, Боб написав пісню після їхнього конфлікту з приводу протизаплідних таблеток. А під шерифом він мав на увазі доктора, який прописав ці таблетки.

2. «Le Freak», Група Chic

Напередодні нового 1977 року Найла Роджерса і Бернарда Едвардса, музикантів знаменитого гурту Chic, охоронці відмовилися пустити в нічний диско-клуб Studio 54 в Нью-Йорку. Відомі музиканти були заздалегідь запрошені співачкою Грейс Джонс на новорічну вечірку, але вона забула довести це до відома охоронців.

Так і не потрапивши до клубу, друзі повернулися додому і буквально за півгодини написали “Le Freak”, яка відразу після випуску в 1978 році миттєво стала хітом і найпопулярнішою піснею цієї групи.

3. «Yesterday», Бітлз

Мелодію всіма улюбленої пісні “Yesterday”, що вийшла в 1965 році у складі альбому “Help!”, Пол Маккартні почув уві сні. Прокинувшись, Пол помчав до фортепіано, щоб зіграти її.

Спочатку він думав, що просто згадав уві сні чиюсь мелодію, і протягом місяця з’ясовував у всіх знайомих, чи не чули вони її раніше. І лише повністю переконавшись, що такої мелодії не було, разом із Ленноном вони написали для неї слова.

4. «Layla», Ерік Клептон

Клептон написав “Layla” в 1970 році, після того, як прочитав книгу “Історія Лейли і Маджнуна”, в якій описана трагічна історія кохання, що сталася в 7-му столітті. Книга справила на музиканта велике враження, оскільки в той час він і сам був закоханий в Петті Бойд, дружину свого друга Джорджа Харрісона.

Врешті-решт він все ж розповів про це Петті і Джорджу, і вони залишилися друзями. Однак, через кілька років пара розпалася, і через п’ять років після цього Клептон все ж одружився з Петті.

5. «Billie Jean», Майкл Джексон

Хіт “Billie Jean» був написаний Майклом Джексоном під час ведення машини по шосе. В цей час його автомобіль з якоїсь причини загорівся. Але Майкл був настільки захоплений піснею, що не помітив цього. На щастя, мотоцикліст, який проїжджав повз звернув увагу на дим і вчасно попередив його.

Що ж стосується самої пісні, Джексон стверджував, що вона написана у відповідь на постійні переслідування настирливими прихильницями його самого і братів. Однак, є й інша версія, яка вказує на те, що пісня пов’язана особисто з ним. У 1981 році Джексона переслідувала несамовита жінка, яка писала йому листи з погрозами і стверджувала, що він є батьком одного з її близнюків. А одного разу навіть надіслала пістолет, щоб він застрелився. В результаті її помістили на лікування в психіатричну лікарню. Пісня була випущена в 1983 році.

6. «White Room», Cream

Відома британська супергрупа Cream в складі Еріка Клептона, Джека Брюса і Джинджера Бейкера в 1968 році випустила один зі своїх суперхітів “White Room”. Вірші до цієї пісні, написані поетом Пітом Брауном, настільки незвичайні і незрозумілі, що з моменту виходу пісні люди намагаються зрозуміти її сенс і губляться в здогадах.

Але сам Піт Браун, вражений тим, що пісня стала хітом, пояснив, що ці так звані “вірші” були просто монологом про його нову квартиру і не більше того.

У білій кімнаті з чорними фіранками біля станції.
У країні з чорними дахами, де немає золотих тротуарів, втомлених шпаків.
Срібні коні проскакали у променях місячного світла в твоїх темних очах.
Світло світанку посміхається тобі у слід, бажана моя.

Я буду чекати у цьому місці, де ніколи не світить сонце;
Чекати у цьому місці, де тіні біжать від себе.



• не пропусти