Китайське місто з французьким шармом: Тіандученг – “маленький Париж” made in China

709

Коли на початку 20 століття Маяковський жартував: «У Парижі вежа – висока страшно», він і припустити не міг, що настане день, коли Ейфелеву вежу можна буде побачити не тільки у Франції, але й в інших куточках світу. У жартівливому вірші «Прочитай і катай в Париж і Китай» він опинився майже що пророком, з’єднавши ці два топоніма в одному маршруті. Виявляється, в курортному місті Тіандученге (передмістя китайського міста Ханчжоу) дійсно є свій «маленький Париж» . До речі, крім вежі, тут можна відшукати й інші «копії» французьких пам’яток – Тріумфальну арку, Версальський парк і цілий квартал житлових будинків, побудованих в європейському стилі.

Ідея створити «маленький Париж» в Китаї виникла в 2007 році, коли в країні спостерігався будівельний «бум»: цей масштабний проект міг залучити іноземних інвесторів і позитивно вплинути на зростання ВВП у країні. Відзначимо, що практично одночасно з містом Тіандученг були побудовані й інші міста, що нагадують європейські.

На створення містечка з французьким шармом знадобилося п’ять років кропіткої роботи. Імовірно, в Тіандученге можуть жити до 10 тисяч чоловік, поряд з туристичними послугами, тут розвинена і побутова інфраструктура – є школа, лікарня і, звичайно ж, клуб. Молодята в Китаї часто вирушають подорожувати по Європі, тепер у них є можливість відвідати Париж, не залишаючи своєї країни. А адже складно собі уявити більш романтичне місце для медового місяця. У всіх бажаючих є можливість зробити фото на пам’ять біля Ейфелевої вежі, до речі, розміри її, хоч і поступаються оригіналу, все ж достатньо значні: башта підноситься над містом на 108 м (це в три рази менше, ніж висота Ейфелевої вежі).

Однак, незважаючи на те, що Тіандученг дійсно став окрасою Китаю, він все ще залишається практично містом-примарою, оскільки постійно проживаючих тут людей дуже мало. Житло в місті дуже дороге, і мало хто може собі дозволити таку розкіш. Сьогодні в «маленький Париж» найчастіше приїжджають туристи або молодята, адже чарівності цьому місту не позичати.

Китайське місто з французьким шармом: Тіандученг - "маленький Париж" made in China (1)

Китайське місто з французьким шармом: Тіандученг - "маленький Париж" made in China (2)

Китайське місто з французьким шармом: Тіандученг - "маленький Париж" made in China (3)

Китайське місто з французьким шармом: Тіандученг - "маленький Париж" made in China (4)

Китайське місто з французьким шармом: Тіандученг - "маленький Париж" made in China (5)



• не пропусти