Чорногорія, її традиції та національна кухня

2793

Кому хоча б раз в житті довелося побувати в Чорногорії, той знає, наскільки місцеві жителі гостинні, всіх туристів вони зустрічають ситними і смачними національними стравами. Чорногорська кухня – це втілення національного колориту і гарячого темпераменту місцевих жителів. Земля цієї країни відрізняється високою родючістю і щедрістю, на ній виростає чиста продукція, а готові страви, що подаються до столу, відрізняються високими екологічними показниками. Місцеві водойми і Адріатичне море рясніють різною рибою та іншими водними мешканцями, які є місцевими делікатесами. А на високих рівнинах в горах випасаються круглий рік стада корів і овець, що дають цілюще і смачне молоко, а також ніжне м’ясо.

Овочі та фрукти, вирощені на родючих землях Чорногорії, насичені всіма вітамінами, необхідними для організму людини, тому в поживності і корисності пропонованих страв сумніватися не варто.

Приморська частина Чорногорії і континентальна її територія розрізняються своїми кулінарними традиціями та особливостями. Гірські райони і центральна частина країни славляться багатими фруктовими садами і пасовищами, в кухні найчастіше використовуються молочні та м’ясні продукти, а також фрукти і овочі. Регіони, наближені до моря, відомі стравами з використанням риби та морепродуктів.

Великий вплив на наявне кулінарне розмаїття надає багатонаціональність Чорногорії, тут можна зустріти і мусульман, і католиків, і православних. Як результат в національній кухні тісно переплетені східні, слов’янські і середземноморські кулінарні культури і традиції.

Національні страви, які обов’язково варто спробувати:
негушський пршут – це ніжне в’ялене м’ясо, яке є невід’ємною частиною національної кухні. Його вживають всі чорногорці у вигляді окремої закуски або як інгредієнт всіляких страв, наприклад піци.

Каймак – національне блюдо на основі овечого молока, яке нудиться в злегка підігрітій печі протягом трьох годин. Після повного охолодження верхня частина з утвореної маси знімається, а залишився кількість молока солиться і використовується для замочування баранини або курячого м’яса.

З м’ясних страв варто відзначити «ягнятину-під Сача», вона запікається під кришкою з чавуну, на яку лягають розпечені вугілля. Досить популярні ковбаски «чевапчичи», що складаються з рубленого м’яса. Окремої уваги заслуговує національна варена баранина в молоці, приготовлена ​​з духмяними спеціями і з морквою, а також «заважає м’ясо», що складається з печінки, тефтелькою, свинячий котлети і домашніх ковбасок. Популярна і рибна юшка «рибля чорба», для її приготування використовуються різні сорти риби, бажано прісноводної, вуха приправляється перцем і спеціями. Багато туристів віддають перевагу кальмарам, приготованим на грилі під сиром або мідіям в лимонному соку. Користується попитом серед туристів «форель по-подгоріцкі», підготовлювана на соусі з кислого молока з запашними травами і спеціями.

Неодмінно варто згадати про чорногорські вина, наприклад біле сухе вино «Крстач», яке виготовляється тільки в цій країні, сухе червоне вино «Вранац». Потрапивши в Чорногорію, обов’язково спробуйте виноградну ракію або ракію з абрикос, слив. Цей місцевий алкогольний напій зробить ваш відпочинок просто незабутнім.

Приїхавши в гостинну Чорногорію, будьте готові до того, що вас зустрінуть пишним застіллям з різноманітністю місцевих і традиційних страв, які готуються за старовинними рецептами. Місцева кухня, неповторна природа і унікальні пам’ятки позитивно характеризують привітну країну Чорногорію.

Чорногорія, її традиції та національна кухня (1)

Чорногорія, її традиції та національна кухня (2)

Чорногорія, її традиції та національна кухня (3)

Чорногорія, її традиції та національна кухня (4)

Чорногорія, її традиції та національна кухня (5)

Чорногорія, її традиції та національна кухня (6)



• не пропусти