Найдавніша свастика була в Україні?

1089

e012c27eb6202350f7bb00b962160c3f

Найдавніша свастика віком до 20 тисяч років, вирізана на кістці мамонта, була знайдена в Україні.

На початку ХХ сторіччя в селі Мезин Чернігівської області проводились розкопки Мезинської стоянки, що належить до ранньомадленського періоду (близько 18 тис. років до н.е.) Серед різних предметів були виявлені браслети з бивня мамонта, оздоблені меандром — візерунком, з якого згодом був виділений символ свастики.

На схилі балки на березі Десенки збереглися залишки постійних жител і вогнищ, і, як часто буває при розкопках стоянок тих часів, велика кількість кремнієвих скребків, різців і знарядь праці. Крім речей, що забезпечували прадавнім людям побут, були виявлені предмети стародавнього мистецтва — статуетки жінок і тварин, вирізані з бивня мамонта, розпис хною на великих кістках мамонта, а також морські раковини, принесені з півдня. Серед артефактів, що представляють велику художню цінність, — браслет із меандровим візерунком, давньою подобою свастики.

Впродовж тисяч років свастика мала винятково позитивне значення. Але після того, як Адольф Гітлер присвоїв цей знак, у багатьох людей він став асоціюватися з такими негативними речами, як війна, смерть і руйнування.

Як відомо, у давнину свастику використовували практично всі стародавні цивілізації світу. Вона несла глибоке значення для культур стародавніх народів.

У племен Ацтеків і майя археологи виявили її на могильних курганах, одязі і ювелірних виробах. У Європі такі символи були знайдені в римських катакомбах, церквах, а також на орнаменті на підлозі та у поховальних камерах.

Слово «свастика» походить із санскриту і складається із двох частин: «сва(су)» означає «вище я» чи «добро, благо»; «асті» — «буття, життя, існування»; «ка» є суфіксом. Зустрічається безліч перекладів цього слова, найпоширеніші звучать як «бути з вищим я», а також «дозволити добру існувати».

Майже кожному у наш час свастика знайома з буддизму, який і в даний час поширений у Китаї, Індії, Непалі. У цих країнах цей знак зустрічається часто на скелях, в храмах, ступах і статуях Будди.

Протягом століть свастика розглядалася як символ удачі, символ чистоти та інших позитивних якостей. Гітлер прагнув скористатися силою цього знаку і втілити свою ідею про створення «чистої» раси.

Хоча все ще зустрічається негативне ставлення до свастики, проте тінь, яка лягла на цей священний символ після Другої світової війни, поступово розчиняється.