8 дивовижних зруйнованих міст, які залишаються загадкою донині (фото)

972

Світ повний зруйнованих міст, а деякі з них мають настільки загадкову історію, що вона вражає уяву. Часто ми не знаємо, хто їх збудував, і як таке можна було створити в давнину. Пропонуємо вам прочитати про вісім таких міст.

1. Чатал-Хююк, Туреччина

8 дивовижних зруйнованих міст, які залишаються загадкою донині

У 7500-х роках до н. е.. це місто в Месопотамії (територія сучасної Туреччини) населяли тисячі людей. Історики вважають, що Чатал-Хююк є одним з перших людських поселень міського типу, однак культура людей, які його населяли, не схожа ні на що, до чого ми звикли.

Перш за все, місто побудоване у вигляді стільників, де будинки розділені стінами, а двері зроблені в дахах. Люди ходили по цих вулицях-дахах, а щоб потрапити в житлові приміщення, спускалися вниз по сходах. Дверні отвори часто були відзначені бичачими рогами, а померлих членів сім’ї ховали в підлозі в кожному будинку.

Що сталося з народом, що жив в цьому місті, і його культурою, невідомо. Їх архітектурний стиль, здається, був унікальним, хоча археологи знайшли багато статуеток богині родючості, що нагадують подібні предмети культу, знайдені в інших містах цього регіону. Отже, цілком імовірно, що, коли місто було покинуте, його культура знайшла відображення в інших народів месопотамського регіону.

2. Паленке, Мексика

8 дивовижних зруйнованих міст, які залишаються загадкою донині

Паленке – одне з найбільших збережених до наших днів міст-держав майя. Можна сказати, що місто символізує таємницю всієї їхньої цивілізації: раніше майя домінували на території більшої частини сучасної Мексики, Гватемали, Белізу і Гондурасу, а потім зникли. Хоча нащадки майя і процвітають в Мексиці і Центральній Америці, ніхто не може сказати точно, чому майя покинули великі міста і остаточно відмовилися від них приблизно в 1400-х роках.

Розквіт Паленке припав на класичний період існування цивілізації майя, приблизно на 700-1100-ті роки н. е.. Як і в багатьох містах майя, в Паленке були храми, палаци та ринки. Проте в Паленке знаходяться одні з найбільш докладних скульптур і написів, що залишилися від цивілізації майя, з яких можна почерпнути інформацію про історію цього народу: битви, правителів і повсякденне життя. Теорії, чому це місто і безліч інших міст майя були закинуті, включають війни, голод і кліматичні зміни.

3. Кахокія, США

8 дивовижних зруйнованих міст, які залишаються загадкою донині

Розташована на іншому березі річки Міссісіпі навпроти сучасного міста Сент-Луїс, Кахокія протягом сотень років була найбільшим містом в Північній Америці. ЇЇ жителі будували величезні земляні будівлі, і деякі з них можна відвідати навіть сьогодні, а також великі площі, що служили, мабуть, в якості ринків та місць для зустрічей. Є свідчення, що її жителі використовували дуже складні методи ведення сільського господарства і кілька разів у році перенаправляли притоки Міссісіпі для зрошення полів.

Як і у випадку з майя, розквіт народу Кахокіі припав на 600-1400-ті роки н. е.. Ніхто не знає, чому місто покинули жителі, як і те, як у цьому регіоні в давнину могло жити стільки людей – протягом сотень років населення міста було не менше 40-ка тис людей.

4. Дерінкую, Туреччина

8 дивовижних зруйнованих міст, які залишаються загадкою донині

Дерінкую – величезне підземне місто, що існувало в епоху ранньої Візантії. Дата заснування міста не відома, але деякі джерела вважають, що це сталося у VII-му столітті до н. е.. Але по-справжньому місто розрослося в період між 500-1000-ми роками н. е..: в цей час тут було п’ять підземних рівнів, де жили 20 тис людей разом з худобою, а також тут були кухні, храми і виноробні.

Місцеві жителі вирили тунелі і кімнати під свої будинки в м’якій піщаній вулканічній породі в центральній турецькій області Каппадокія. У Середні століття тут процвітала ціла підземна цивілізація. Місто могло б послужити моделлю для якої-небудь громади майбутнього, яка намагається вижити після апокаліпсису.

Протягом століть люди бігли в цей район, щоб знайти безпечний притулок від антихристиянських римлян, бандитів, а пізніше від антихристиянських мусульман.Входи можна було закривати масивними каменями, а вентиляційні шахти забезпечували доступ повітря на глибину. Зрештою, навіть були вириті довгі тунелі для з’єднання Дерінкую з іншими підземними містами в цьому регіоні. У якийсь момент після X-го століття місто було покинуте, а в 1969-му році відкрите для відвідувачів.

5. Помпеї, Італія

8 дивовижних зруйнованих міст, які залишаються загадкою донині

Існує досить історичних записів, що свідчать на користь того, що римське місто Помпеї було поховане під шаром порід після катастрофічного виверження вулкана Везувію в 79-му році н. е.. Відомо, що місто було частково зруйноване землетрусом за кілька років до виверження вулкану і що багато з найбільш вражаючих будинків до часу виверження вже були стерті з лиця землі. Нам навіть відомо, що Везувій почав диміти і став причиною землетрусу за кілька днів до фатального виверження. Так в чому ж таємниця?

У тому, що Помпеї прекрасно збереглися до найдрібніших подробиць – по суті, вони залишилися такими ж, якими були в 79-му році. Деякі деталі зовсім далекі сучасній людині, в тому числі декоративні статуетки пенісів, дивні фрески, незрозумілі предмети мистецтва й умови життя, які докорінно відрізнялися від побуту будь-якого сучасного міста. Одна справа читати історію Стародавнього Риму, і зовсім інша – ходити вулицями римського міста, яке не змінилося з часів розквіту імперії. Таємниці повсякденного життя часто набагато цікавіші таємниць загибелі цивілізації.

6. Мачу-Пікчу, Перу

8 дивовижних зруйнованих міст, які залишаються загадкою донині

Про Імперію Інків відомо не так вже й багато: вони населяли території сучасних Перу, Чилі, Еквадору, Болівії та Аргентини протягом сотень років до вторгнення іспанців, які знищили майже всі міста і спалили бібліотеки з записами (інки вели літопис за допомогою вузлів на мотузках).

Хоча ми багато чого знаємо про технології інків, архітектуру і розвинене сільське господарство – Мачу-Пікчу містить докази існування всього цього – ми все ще не можемо прочитати те, що залишилося від гобеленів, що містять письмові звіти. І ми не розуміємо, як вони управляли величезною імперією, в якій не було ні єдиного ринку.

Саме так – в Мачу-Пікчу і інших містах інків немає ринків, чим вони різко відрізняються від більшості інших міст, побудованих якраз навколо ринкової та громадської площі.Як така сильна цивілізація могла існувати без ринкової економіки? Може бути, коли-небудь ми дізнаємося відповідь.

7. Тоніс, Єгипет

8 дивовижних зруйнованих міст, які залишаються загадкою донині

У VIII-му столітті до н. е.. це легендарне місто було воротами до Єгипту – портовим містом, повним неймовірних пам’яток, багатих купців і величезних будівель. Зараз же воно знаходиться на дні Середземного моря. Занепад Тонісу почався з появою Олександрії в 300-х роках до н. е.., але, врешті-решт, падіння стало буквальним, так як місто поглинуло море, що було колись джерелом його багатства. Ніхто не знає, як це сталося, але в VIII-му столітті н. е.. міста вже не було – можливо, воно стало жертвою наслідків землетрусу.

8. Великий Зімбабве, Зімбабве

Однією з найбільших загадок південної частини Африки є величезне, обгороджене стіною місто, відоме сьогодні як Великий Зімбабве. Місто було домом для цілих 30-ти тис людей, розквіт його припадав на 1200-1450-ті роки н. е.., коли воно було серцем міжнародної торгівлі регіону – місцеві жителі торгували навіть з Індією і Китаєм.

Багатство текло в місто з далеких країн, але також місто процвітало за рахунок золота, що добувається в місцевих шахтах, і великої рогатої худоби. Проте, відомо про місто не все – як далеко поширювався вплив міста і чим ще займалися місцеві жителі, але очевидно, що місто було технологічно розвиненим. BBC описує найбільш уцілілий пам’ятник міста так:

«Монумент у Великому Зімбабве споруджений з граніту, що є материнською породою регіону, іншими словами, переважаючою породою на місцевому рівні. При будівництві використовувався метод сухого замісу каменю, що вимагає величезної майстерності і певної технологічної підготовки. Монумент огороджують стіни близько 20-ти метрів заввишки. Всередині є концентричні проходи і ряд ніш – одна з них вважається королівською нішею. Всередині споруди були знайдені церемоніальні бойові сокири і золоті прикраси ».

Як сталося з багатьма містами тієї епохи, за розквітом Великого Зімбабве послідував таємничий спад. Голод, викликаний, можливо, надмірною кількістю худоби на навколишніх землях, міг сприяти його згасанню. Також можливо, що змінилися основні торгові шляхи. Якби ми більше знали про діяльність міста і його торговельних партнерів, то могли б більше дізнатися про причини його падіння.



• не пропусти