Сільськогосподарські тераси Морай. Пам’ятка загадкової культури інків (9 фото)

1363

Сільськогосподарські тераси Морай. Загадкова культура інків (1)

Одна з найбільш приголомшливих руїн інків в Морай, місці розкопок в Перу приблизно в 50 км на північний захід від Куско. У великій западині побудована серія концентричних терас, яка схожа на древній грецький амфітеатр. Найбільші з цих терас знаходяться в центрі – вони величезні у розмірі та спускаються на глибину приблизно 150 метрів, приводячи до круглої основи. Вся система влаштована настільки добре, що це місце ніколи повністю не затоплює, незалежно від того, як сильно йде дощ.

Продовжуємо розповідь про найзагадковіші місця на планеті терасами Морай в Перу.

Концентричні тераси розколоті багаторазовими сходами, які тягнуться вгору як спиці колеса і дозволяють людям йти від вершини до основи кола. Ще шість терас у формі еліпса оточують концентричне серце Морай, і вісім терасових платформ, які покривають частину периметра. Мета цих терас сумнівна, але найбільш широко узгоджена теорія, що вони раніше служили сільськогосподарською науково-дослідною станцією.

Одна із чудових особливостей місця – значні відмінності в температурі, які існують між вершиною, і основою, яка може досягати 15°C. Цей великий перепад температур створив мікро клімат, подібний тим, що спостерігаються в оранжереях в сучасні часи. Можливо, ці місця використовувалися інками, щоб вивчити ефекти різних кліматичних умов на зернові культури.

Це не збіг, що перепад температур відповідає природному розходженню між прибережними сільгоспугіддями рівня моря і тарасам, що належать до Анд на висоті 1,000 метрів. Крім того, дослідження пилку вказують, що грунти з різних областей імперії інків були імпортовані в кожну з великих круглих терас. Тепер вважається, що тераси Морай використовувалися священиками-вченими інками, щоб експериментувати з урожаями овочів. Вони намагалися визначити, які насіння і культури мають бути розповсюджені серед фермерів на всьому відрізку, що відноситься до Анд.

Інша загадка – як дренаж для води, що тече через акведуки, працював. Найнижчий рівень відмінно дренажує воду і ніколи не затоплюється, навіть після безперервних дощів. Імовірно, були підземні канали, побудовані для відводу води. Також стверджується, що пористим є дуже пористим природним гірським утворенням, яке дозволяє воді відразу ж відходити.

Ми може так і не дізнатися, чому моралі був побудований, але сільськогосподарська науково-дослідна станція – ймовірна можливість. Це не дивно, так як приблизно 60 відсотків продовольчих зернових культур у світі народжені в Андах, включаючи сотні видів кукурудзи і тисячі картопляних видів.

Сільськогосподарські тераси Морай. Загадкова культура інків (9)

також читайте ТОП 10 найбільш вражаючих руїн Імперії Інків.