Ангкор, вражаюча столиця кхмерської держави та знамените місто-храм (24 фото)

625

Ангкор (23)

Ангкор – столиця кхмерської держави в IX-XV століттях, знамените місто-храм, одне з найбільших унікальних споруд у світі.

Власне, тільки храмом воно стало не одразу. У період розквіту кхмерської імперії це було справжнісіньке місто, з будинками знаті і простих городян, лікарнями, і широкими мощеними дорогами, водосховищами і іригаційними каналами, що дозволяли збирати по 2-3 врожаї за рік. Але за століття забуття місто поглинули джунглі, дерев’яні споруди, з яких в основному складалася забудова міста, зруйнувалися, і до наших днів дійшли лише величні, ні на що в світі несхожі храми, залишені в пам’ять про себе правителями Ангора.

Найграндіозніший зі збережених храмів, а їх 72, Ангкор-Ват, святилище висотою в 65 метрів, загальною площею в 1 кв. км., найбільше релігійне спорудження в світі – ні піраміди, ні мусульманські мечеті, ні пагоди, ні європейські собори – ніщо не перевершує за своїми розмірами цей монументальний храм, найяскравіша деталь якого – унікальної форми вежі, що нагадують чи то величезні качани кукурудзи , чи то гігантські вершини пшеничних колосків.

Більше чотирьохсот років, після того, як місто було залишено жителями, воно стояло, надійно укрите джунглями, ставши одним з “загублених міст”. Лише в 1861 році велетенські вежі храмів і величні тераси постали перед поглядом здивованого французького натураліста, Анрі Муо, який знову відкрив Ангкор світу.

Ангкор (1)

Ангкор (2)

Ангкор (3)

Ангкор (4)

Ангкор (5)

Ангкор (6)

Ангкор (7)

Ангкор (8)

Ангкор (9)

Ангкор (10)

Ангкор (11)

Ангкор (12)

Ангкор (13)

Ангкор (14)

Ангкор (15)

Ангкор (16)

Ангкор (17)

Ангкор (18)

Ангкор (19)

Ангкор (20)

Ангкор (21)

Ангкор (22)

Ангкор (23)



• не пропусти