Чого ми не знали про Різдвяний піст

422

Що таке піст, навіщо він потрібен і які його особливості?

002

Чому піст називається Різдвяним і скільки він триває?

Цей піст був встановлений Церквою для підготовки людини до одного з найбільших християнських свят – Різдва Христового, звідси і його назва. До того ж піст закінчується саме в день свята – 7 січня.

Інша його назва – Пилипів піст. Це пов’язано з тим, що піст починається 28 листопада, на наступний день після дня пам’яті святого апостола Пилипа.

Ще одна назва Чотиридесятниця вказує на тривалість посту – 40 днів. Ця цифра вибрана не випадково, так як з Нового Завіту відомо, що Ісус Христос постив 40 днів перед виходом на загальне служіння. У наслідування цьому Церква і встановила період Різдвяного посту саме такої тривалості.

У нашій країні цей піст також називають Зимовим, так його час припадає на першу половину зими.

Коли з’явився цей піст?

001

Різдвяний піст з’явився ще в ранньохристиянські часи – він згадується з IV століття. Хоча в ті часи піст тривав у одних християн 7 днів, у інших – довше. А сорокаденним став після церковної реформи середини XII століття.

Навіщо він був встановлений?

Різдвяний піст встановлений, щоб людина в цей період за допомогою духовної і фізичної підготовки очистилась від гріхів і змінила своє життя згідно Божих заповідей, і тим самим, з радістю зустріла народженого Сина Божого Ісуса Христа.

Значення Різдвяного посту

Готуючись за допомогою посту до зустрічі свята Різдва Христового, людина, в першу чергу, намагається оновити себе внутрішньо і вдосконалитися. Однак, багато хто розуміє цей час як якусь дієту, коли людина обмежує себе у вживанні певних продуктів. З цієї причини ключове питання в більшості матеріалів або телевізійних сюжетів, які анонсують пости, причому не тільки Різдвяний: «що можна їсти?». До речі, з цієї ж причини і сам Різдвяне свято у нецерковних людей зводиться до свята столу, на якому часто і не згадують Винуватця зборів.

Православна Церква розділяє пост на дві складові – духовну і фізичну, і що важливо зазначити, перша і головна з них здійснюється, завдяки другий і другорядною. Духовний піст полягає в моральному вдосконаленні через покаяння, добрі справи, читання Священного писання і церковної літератури, відвідування богослужінь і найголовніше – причащання. Фізичний або тілесний піст полягає в ряді обмежень, про які розповімо нижче.

Період посту це не час обмежень, а час, коли за допомогою обмежень людина може зробити багато для свого духовного зростання, а також і для інших людей.

b43d17914f505b7d4afbd6c7580c0613

Чого ж насправді не можна під час посту?

Відразу відзначимо, що подібні церковні обмеження встановлені Церквою не як заборони, а в більшій мірі як рекомендації. Наприклад, як у повсякденному житті рекомендують змащувати ніс спеціальними препаратами при відвідуванні людних місць в період грипу, не запливати за буйки, переходити дорогу в належних місцях. Ці рекомендації прописані життям і покликані захистити людину від неприємностей. Так і в церковному житті – обмеження встановлені не на шкоду людині, а щоб допомога ї прийти до Бога і жити за Його законами.

Піст передбачає певні гастрономічні обмеження, які багатьма сприймаються як весь піст. Про них ми розповімо далі.

Крім обмежень в їжі та напоях, церковні рекомендації стосуються і інших сфер життя і побуту людини.

Небажані відвідування розважальних закладів, перегляд такого ж роду телепрограм, фільмів і каналів, як по телебаченню, так і в інтернеті. Мова не йде про повну відмову, а тільки про відмову від того, що заважає як слід проводити час посту. Адже навряд чи кліп Олі Полякової або Джастіна Бібера, при всій повазі до цих артистів, посприяє внутрішньому настрою прочитати, скажімо, розділ з Євангелія.

У період посту Церква рекомендує подружжю утримуватися від статевих стосунків, при цьому відзначаючи, що відбуватися це повинно за двосторонньою згодою і залишає це питання на розгляд виключно сімейних пар.

Що вживати під час Різдвяного посту?

Це питання чи не найголовніше,з виникаючих напередодні чергового посту. З одного боку, воно виникає через нерозуміння зна

Сам гастрономічний піст можна розділити на кілька видів: обмеження в певних продуктах, обмеження в кількості продуктів, обмеження за місцем прийому продуктів.

Традиційно в період Різдвяного посту не вживаються в їжу продукти тваринного походження: м’ясо, птиця, яйця і вся група молочних продуктів.

Зимовий пост відрізняється меншою категоричністю, від скажімо, Великого посту. Це проявляється у вживанні в їжу риби і морепродуктів, які за статутом дозволяються з 28 листопада до 1 грудня крім серед та п’ятниць. Відзначимо, що середа та п’ятниця – це особливі трагічні дні для християн, оскільки в середу Юда зрадив Ісуса, а в п’ятницю Його розіп’яли. Тому цілий рік, за деякими винятками, ці дні також є пісними.

Крім їжі, постові обмеження накладаються і на напої, точніше кажучи, на алкогольні, особливо міцні. Хоча в цьому випадку мова більше йде про надмірну кількість того чи іншого спиртного напою.

Крім їжі, постові обмеження накладаються і на напої, точніше кажучи, на алкогольні, особливо міцні. Хоча в цьому випадку мова більше йде про надмірну кількість того чи іншого спиртного напою.

Логічне обмеження існує і на прийом пісних продуктів. Наприклад, щоб компенсувати нестачу м’ясомолочних продуктів, хтось може значно збільшити кількість пісної їжі, що неправильно як з точки зору проведення посту, так і з позиції медицини.

Звичайно, піст в православній Греції легше переноситься організмом, особливо, не досвідченим, адже, грецька кухня багата недорогими морепродуктами власного улову і традиційними місцевими фруктами, а для нас заморськими і дорогими, але все пізнається в порівнянні. Наприклад, наше пісне меню може вважатися розкішним для Північної Росії.

003

Чи всі можуть постити?

Для деяких груп людей пост може зменшуватися або скасовуватися взагалі. Наприклад, це стосується важкохворих, або хворих, яким необхідні певні непістні продукти, вагітним і годуючим, дітям до 7 років, учням, людям, які важко фізично працюють, подорожуючим. Будь-яке послаблення (спрощення) посту необхідно обговорювати зі своїм духовним наставником або священиком найближчого храму і попросити на це дозвіл, тобто брати благословення. Не один священик не має права відмовити, якщо є медичні приписи. Також важливим фактором є ступінь оцерковлення, або іншими словами, досвіду церковного життя. Очевидно, що людині, хоч і дорослій, але яка лиш недавно розпочала церковне життя, буде набагато важче пройти всю дистанцію Різдвяного посту, ніж людині з багаторічним досвідом. Грамотний священик це також обов’язково врахує.

“У піст головне не їсти один одного”, адже їжа не наближує і не віддаляє від Бога, а тільки сприяє внутрішній зміни людини, при її правильній роботі над собою і християнським ставленням до інших.

Джерело: weloveua



• не пропусти