50 неповторних архітектурних творінь, коли архітектори та будівельники перевершили себе

5425

Про місто може розповісти багато чого – його культура, історія, соціум та їжа, але, ймовірно, найважливішою в цьому плані є архітектура. Деякі будівлі можуть справді вразити своїм дивовижним дизайном та естетикою. Через урбаністичне планування та розуміння культурного середовища, місто може пронести вас крізь століття, залишаючи на одному місці. Ми підготували для вас підбірку архітектурних споруд, які вражають своєю красою та атмосферністю.

Навіть якщо ми розуміємо, що будівлі не можуть говорити, інколи є враження, що певна архітектурна споруда хоче розповісти свою історію через свої конструктивні особливості, вигини та загальний стиль. Вона показує, якими були ідеї, традиції та думки того часу, коли вона була збудована.

Те, що краса відносна – не секрет. Якщо щось виглядає некрасивим та неправильним, з цього не можна зробити висновок, що у творця відсутній смок. По суті, все, що ми вважаємо красивою архітектурою, є відображенням культури, контексту, історії, прийнятого смаку і, що найважливіше, ідей. Коли архітектурна проблема вирішується ідеєю, цю ідею завжди можна побачити в будівлі.

Пагоди “Сонце і Місяць” у Гуйліні, Китай

Шемблз, Йорк, Британія

Мон-Сен-Мішель, Франція

Замок Осака, Осака, Японія

Кіото, Японія

Деякі архітектори стверджують, що естетика не обов’язково має бути загальновизнаною. Цикл краси виглядає так: шок, прийняття, мейнстрім, бунтарство і боротьба проти. Коли люди вживають слово “краса” в контексті дизайну, вони шукають притулку від усіх складнощів життя – всіх його важких питань, страхів та викликів.

Щоправда, бути приємною для очей – не єдине призначення архітектури. Вона може розповісти нам дуже багато про людську діяльність. Старовинна архітектура може розповісти дуже багато про древні цивілізації, і навіть швидкий погляд на стародавню архітектурну споруду дозволяє зрозуміти багато про побут та людське життя того часу, як і про архітектурні методики. Для прикладу, піраміди та храми Древнього Єгипту, сфінкси, дозволяють побачити певні правила та релігію цієї цивілізації.

Слід зазначити, що важливі історичні події, як Індустріальна Революція, мали досить великий вплив на багато аспектів життя: наприклад, збільшення виробництва сталі та заліза дуже змінили будівництво. Завдяки цьому вдалося покращити дизайн та структуру, давши з’явитися модернізму. Таким чином великі історичні події впливали на те, як змінювалася історія та дизайн.

Аеропорт “Джувел Чангі”, Чангі, Сінгапур

Буддистський храм Та Пром, храмовий комплекс Ангкор, Сіемреап, Камбоджа, Кхмерська імперія (XII-XIII ст.)

Статуя корінної американської жінки у Південній Дакоті під назвою “Гідність”

Два будинки XVII ст. на Гохештрассе 18 та 19, у Квендлнібурзі – одне з найкраще збережних міст Середньовіччя та Ренесансу в Європі, яке не особливо постраждало в ході Другої світової війни. Гарц, Саксонія-Ангальт, Німеччина

Парламент Угорщини, Будапешт

Якщо концепти дизайну кажуть багато про нашу культуру та середовище, що вони можуть сказати про наш сучасний спосіб життя. Дуже важливим пунктом тут є енергетична стійкість: так, Адміністрація енергетичної інформації США стверджує, що близько 40 відсотків щорічних викидів вуглекислого газу генеруються будівлями, і глобальне покриття будівель збільшиться вдвічі до 2060 року.

Оскільки популяція та рівень води постійно ростуть, архітектори змушені адаптуватися. Створюються архітектурні платформи, де користувачі можуть знайти підходящого архітектора для будь-якого проекту. Архітектори стверджують, що архітектура – це вирішення бідності, перенаселення та виснаження нашої планети.

Зараз архітекторам доводиться брати до уваги стійкість, викиди вуглецю, ціну та інновації. Коли доходить до вибору будівельних матеріалів, все досить різноманітно, але зараз у тренд повертається деревина, яка використовувалася у будівництві ще 8 тисяч років тому. Деревина – це недорогий, легкий та простий для роботи матеріал, який при цьому ще й екологічний.

Різні форми дерева використовуються досить часто, оскільки вони дають досить новий вигляд. Окрім цього, під впливом екологічних проблем з’являються ідеї щодо переробки матеріалів для нового використання – наприклад, газет. Особливо популярними дерев’яні елементи є у невеликих житлових площах, оскільки вони роблять інтер’єр теплішим.

Шефшауен, Марокко

24-річний котедж “Гліцинія”, розташований у Інстіоджі, Ірландія

Афіни

Засніжений замок Нойшванштайн, Німеччина

Будинок-дерево, Сінгапур

Будинок Батло, Барселона, Іспанія

Англійський заміський сад довкола садиби Астхолл, яка була спершу збудована в 1620-их роках, а згодом змінена у 1910-их роках, Оксфордшир, Англія

Сходи в музеї, Париж

Міст Ruyi Bridge, Китай

Мальовничий замок у Німеччині

Вечірній пейзаж у Бремені, Німеччина

Церква Лас-Харас, побудована в 1916-1949 роках за проектом Гуальберто Переса молодшого та Лусіндо Еспіноси, Наріньо, Колумбія

Таверна Толбут, Единбург, Сер Льюїс

Бетонна лавка, частина комплексу Сантуріо дель’Аморе Місекікордіосо, Тоді, Італія (архітектор Джуліо Лафуенте, 1953-1974 р.)

Англійський сад садиби Котон, заміський будинок 17-го ст., який був розширений у 1920-их р., Котон, Нортгемптоншир, Англія

Багато прикрашені різьблення та Соломонові колони на кам’яних сходах, що ведуть до води, Варенна, містечко на мальовничому березі озера Комо, Північна Італія

Будинок з жабами у Бельсько-Бялі, Польща

Дерев’яні будинки у Бергені, Норвегія

Досить важливим та популярним матеріалом зараз є скло, яке повинне стати ще важливішим у майбутньому. Існує нова технологія виробництва скла, яка дозволяє використовувати сонячне тепло та робити кращою ізоляцію будівлі. Це дозволить досить відчутно збільшити енергоефективність та енергетичну стійкість будівель у майбутньому. Окрім цього, вважається, що скляні інтер’єри допомагають боротися зі стресом, занепокоєнням та депресією.

Що цікаво, зараз у архітектурі починають використовуватися природні матеріали. Виробництво стін з грибів звучить максимально дивно, але це можливо. Матеріали, як вапняк та грязюка, здавна використовувалися у будівництві, ще з зародження цивілізації, і цілком логічно, що архітектура майбутнього буде надихатися минулим. Використання таких природних ресурсів нашої планети в архітектури не лише екологічніше, але й економічно вигідніше.

Слід зазначити, що з’являються і нові типи будівель, що пристосовані до швидкого темпу сучасного життя – для прикладу, маленькі або модульні будівлі. Вони мають значно менший вплив на навколишнє середовище, при цьому економлять час та гроші власника. Маленькі будинки не вимагають прикріплення до конкретної локації, їх досить легко транспортувати. Будинки з модульною конструкцією доставляються у вигляді вже готових компонентів та можуть збиратися на місці. Попит на такі будинки росте, і з часом буде рости ще більше.

Але не слід не забувати і про екологічні, “зелені” будівлі. Головний акцент при проектуванні таких будівель робиться на зменшення негативного впливу на кліматичне та природне середовище, та створення позитивного. Все схоже на те, що майбутнє архітектури буде полягати у використанні матеріалів, що легко переробляються та мають низький негативний вплив на зовнішнє середовище, та створенні менших та більш мобільних будівель.

80-метрова стіна для скелелазіння збоку електростанції в Копенгагені, Данія

Замок Вальзін на скелі з видом на річку Лессе, що почали будувати в XIII ст. та декілька разів відновлювався, Намюр, Валлонія, Бельгія

Старий будинок у Північній Ірландії

Храм Капалішварар, Індія

La Casa Pàdua, приклад архітектури каталонського модернізму, що спершу збудували, як односімейну резиденцію в 1903 році, район Сарріа-Сант-Жервазі, Барселона, Іспанія

Скульптура, що зображує привида, у замку Веціо, Італія

Архітектурне зіставлення в історичному районі Клінтон-Хілл, що складається з понад 1000 житлових будинків, що були побудовані між 1840-ми та 1930-ми роками у популярних на той час стилях сучасності та відродження, Нью-Йорк

Сан Карло Алле Кварто Фонтане, Лугано, Швейцарія

Кам’яний будинок у маленькому селі Тісінгтон, Дербішир, Англія

Собор Санта-Марія-дель-Фйоре, Флоренція

Бетонна вежа будівлі Фелікса Пітона, універмаг 1904 року в стилі модерн з литого бетону, 6-ий округ Парижа, Франція

Центральний термінал у Нью-Йорку, тепер, через оточуючі високі будівлі сонце не світить на нього. Фото 1929 року

Храм імама Рези, Мешхед, Іран

Паризькі вікна

Сент-Шапель у Парижі, Франція

Традиційні старі будинки з дерева, Тракаї, Литва

Засніжений Оксфордський університет



• не пропусти