Вчені показали форми для випікання традиційних українських різдвяних солодощів з 19 століття

279

23 грудня у Києві відбудеться Дитячий день «Зимові свята українського народу», пише Успіх in UA. Про це йдеться на офіційній сторінці Національного музею історії України у Facebook.

За словами фахівців, однією з особливостей зимових свят є смаколики, до яких належать медяники (пряники). В Україні в деяких населених пунктах поширеним було випікання медяників (медовика). Така назва походить від складу тіста, до якого наші пращури додавали багато меду.

При виготовленні медяників на водяній бані нагрівали мед, додавали трішки соди, потім борошно (на одну частину меду дві частини борошна) і старанно вимішували, поки тісто не ставало білим і м’яким. Клали на стіл, розкачували качалкою до товщини в палець і витискали спеціальними формами з узорами, які й звалися пряничними дошками (медянишниками) або вирізали ножем різноманітні фігурки, які потім випікали на посипаних крохмалем сухих листах у гарячій печі.

Дерев’яні форми для медяників нерідко були справжніми витворами мистецтва. Їх виготовленням займалися майстри в монастирях, майстернях. У колекції Національного музею історії України є цікава збірка пряничних дошок, яка налічує 77 одиниць. Більшість їх виготовлено у 19 столітті.