Де вивчати та покращувати українську мову: курси, лекції, додатки

803

Де вивчати та покращувати українську мову: курси, лекції, додатки

Коли на вулицях зазвучала «Ой у лузі червона калина» і  кодом стало слово «паляниця», все більше людей почали вивчати й покращувати мову. Заговорити українською допомагають громадські ініціативи, винахідники застосунків та ігор. Люди збираються в клубах вивчення мови та надихаються дописами в інтернеті.

Не хвилюйтеся, якщо у вас не виходить розмовляти досконало чи за мить викорінити суржик. Трішки практики й терпіння — і ви впораєтеся! Нехай вам допоможе наша добірка ресурсів вивчення мови:

Курси, марафони та сторінки у соцмережах для вивчення української мови

Проєкт «Єдині»

Ініціатива «Навчай українською» організовує 28 днів підтримки для кожного, хто хоче перейти на українську мову. На сторінці можна знайти розмовні клуби у своєму місті чи приєднатися до чату й надихатися щодня вивчати нове. Учасники отримують аудіоматеріали, щоденні завдання та коло однодумців. Разом навчатися легше й веселіше!

Вебінар «Як перейти на українську мову»

Авторка проекту «Давай займемось текстом» Наталя Місюк з гумором ділиться на сторінці відкриттями в українській мові та створює цікаві статті про діалекти. Допомагає вести сторінку директорка з натхнення киця Миця.

Зараз на сайті в записі можна придбати вебінар, де Наталя поділилася своїм досвідом вивчення української. Ви побачите приклади «пасток» у вивченні мови та як їх оминути, а ще дізнаєтеся, як ніколи не здаватися й не перейти назад на російську.

Мовний марафон Андрія Шимановського

Юний тік-токер та блогер Андрій уже навчив на марафонах української мови понад 10 000 людей. Він допомагає впродовж 21 дня вивчати мову, правопис та правильну вимову слів. Ви отримаєте різні вправи для милозвучної мови, розвитку дикції та дихання, очистите мову від суржику.

У соцмережах Андрій ділиться дотепними відео з правилами нашої мови. Наприклад, радимо переглянути відео з порадами, як перейти на українську мову без проблем.

Є-мова: 22 уроки до мовної впевненості

Безкоштовний курс, який організували волонтери. Знадобиться усім, хто хоче впевнено розмовляти українською, не плутати роди іменників та стосунки/відносини. Ви пройдете 22 уроки, після кожного отримаєте конспект і творчі завдання за темою, тести й можливість поспілкуватися українською з іншими учасниками.

Ще один проект ініціативи — Українська за 27 уроків на платформі Prometheus, який розрахований на початковий рівень володіння мовою.

Лайфхаки з української мови

Лайфхаки від EdEra та Освіторії можна вивчити за 16 лекцій. Ви дізнаєтеся, як відбувається побудова слів, які є частини мови, види речень і як розвивати мовлення. До кожної лекції прикріплено інтерактивний конспект, а вкінці ви отримаєте сертифікат.

Моя мовна стійкість

Ініціатива, яка збирає історії переходу на українську мову на каналі в YouTube та допомагає виховувати мовну стійкість. На сторінці ви знайдете новини про українську мову, закони, курси й події для вивчення української, підбірки музики й натхнення покращувати себе щодня.

Р.І.Д.

Волонтерський проект, який щодня розповідає про цікавинки української мови. На сторінці можна дізнатися про походження слів, історії переходу на українську мову, значення діалектів, поради вивчення мови. Команда дарує натхнення наліво й направо та ілюструє кожне правило чи пораду. Також у «Р.І.Д» є застосунок з новими словами та їх тлумаченнями.

Де вивчати та покращувати українську мову: курси, лекції, додатки

Застосунки для захопливого вивчення української мови

Гра слів

Аналог гри Wordle українською мовою. Треба збирати слова на полі 5х5 та змагатися з другом чи ботом онлайн. Гра насичена анімаціями, а телефон навіть буде вібрувати під час перемог. Вивчити в ігровій формі можна понад 700 тисяч слів, а ще в застосунку зараз немає жодної реклами.

Розробник Олександр Козлов створив ще й гру Кобза, в якій треба відгадувати слова з 5 літер.

Дуолінго

В улюбленому додатку мільйонів з’явилися вправи на вивчення української мови. Паралельно можна обрати й інші мови та стати поліглотом. Додаток зручний, нагадує про відрізки навчання й дарує винагороди за кожен рівень. Ідеально підійде для дітей, бо вивчати мову з персонажами цікавіше.

Тлумачний словник Української мови

Уже не треба тягати 10-кілограмовий словник, бо все зібрано в цьому застосунку. Понад 200 000 слів з поясненнями доступні офлайн у будь-який час.

Mova

Персонаж Лепетун допомагає пригадати різні правила правопису й розібратися зі значеннями фразеологізмів. До кожного правила є кумедна ілюстрація, щоб ви точно запам’ятали й посміхнулися.

BE WITH UA

Застосунок з’явився після повномасштабного вторгнення росії й усі кошти з реклами ідуть на допомогу ЗСУ. Так можна й новий діалект вивчити, і наблизити нашу перемогу. В додатку треба проходити квіз зі словами Львівської ґвари, які прийшли з різних країн і зараз активно використовуються в місті. Є режим і просто вивчення української мови.

Бажаємо вам удачі в опануванні або вдосконаленні української мови. Пізнавати нове не пізно в будь-якому віці та де б ви не були. Інтерактивні додатки та курси стануть вашою підтримкою, а офлайн спілкування з однодумцями надихатиме. Зберігайте добірку та плекайте українську мову, бо потрібна вона найперше нам усім.

автор Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти