Шокуючі факти про побут і гігієну жінок Європи в XVIII-XIX століттях

199561

Сучасні люди так швидко звикли до різноманітних благ цивілізації, що зараз важко собі уявити, як раніше без них обходилися. Про те, які проблеми зі здоров’ям і гігієною виникали у людей епохи Середньовіччя, широко відомо. Але найдивніше те, що ці проблеми залишалися актуальними для жінок Європи аж до середини XIX століття! Всього півтора століття назад менструація вважалася хворобою, під час якої протипоказана розумова діяльність, побороти запах поту було складною проблемою, а часте миття статевих органів називали причиною безпліддя у жінок.

Побут і гігієна жінок Європи
Побут і гігієна жінок Європи

Критичні дні у ту пору і правда були дуже критичними. Ніяких засобів особистої гігієни ще не існувало – користувалися шматками тканини, багаторазового використання. В Англії у вікторіанську епоху вважалося, що стан жінки в цей період погіршує розумову діяльність, тому читання заборонялося. А американський вчений Едвард Кларк взагалі стверджував, що вища освіта підриває репродуктивні здібності жінок.

Мері Кассат. Зліва - * Жінка, яка читає в саду *, 1880. Праворуч - * Молода жінка за читанням *, 1876
Мері Кассат. Зліва – * Жінка, яка читає в саду *, 1880. Праворуч – * Молода жінка за читанням *, 1876

Милися в ті часи вкрай рідко і неохоче. Більшість людей вважало, що гаряча вода сприяє проникненню інфекцій в тіло. Німецькому лікарю, автору книги «Нове природне лікування» Фрідріху Бильцю в кінці XIX ст. доводилося вмовляти людей: «Є люди, які, по правді кажучи, не наважуються купатися в річці або у ванній, бо з самого дитинства ніколи не входили в воду. Страх цей безпідставний. Після п’ятої або шостої ванни до цього можна звикнути».

Часте купання вважалося шкідливим для здоров'я
Часте купання вважалося шкідливим для здоров’я

Трохи краще було з гігієною порожнини рота. Зубну пасту стали випускати італійські виробники в 1700 р., але користувалися нею одиниці. Виробництво зубних щіток почалося ще в 1780 р. Англієць Вільям Аддіс під час відбування тюремного ув’язнення придумав просвердлити в шматочку кістки отвори і пропустити через них пучки щетини, закріпивши їх клеєм. Опинившись на волі, він зайнявся виробництвом зубних щіток в промислових масштабах.

Туалетний папір
Туалетний папір

Перший справжній туалетний папір стали виробляти в Англії тільки в 1880-х рр. Перший серійний випуск рулонного туалетного паперу почався в 1890 році в США. До цих пір в якості туалетного паперу використовували підручні засоби, в основному газети. У зв’язку з цим жартували, що Йоганн Гуттенберг був офіційним винахідником друкарського верстата і неофіційними винахідником туалетного паперу.

Часте купання вважалося шкідливим для здоров'я
Часте купання вважалося шкідливим для здоров’я

Прорив в області особистої гігієни стався в середині XIX ст., Коли в медицині з’явилася думка про взаємозв’язок бактерій з інфекційними захворюваннями. Кількість бактерій на тілі після миття значно зменшувалася. Першими в підтримці чистоти тіла досягли успіхів англійки: вони стали приймати ванну щодня з використанням мила. Але аж до початку ХХ ст. вважалося, що часте миття статевих органів у жінок може привести до безпліддя.

Перші дезодоранти бренду * Мама *
Перші дезодоранти бренду * Мама *
Перші дезодоранти бренду * Мама *
Перші дезодоранти бренду * Мама *

Перший дезодорант з’явився в 1888 р., до цього боротьба з проблемою запаху поту була дуже неефективною. Парфуми перебивали неприємний запах, але не усували його. Перший антиперспірант, який скорочував протоки потових залоз, ліквідуючи запах, з’явився тільки в 1903 р.

Мері Кассат. Дівчинка, зачісуватися своє волосся, 1886. Фрагмент
Мері Кассат. Дівчинка, зачісуватися своє волосся, 1886. Фрагмент

Аж до 1920-х рр. видалення волосся з тіла серед жінок не практикувалося. Волосся мили з допомогою звичайного мила або очищуючого, виготовленого в домашніх умовах. Шампунь був винайдений тільки в кінці XIX ст. Частою проблемою був педикульоз, а боролися з вошами дуже радикальними методами – їх виводили ртуттю, яка на той момент вважалася ліками від багатьох хвороб.

Побут жінок Європи в XVIII-XIX століттях
Побут жінок Європи в XVIII-XIX століттях


• не пропусти