Які зміни відбуваються в організмі людини, що кинула палити

510

Вчені не раз доводили і переконували, що паління негативно впливає на весь наш організм. Але часом позбутися шкідливої звички психологічно не так просто і, можливо, людині просто не вистачає мотивації, щоб почати піклуватися про своє здоров’я.

Ми ділимося з читачем інформацією про те, що відбувається, коли людина припиняє палити:

Працівники Центру по контролю і профілактиці захворювань (CDC) провели дослідження і надали дані про стан організму після відмови від шкідливої звички.

Через 20 хвилин після останньої сигарети організм почне серію змін, які будуть тривати роками.

1

20 хвилин
Робота вашого серця приходить до норми. Відновлюються капіляри і судинна сітка. Поліпшується кровообіг і підвищується чутливість пальців рук і ніг.

12 годин
Знижується рівень чадного газу в крові, а рівень кисню підвищується. Склад крові приходить до норми.

Від 2-х тижнів до 3-х місяців
Ризик серцевого нападу знижується. Зникають симптоми тютюнової адикції. Поліпшується циркуляція крові в периферичних судинах. Відновлюється легенева тканина і функція легенів значно поліпшується.

Від 1 до 9 місяців
Зменшуються кашель і задишка, це відбувається не відразу, адже легеням потрібен час на виведення шкідливих речовин, що накопичилися.

1 рік
Зникає тютюнова потреба. Шкіра набуває здорового відтінку і еластичності. Ризик ішемічної хвороби серця знижується на 50%.

5 років
Кровообіг повністю відновився. Показники ризику інсульту знижуються до рівня людей, що не палять. Нервова і імунна системи функціонують в рази краще.

10 років
Ризик виникнення раку легенів удвічі нижчий, ніж у курця. Ризик розвитку раку порожнини рота, горла, стравоходу, нирок і підшлункової залози зменшується.

15 років
Ризик ішемічної хвороби серця і ймовірність виникнення ракових захворювань стає таким, як у людини, що не палить.