Дивовижні статуї, які можна побачити лише під водою

1949

Не завжди надається шанс зробити унікальне в своєму роді Селфі! Зрештою, ми не кожен день маємо можливість опинитися віч-на-віч з русалкою біля узбережжя Великого Кайману або Христом з Безодні (Christ of the Abyss) в водах у Кі-Ларго (Key Largo), Флорида, США.

І хоча дещо з переліченого нижче є всього лише бутафорією, а походження інших залишається невідомою, всі ці підводні пам’ятки об’єднує одне: велика ідея збереження океану.

Від затоплених статуй святих до грецьких богів, в цьому списку зібрані найдивовижніші підводні скульптури!

1. Статуя Амфітрити (Amphitrite statue) біля острову Великий Кайман

© Justin Lewis / Getty Images
© Justin Lewis / Getty Images

272-кілограмова статуя русалки знаходиться в 50 метрах від берега південно-західної точки острова. Її можна знайти на глибині 15 метрів в межах легкої досяжності як дайверів, так і любителів снорклінга.

2. Статуя Хранителя Рифа (Guardian of the Reef) біля острову Великий Кайман

© Chris Parsons / Nauticam
© Chris Parsons / Nauticam

Вважається, що якщо поцілувати Хранителя Рифа, це принесе удачу. У всякому разі, так стверджує Ненсі Істербрук (Nancy Easterbrook), зануривша цього водяного під воду перед своїм агентством Скубі-дайвінгу Divetech на Великому Каймані.

Істербрук також говорить, що цю статую створив той самий скульптор, який зробив статую Амфітрити. «Вони як брат і сестра, – каже вона. – Я уявляю, як вони спілкуються під водою один з одним, немов дельфіни».

3. MUSA або Підводний музей мистецтва в Канкуні, Мексика

© Jason de Caires Taylor / Barcroft Media / Getty
© Jason de Caires Taylor / Barcroft Media / Getty

«Це ейфорія, коли сонячне світло запалює всі кольори губки, що росте на статуях», – говорить Джейсон де Кайрес Тейлор (Jason de Caires Taylor), автор 500 скульптур в натуральну величину, які можна побачити в цій підводній інсталяції у Канкуна, острів Ісла Мухерес (Isla Mujeres) і Пунта Нісук (Punta Nizuc), Мексика.

Тут набагато більше людей, ніж можна було б очікувати побачити під водою. Для повного враження Тейлор рекомендує глядачам освоїти підводне занурення. Він каже: «Вам хочеться зробити крок назад, щоб побачити всю інсталяцію. Найпрекрасніше в дайвінгу – це те, що ви перебуваєте в світі 3D. Ви не схильні до гравітації і не змушені розглядати все на рівні очей, як це було б в галереї».

© Jason de Caires Taylor / Barcroft Media / Getty
© Jason de Caires Taylor / Barcroft Media / Getty

4. «Океанський Атлант» (Ocean Atlas) поблизу Нью-Провіденс, Багамські острови

© jasondecairestaylor.com
© jasondecairestaylor.com

Найбільша в світі підводна статуя під назвою «Океанський Атлант» – ще одне творіння, яке належить Джейсону де Кайрес Тейлору. Ця 60-тонна скульптура, що символізує собою величезну потребу в збереженні океану, знаходиться якраз в місці безпосередньої необхідності перетворення.

«У цьому районі знаходиться нафтопереробний завод, що забруднює коралові рифи, – говорить автор скульптури. – Туристи приїжджають сюди і бачать масляні плями, так що, на мою думку, було блискучою ідеєю подібним чином утворити деякий тиск на нафтопереробний завод».

5. «Христос з Безодні» (Christ of the Abyss) біля Італійської Рів’єри, Портофіно

© Julie Gautier
© Julie Gautier

Там, де в 1947 році під час занурення загинув перший італійський дайвер Даріо Гонзатті (Dario Gonzatti), тепер стоїть ця 2,5-метрова бронзова статуя Спасителя, створена італійським скульптором Гуїдо Галлетті (Guido Galletti).

Статуя, встановлена на 10-метровій глибині, популярна серед фрідайверіов і аквалангістів, які бажають віддати належне всім тим, хто зробив свій останній подих в морі.

6. «Христос з Безодні» (Christ of the Abyss) у Кі-Ларго (Key Largo), штат Флорида

© Getty Images / Aurora Creative
© Getty Images / Aurora Creative

Існує ще дві копії оригінальної статуї Галлетті: одна встановлена біля узбережжя столиці Гренади в пам’ять про італійський екіпаж, загиблого в трагічній корабельній аварії пасажирського судна MV Bianca в 1961 році.

Друга знаходиться в Національному парку «Кораловий риф Джон Пеннекамп» (John Pennekamp Coral Reef State Park) на глибині 8 метрів у Кі-Ларго. GPS-координати цієї статуї широко відомі, що робить її однією з найбільш відвідуваних визначних пам’яток планети – це вам може підтвердити будь-який знайомий дайвер.

7. Підводний грот, о. Бохоль (Bohol), Філіппіни

© Martin Zapanta
© Martin Zapanta

Те, що починалося як ініціатива щодо стримування незаконної практики рибальства (як, наприклад, використання динаміту і ціаніду), стало пунктом призначення підводного паломництва.

У 2010 році в Морському парку «Double Barrier Reef» в Бієн ЮНІДО (Bien Unido) біля острова Бохоль була занурена під воду 4-метрова статуя Діви Марії і юного Ісуса.

8. Йонагуни (Yonaguni) у острова Рюкю, Японія

© Shawn Miller
© Shawn Miller

Все ще залишається загадкою, хто створив цю азіатську Атлантиду. Серія утворень з піщанику біля острова Окінава, Японія, має занадто багато прямих кутів, террасових будівель, стовпів і інших особливостей, щоб бути результатом фантазії Матінки-Природи. Однак якщо це створено руками людини, то як, врешті-решт, виявилося на глибині 5 метрів під водою?…

9. Фальшивий моаї, острів Пасхи, Чилі

© Randy Olson / Nat Geo Creative
© Randy Olson / Nat Geo Creative

Як моаї з острова Пасхи, 7-метрова статуя-моноліт, могла опинитися під водою? Не варто шукати складні пояснення і наводити безліч припущень. Це не справжній велетень, а реквізит, встановлений в водах у Рапануі в 1994 році для зйомок фільму Кевіна Костнера. Зараз це місце користується популярністю серед дайверів.



• не пропусти