Відпочинок і лікування в Трускавці

848

У Львівській області розташований один з найвідоміших курортів України, також знаменитий і за кордоном. Майже 200 років тут проводиться лікування від різних захворювань. У 1827 році в Трускавці звели першу купальню з 8 ваннами з мінеральною водою. Нині ж місто приймає щороку десятки тисяч туристів, які приїжджають сюди як для відпочинку, так і з лікувальною метою.

Лікування в Трускавці проводиться за допомогою бальнеологічних ресурсів, а саме – мінеральних вод. Види лікування за допомогою води тут дуже різноманітні. Це і звичайні ванни, і полоскання, і інгаляції, і контрастні душі, і багато іншого. Вся вода, яку використовують в Трускавці – виключно природна, що береться з місцевих джерел. Та й взагалі вся місцевість, в якій збудований курорт, вважається дуже чистою і красивою (навіть за мірками розвиненої Європи).

Курорт Трускавець – особливості

Трускавець розташований на висоті 400 метрів над рівнем моря в природній місцевості під назвою Прикарпаття, в долині, до якої з півдня і південного заходу впритул підступають гори. Природний широкий яр Орловської складки, що відходить від Карпат, є притулком для невеликого містечка з середини XV століття. Сучасне місто-курорт сильно виросло в розмірах у порівнянні з першим поселенням, і тепер яр розділяє Трускавець на дві частини: південну і північну. У нижній частині яру і на його схилах розташовані головні пам’ятки курорту – джерела мінеральних вод. Центр міста розрізає долина невеликої річки, яка є притокою Солониці. Найбільші височини міста – Яцкова гора і пагорб Городище.

У 100 кілометрах від Трускавця знаходиться центр області, Львів. Набагато ближче – районний центр Дрогобич (всього лише в 10 кілометрах). Зовсім поруч з Трускавцем стоїть відомий пам’ятник історії – Борислав. В цілому ж, крім лікувальної інфраструктури, курорт відомий ще й своєю неповторною природою – невисокими пагорбами і відрогами Карпат.

Природа і клімат курорту

Клімат Трускавця є типовим для даної місцевості – помірно-континентальним. А мікроклімат самого міста – вологий і теплий, що також є своєрідною природною умовою, що привертає сюди туристів. Зима на курорті коротка і тепла. Таке ж в Трускавці літо. Місто не обділене сонячними днями, але часто спостерігається хмарність і дощі.

Та й все Прикарпаття відрізняється таким кліматом: м’яким, теплим, досить вологим. За весь рік тут не спостерігається різких перепадів температур. Відпочинок в Трускавці приємний в будь-який сезон. Влітку курорт буквально покривається зеленню (в силу високої вологості і відносно невисоких температур це нескладно). Восени, особливо ранньою, Трускавець покривається «живим вогнем» – навколишні ліси вразили б будь-якого художника-пейзажиста. Взимку на курорті також досить тепло, сніг покриває пагорби і вершини Карпат. А навесні, коли починають цвісти квіти і чагарники, місто знову пробуджується до життя.

Чистота повітря в місті та околицях пояснюється не просто унікальними природними умовами. Тут немає жодного заводу, фабрики або будь-якого іншого промислового об’єкта!

Мінеральні джерела Трускавця

Головне багатство Трускавця – це мінеральні води. Вони видобуваються з 14 великих і кількох невеликих джерел, розташованих в яру курорту. Лікувальні води використовуються і як звичайна питна вода, і як сировина в різноманітних процедурах. Склад мінеральних вод Трускавця унікальний, науково доведено, що ці води зміцнюють імунітет, знижують загрозу захворювання раком, виводить радіацію. Озокерит і парафін – дві речовини, які використовують у Трускавці для зниження болю і зняття запалень. Безпосередньо озокерит визнаний одним з найдієвіших лікарських засобів (навіть ефективніше лікування грязями). Озокерит видобувається біля Борислава, і на курорті визнаний важливим етапом лікування. Ця речовина серйозно підвищує ефективність лікувальних вод. Період озокеритотерапії складається з щоденних процедур від 10 до 20 днів.

Перший раз про мінеральні води місцевості світ почув в кінці XVI століття. У XIX столітті тут знайшли великі родовища і джерела, а вже з 1827 року Трускавець почав свою історію курорту. Нині Трускавець пропонує кілька видів мінеральних вод.

Найвідоміша лікувальна вода Трускавця носить назви «Нафтуся». Вона ж є і однією з найстаріших – «Нафтусею» лікують тут вже більше ста років. Ця вода утворюється в результаті поєднання води з підземних басейнів з розсіяною в породі нафтою і озокеритом. Власне, звідси і назва води, яку їй за наявність своєрідного слабкого запаху нафти. У «Нафтусі» міститься безліч корисних хімічних елементів (в тому числі, бром, залізо, марганець, мідь, свинець). В цілому ж, ця вода є слабомінералізованою, гідрокарбонатною, в ній високий вміст магнію, кальцію та інших речовин. Лікування в Трускавці (санаторії) цієї мінеральною водою потрібно тільки за рецептом лікаря (курс триває від 3 до 4 тижнів), так як передозування може супроводжуватись ускладненнями. У Трускавці є два види цієї води – тепла і холодна. Кожен з них застосовується для лікування окремих проблем.

Корисні властивості:

  • Зняття запалень;
  • Виведення каменів з нирок;
  • Виведення шлаків і радіації;
  • Профілактика утворення каменів;
  • Підвищення активності залоз;
  • Відновлення печінки;
  • Нормалізація обміну речовин;
  • Профілактика онкології;
  • Зміцнення імунітету.

Два інших типи лікувальних вод відносяться до хлоридно-сульфатно-натрієвих. При цьому «Марія» – типовий представник цього типу, а ось «Софія» містить підвищену кількість мікроелементів. В цілому, ці мінеральні води використовують для лікування травної системи. Саме «Марія» має такі властивості:

  • Зниження секреції шлунка;
  • Поліпшення виведення жовчі;
  • Зняття спазмів і запалення;
  • Зниження концентрації холестерину.

А «Софія», в свою чергу, приводить в норму кислотно-лужне середовище і знижує виділення кислоти.

Хлоридно-натрієва мінеральна вода під назвою «Броніслава» дуже якісно знімає запалення. До того ж, цей тип використовується для лікування хвороб системи дихання.

Вода «Юзя» відрізняється підвищеним вмістом гліцеринових елементів. Вони позитивно впливають на епітелій. Саме через ці властивості, лікувальну воду використовують, перш за все, для вмивання і ополіскування.

Крім парафіну і озокериту, в Трускавці також лікують мінеральною сіллю. Цю речовину під назвою «Барбара» отримують з хлоридно-сульфатно-натрієвої мінеральної води. Сіль сприяє лікуванню захворювань, пов’язаних з виведенням жовчі з організму. Також її використовують при гастриті і запорах.

Інфраструктура мінеральних джерел (крім, власне самих джерел) передбачає також 2 бювети, де розливають лікувальні води. Крім того, тут є два лікувальних центри. В обох проводять бальнеологічні, озокеритові та інші процедури. Відрізняються центри лише санаторіями та іншими установами, які вони обслуговують. А ще в Трускавці є інгаляторії і курзали.

Що лікують на курорті

Власне, в Трускавці можна вилікувати абсолютно різні хвороби (це підтверджують відгуки відвідувачів). А ще більше їх кількість тут піддається профілактиці. Ось основний список хвороб, які найбільш ефективно лікуються мінеральними водами і солями:

  • хвороби травної системи (гастрит, виразка, запалення);
  • захворювання печінки;
  • проблеми з сечовивідної системою (хвороби нирок, камені);
  • утруднений обмін речовин (наприклад, діабет);
  • хвороби серця;
  • захворювання, пов’язані з нервовою системою;
  • проблеми опорно-рухового апарату.

Кращі санаторії Трускавця

На курорті можна знайти безліч різних санаторіїв. Відпочинок в Трускавці може стати максимально комфортним, адже все лікування на курорті проводиться в рамках проживання в готелях-лікарнях. Нижче представлені кілька найякісніших, сучасних і просто перевірених закладів:

«Карпати» . Один з кращих санаторіїв, розташований на півдні Трускавця. У вартість номера (від 750 гривень / доба, одне місце) включено і харчування, і лікування. Тут лікують всі перераховані хвороби.

«Шале-Грааль». Унікальний по стильовому архітектурному рішенню готель, який знаходиться в 100 метрах від головного бювету. На території є медикал-СПА центр, ресторан, салон краси, тренажерний зал і басейн. Тут вам запропонують різні види діагностики і призначать курс оздоровчої програми.

«Royal Medical Цезар».  Готель, що входить в мережу «Luxury Resort» був побудований в 2007 році. П’ятиповерховий будинок має в своєму розпорядженні 43 номери. У готелі працює wellness-центр, медичний і реабілітаційний центри, а також центр східної медицини. При готелі працює ресторан грузинської кухні «Тифліс».

«Весна» . Безпосередньо на території парку, зовсім поруч з бюветом, поліклінікою, лікувальним центром і медичним комплексом розташований корпус висотою в 9 поверхів. Він розрахований на 520 відвідувачів. Ціна за номер з одним місцем становить 400-450 гривень в залежності від сезону (у вартості харчування і лікування). Спеціалізація санаторію – хвороби нирок і сечовивідної системи.

«Віктор» . Один з новітніх санаторіїв також знаходиться в центральному парку. Невелика будівля розрахована лише на 80 місць, але рівень обслуговування тут не нижче, ніж у великих санаторіях. Вартість одномісного номера – 500 гривень. В санаторії лікують серцево-судинну і нервову систему.

«Алмаз». Трохи осторонь від парку стоїть два корпуси санаторію загальною місткістю майже 1000 відвідувачів. Один з корпусів з’єднаний переходом з курортною поліклінікою БОЛ-2. Ціна тут нижче, ніж в середньому по курорту – від 250 гривень за одномісний номер. У «Алмаз» лікують нирки, травну систему і хвороби, пов’язані з обміном речовин.

Збираючись на відпочинок до Трускавця 2017, ви можете зупинитися не тільки на території санаторію. Але і вибрати номер у готелі або в приватному секторі, а в санаторій ходити на процедури.  З вибором житла проблем не виникає – готельний сервіс представлений на європейському рівні. Особливою родзинкою є санаторії з басейном, яких в Трускавці також не мало

VIP-відпочинок в Трускавці. Ціни на проживання

Тим, хто мріє про VIP-відпочинок, припадуть до смаку умови п’ятизіркового готелю «Mirotel Resort & Spa». У його оформленні переважає розкішна класика, з вікон відкриваються види на гори або ліс. На базі готелю працює медико-діагностичний центр.

На п’ятизірковий відпочинок в Трускавці ціни становлять:

  • 960 грн. / доба за стандартний номер;
  • 2000 грн / доба за одномісний люкс;
  • 2800-5000 / доба за президентський люкс.

У вартість проживання включено трансфер від вокзалу, піші прогулянки, преса, сніданок. На території комплексу працюють басейни, фінська, турецька, російська лазні, пункти прокату авто та велосипедів, бари і ресторани.

Міні-готелі і садиби

Переваги міні-готелів і приватних садиб оцінять любителі тихого сімейного відпочинку. У готелях такого формату до 20 номерів. «Родзинка» – етнічний стиль і національний колорит.

Комфортний відпочинок в Трускавці недорого – це реально. Проживання в номері «люкс» міні-готелю «Оскар» обійдеться в 640 грн. / доба зі сніданком. У цьому готелі номера оформлені в різних стилях – французькою, голлівудському, китайською, єгипетському.

Домашній затишок пропонує вілла «Парк». Це триповерхова будівля XIX століття побудовано з дерева. Його фасад прикрашає гуцульська різьба. Номери оздоблені натуральними матеріалами. Через відкриті вікна доноситься спів птахів в хвойному лісі. На такий колоритний відпочинок в Трускавці ціна приємно дивує: стандартний номер – 320-400 грн. / добу, «люкс» – 560-800 грн.

Недорогий відпочинок в Трускавці в приватному секторі

Економ-варіант – проживання в приватному секторі. Акуратні будиночки і квартири зі зручностями в різних районах міста можна зняти без проблем. Найдешевший відпочинок в Трускавці обійдеться в 80-120 грн / доба. Трикімнатна квартира коштує, в середньому, 240-310 грн. У високий сезон вартість підвищується.



• не пропусти