10 дивних правил поведінки за столом з різних куточків світу

16854

Правил поведінки за столом нас вчать з малечку. Те, як людина поводить себе під час прийому їжі говорить про її освіченість та виховання. Популярними навіть зараз є курси етикету, на яких розповідають про правильне сервірування стола, подачу страв, використання приборів. Проте іноді те, чого нас вчать у нашій країні є неприйнятною поведінкою за кордоном. Деякі правила етикету під час подорожі до іншої країни можуть здатися нам дещо специфічними та, навіть, шокуючими.

Розглянемо 10 правил поведінки за столом з різних куточків світу, які істотно відрізняються від тих, до яких звикли ми.

Не доїдайте усю їжу на вашій тарілці

В деяких провінціях Китаю не прийнято гостям доїдати усю їжу з тарілки. Справа в тому, що пуста тарілка буде показувати господині, що ви ще досі не наїлися та залишаєтесь голодними. Для господарів будинку це буде справжньою образою, бо така поведінка з боку гостя свідчить, що вам дали недостатньої кількості їжі. Це є неприйнятним у китайській родині.

З іншого боку, в Індії та Японії під час трапези потрібно з’їдати все. Залишки на тарілці вказують на те, що запропонована вам їжа була несмачною.

Отже, слідкуйте за тим яку кількість їжі ви кладете до своєї тарілки, знаходячись у східних кранах.

Не встромляйте палички в рис

У гостях чи у ресторанах в Японії кладіть палички паралельно до кутку столу та близько до себе на спеціальну підставку. А ось встромляти палички в їжу не потрібно. Таке поводження з приборами буде розцінюватися як неприйнятне. У Японії існує традиція: під час похорон у тарілку з рисом покійного встромляють палички.

Тому не ставте себе у незручне положення під час прийому їжі в Японії і пам’ятайте про це правило.

Не цокайтесь

Під час святкувань за столом у нас заведено піднімати келихи з напоєм, говорити  «Будьмо!» та цокатися. Ця традиція вже на стільки ввійшла до нашого життя, що неможливо уявити як люди в інших країнах можуть такого не робити.

А  ось в Угорщині, якщо ви почнете цокатися за столом на вас не тільки косо будуть глядіти, а й можуть зробити зауваження. Справа в тому, що у 19 столітті австрійська влада придушила повстання угорців, після чого лідери країни влаштували публічне святкування. Саме на ньому вони гучно цокалися келихами. Вважають, що саме це слугувало зародженням такої традиції. Деякі кажуть, що цокання келихами приносить нещастя. Тому, піднімаючи келих, необхідно просто промовити «egeszsegedre!» (перекладається як «за ваше здоров’я»).

«Ні!» лівій руці!

У деяких країнах Сходу та Африці не прийнято їсти лівою рукою, а тим паче торкатися нею тарілки. Нею в цих країнах прийнято підмиватися після туалету. Крім того, також непристойно передавати документи.

Використовувати ліву руку можна тільки «лівшам», але при цьому тоді їм заборонено в тих самих цілях користуватися правою.

Використовуйте виделку правильно

Таїланд – це ще одна східна країна, де головною стравою вважають рис. Але не поспішайте хапатися за виделку, щоб його їсти.

На стіл зазвичай кладуть палички, ложку та виделку. Виделку потрібно тримати в лівій руці, а ложку – у правій. Їсти виделкою не є нормою етикету в цій країні. Її використовують, щоб розділити їжу на менші шматочки, а потім перекласти її до ложки.

Їжте рибу відповідно до етикету

Ще одна норма китайського етикету говорить про те, що не можна перевертати рибу, якщо вже одну її частину ви з’їли. Людина яка це зробить накличе «dao yue» («біду або невдачу»). Перевертаючи рибу ви наче перевертаєте човен рибалки. Дуже забобонні китайці іноді навіть не торкаються нижньої частини цього морепродукту.

Однак, це правило розповсюджене тільки на півдні Китаю та у Гонконгу.

Правильно пийте каву

Важко уявити свій початок дня без філіжанки кави. І це не тільки притаманно людям в Україні.

У культурі бедуїнів  в Йорданії існує цілий кавовий етикет. У гостях жінки і чоловіки сидять окремо і чекають поки господар спробує каву сам. Він це робить, щоб впевнитися, що каву можна подавати іншим. Каву ж наливають у маленькі філіжанки та подають справа наліво. Прийнято просити добавки, але не більше трьох разів.

Будьте обережні з фішками

В Бразилії на столах у стейк-хаусах лежать фішки. Якщо фішка повернута зеленою стороною вгору – ви не проти добавки і вам будуть пропонувати їжу ще й ще. Тому, якщо ви наїлися, просто переверніть фішку червоною стороною догори.

Беріть напій двома руками, якщо вам його запропонувала літня людина

Таке правило етикету Існує в Кореї. Там дуже уважно ставляться до літніх людей та поважають їх. Тому, коли літня людина дає вам напій, візьміть його двома руками аби показати як ви її шануєте. У Кореї  також прийнято чекати моменту, коли найстарший за столом почне їсти. Тільки після цього й решта беруть до рук палички.

Капучино тільки до опівдня

Якщо вам пощастить опинитися в  Італії, аби не здаватися дивним для оточуючих не замовляйте капучино після полудня. Цей напій прийнято вживати разом з круасаном вранці на сніданок. Що ви можете випити, так це еспресо.

Аби не навішати на себе ярлик «ще одного туриста, який нічого не знає про культуру», перед тим як їхати до іншої країни ознайомтесь більш детально з правилами етикету. Тоді ви точно будете впевненими, що ви нікого не образите своєю поведінкою.

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти