Вчені винайшли безпечний спосіб охолодити планету

    441

    Міжнародна група вчених виявила, що використання алмазного пилу в атмосфері може допомогти безпечно охолодити планету. У дослідженні, опублікованому в Geophysical Research Letters, вчені використовували тривимірні кліматичні моделі для порівняння різних аерозолів, які можуть бути застосовані для зниження глобальної температури.

    У міру зростання глобальної температури зміна кліматичних умов може прискоритися і деякі експерти вважають, що необхідно знайти способи активно охолодити Землю. Однією з пропозицій є використання аерозолів, які відбиватимуть сонячні промені назад у космос.

    Найбільш вірогідним кандидатом на використання з цією метою досі вважався діоксид сірки. Однак його використання може призвести до серйозних наслідків, таких як кислотні дощі, пошкодження озонового шару та негативний вплив на клімат у нижніх шарах атмосфери. Ці ризики роблять необхідним пошук інших варіантів.

    Група дослідників розробила 3D-модель клімату, щоб оцінити вплив різних аерозолів на атмосферу. У ході моделювання вони вивчили, як різні матеріали — такі як алмазний пил, кальцит, алюміній, карбід кремнію та інші — взаємодіятимуть із сонячним світлом та теплом, а також як довго вони залишатимуться в атмосфері та які їх довгострокові ефекти.

    Результати показали, що діамантовий пил є найкращим варіантом для охолодження планети. Він має високу здатність відбивати сонячні промені і зберігається в атмосфері досить довго, не викликаючи при цьому негативних хімічних реакцій, таких як кислотні дощі. Алмазний пил також не накопичуватиметься в атмосфері, що знижує ризик додаткових побічних ефектів.

    Дослідження передбачає, що щорічне впорскування п’яти мільйонів тонн синтетичного алмазного пилу в атмосферу може призвести до зниження глобальної температури на 1,6 градуса за 45 років. Однак основною проблемою є величезні витрати на реалізацію цього проєкту – близько 200 трлн доларів.