Україна розробляє антидрон Sting для боротьби з іранськими Shahed-136

    217

    Україна активно працює над новим безпілотником під назвою Sting, спеціально створеним для перехоплення іранських дронів-камікадзе Shahed-136, які росія використовує у своїх атаках. Перші подробиці та фотографії розробки надає британське видання The Telegraph.  

    Sting представляє собою класичний квадрокоптер з характерною куполоподібною структурою в центрі, де розміщені боєголовка та камера. Керування безпілотником планується здійснювати з землі за допомогою VR-окулярів, що надають оператору можливість точно контролювати траєкторію польоту. 

    Розробники з групи Wild Hornets повідомили, що Sting здатний літати зі швидкістю понад 160 км/год і на висоті до 3 км. Майбутні версії дрона будуть оснащені системою штучного інтелекту, що дозволить автоматично наводити його на ціль. 

    Дрони Sting стануть першим рішенням, спеціально розробленим для знищення іранських «шахедів». На цей час подібні дрони вже використовуються для перехоплення російських розвідувальних безпілотників, які збирають дані для артилерійських і ракетних підрозділів. Відеоматеріали, на яких українські дрони збивають російські “Орлан” і “Зала”, набирають популярності в соціальних мережах.  

    Наразі росія щорічно виробляє понад 6000 дронів типу Shahed на заводі в Єлабузі, Татарстан. Щодня російські війська випускають від 30 до 80 таких безпілотників на українські міста, що створює серйозні виклики для української системи протиповітряної оборони, яка стикається з нестачею дорогих західних ракет. 

    Згідно з інформацією від Wild Hornet, середня вартість Sting у десятки разів нижча за вартість дрона Shahed. Це дозволить Україні зберегти запаси ракет для систем ППО, що критично важливо в умовах тривалої війни на виснаження з росією.