NASA: на Марсі під товщею льоду може існувати мікробне життя

    23

    Фахівці НАСА вважають, що тала вода під льодом Марса може підтримувати мікробне життя. Результати дослідження опубліковані на офіційному сайті агентства.

    Вчені зазначили, що поки що не вдалося знайти фактичні докази існування життя на Марсі. Разом з тим, у рамках нового дослідження фахівці вивчили питання, чи могли мікроби знайти потенційний будинок під замерзлою водою на поверхні планети.

    За допомогою комп’ютерного моделювання автори дослідження показали, що сонячне світло надходить крізь товщу льоду у кількостях, достатніх для фотосинтезу у неглибоких басейнах талої води під поверхнею цього льоду.

    Їм вдалося виявити, що порожнини з водою, що утворюються всередині льоду на Землі, кишать життям, у них є водорості, гриби та мікроскопічні ціанобактерії. Усі з яких отримують енергію від фотосинтезу.

    “Якщо ми сьогодні намагаємося знайти життя десь у Всесвіті, то марсіанські крижані оголення, ймовірно, є одним з найдоступніших місць, які нам слід шукати”, – зазначив співавтор статті Адіті Кхуллер з Лабораторії реактивного руху НАСА в Південній Каліфорнії.

    Дослідники підкреслили, що товстий, багатометровий лід запобігає випаровуванню невеликих водойм з водою, а також забезпечує захист від шкідливого випромінювання, що особливо важливо на Марсі у зв’язку з тим, що планета не має захисного магнітного поля. На думку фахівців, виявлення підлідних басейнів можливе надалі в тропіках Марса між 30 і 60 градусами широти, як у північній, так і в південній півкулях.